'Da sam poginuo naslijedio bi me najveći Srbin'

8.10.2011.
11:23
VOYO logo

Banski dvori su početkom '90-tih bili sjedište prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a u vrijeme napada 7. listopada 1991. Tuđman je bio u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića. Razgovarali su o napetoj situaciji u Jugoslaviji i potrebi Hrvatske da proglasi neovisnost.

Tuđman, Mesić i Marković nakon ručka napustili su prostoriju u koju je pet minuta nakon njihovog odlaska udarila raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da smo ostali dulje na ručku samo 10 minuta mnogi bi od nas poginuli. To je takva prašina bila - kao najveći požar kad se dogodi. Mi jedan drugoga nismo vidjeli, držali smo se za ruke i izašli pred zgradu gdje su već bili novinari. Pitali su nas što se dogodilo, a ja sam rekao - rat'', prisjetio se Mesić dramatičnih trenutaka.

Bombardiranje je isplanirano kod Miloševića

Za Novu TV je prepričao kako su nakon raketiranja otišli u jedno obližnje sklonište, a Hrvatska je neovisnost proglasila dan nakon raketiranja, 8, listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da sam ja bio ubijen u tom atentatu na moje mjesto bi došao Branko Kostić, koji je bio potpredsjednik i bio je veći Srbin od svakog Srbina, iako je Crnogorac. A Da je poginuo predsjednik Tuđman u Hrvatskoj bi došlo do velike konfuzije. To je bio dogovor kod Miloševića da se likvidira hrvatski vrh i da vojska preuzme vlast'', rekao je Mesić.

Vezani članak:

arti-201109110043006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo