pingvin mi je oteo jaknu / Dabogda te mater poslala u konobu po kupus

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Eskimi imaju 93 različite riječi za led, Islanđani preko 100 riječi za snijeg. Mi smo stručnjaci za opisivanje hladnoće.

6.1.2016.
11:16
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Klimatolog će reći da je dan hladan jer je temperatura ujutro bila ispod nule. Prognostičar će se dodati da će biti studen jer će tijekom cijeloga dana ostati ispod nule. Štoviše, nastavit će klimatolog, u Slavoniji je dan leden jer je najniža temperatura bila čak niža od -10 stupnjeva. 

Biometeorolog će podacima o temperaturi dodati i relativnu vlažnost i brzinu vjetra. I reći da je vrlo hladno. Vrijeme za zimsko odijelo i zimski kaput. Pod uvjetom da ste u "hladu" odnosno niste izravno izloženi sunčevim zrakama, da ne mirujete nego šetate, lagano, brzinom 3.2 kilometra na sat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OBUCI SE, HLADNO MI JE

Kako bi zaboga mirovali? Tako je hladno da bi vam u mirovanju otpali prsti na nogama! I pod tim zimskim odijelom i zimskim kaputom zajedno, ne samo da bi vam se smrzle noge, nego bi vam mrzla voda u koljenu! Tako je govorila moja stara strina. Ona je doduše istovremeno govorila i da je sve to od propuha, ali to je sasvim druga jedna priča. Ona je, također, uvijek znala da je djeci u obitelji, ulici, gradu, svemiru uvijek hladno. Obuci se, hladno ti je! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ok, strina, sad je stvarno hladno. Još jedna draga osoba s našeg obiteljskog stabla je pokojna baka mog supruga. Osim što je svojoj djeci i njihovoj djeci ostavila u naslijeđe cijelu paletu ispravnih higijenskih navika, kao na primjer susprezanje od primanja za rukohvate svih vrsta, nasmijavala ih je izrazom da je hladno kao u Sibiriji. Ne znam otkud joj taj izraz, ali znam na što je mislila. Počela je sibirlarizacija, vani je minus Moskva! A, ne, čekajte, ipak ne. U Rusiji caruje anticiklona, pa je tamo stvarno sibirska zima, ispod -20. Ova je hladnoća mala beba za pravu rusku zimu. 

Tresete se k’o šiba na toj našoj hladnoći, ni krivi ni dužni. Kad smo već kod krivih i dužnih, čuje se ponekad i izraz “hladno je k’o srce u bandita!” Osim bandita mogu poslužiti članovi obitelji. Po želji i prilici. Znam da bi moj muž ponekad rado mene stavio u tu frazu. Češće se ipak koristi srce punice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PINGVIN MI JE OTEO JAKNU

Pazite samo da zbog ovakvih razmišljanja, nedajbože naglas, ne završite na pokori. Jer, tamo je hladno k’o u kapeli. Kapela me podsjetila na jednog od najpoznatijih protagonista izreka o hladnoći – pingvina. Dakle, da biste dočarali stupanj hladnoće koju trpite možete upotrijebiti pingvine. Recimo, toliko je hladno da pingvini žicaju za čaj. Možete se našaliti i uzviknuti: "pingvin mi je oteo jaknu". Ozbiljniji stupanj hladnoće dočarat ćete dosjetkom da pingvini piju antifriz. Superlativ bi u ovom slučaju bio: "pingvini padaju u nesvijest"! Iako, pingvin će prije pasti u nesvijest na vrućini nego na ma kakvoj hladnoći, no neću cjepidlačiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠLJIVA, MA-ZI, MRMA

Moje je dijete na Silvestrovo izjavilo da "je toliko hladno da joj se smrz’o mozak"! Ipak ga je takvog smrznutog upotrijebila već nekoliko minuta kasnije jer ju je zanimalo odakle dolazi izraz "kak’ je šljiva". To je jasno. Izraz "plav kao šljiva" koristi se za nezdravu boju lica, a može biti posljedica promrzlosti. U Zagrebu je ma-zi, e! Žiš-ku? Tak' je hladno da ti dođe da ne izađeš iz kuće. Ili, još bolje, iz kavane. Ono, sjediš fino u toplom, pijuckaš vruću čokoladu, a uđe netko i s vrata podijeli info o tome kak je vani. "Isuse, kak je vani prokleto mrma!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tak nekaj nećete čut u Podravini! Tamo će vam reći da je vani zimulja. Slično i u Osijeku. Kaka zimkulja! I u Dalmaciji može biti hladno. Još kako! Na primjer: ledara. Komparativ: teža ledara. Moja je svekrva dala sasvim jasne upute glede svojeg posljednjeg počivališta. Fetiva Splićanka ne želi da je, kad dođe na nju red, pokopamo u obiteljsku grobnicu u Sinju. Kaže da je tamo hladno. K'o u grobu, nego kako?

U tom kraju braća i sestre imaju posebnu kletvu za hladne dane. Kažu: "Dabogda te mater poslala u konobu po kupus". Kiseli, naravno. Koža puca kad se gole ruku izvuku iz ledenog rasola na još hladniji zrak. Tko bi na to ostao mrtav-hladan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču