ČULI STE ZVUK DOK SE TRESLO U ZAGREBU? / Seizmolog objasnio o čemu je riječ, a osvrnuo se i na ljude koji su pohrlili prema moru

Image
Foto: RTL/Pixsell

'Ne oslobodi se cijela energija samo u nečujnom dijelu spektra ispod 16 herca, dio ide u valovima s većom energijom od 16 herca i to se čuje'

22.3.2020.
22:18
RTL/Pixsell
VOYO logo

Zagrebačko tlo danas je podrhtavalo nakon što je pogođeno serijom potresa. Najjači dogodio se jutros prije 7 sati te je on bio najjači u posljednjih 140 godina. Današnji potres iznosio je 5,5 po Richteru dok je onaj iz 1880. godine bio 6,3 po Richteru. Taj potres je iza sebe ostavio uništene zgrade te dvije ljudske žrtve, a dio građana je danas baš kao i tada napustio metropolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači iz serije potresa "udario" je danas u 6.24 sata, a potom su krenuli slabiji potresi. Iako su slabiji, građanima su bili jednako strašni. Seizmolog Ivica Sović danas je za RTL rekao da je on zavod napustio oko 10 sati poslije drugog potreba. Kako kaže, u tih 10 sati se dogodilo dvadesetak potresa, a navodi da ih je sigurno bilo i poslije.

Image
ZAGREB PROGLAŠAVA ELEMENTARNU NEPOGODU: /

Oštećeno više od 500 zgrada; Sarajevo i Beograd poslali dirljivu podršku

Image
ZAGREB PROGLAŠAVA ELEMENTARNU NEPOGODU: /

Oštećeno više od 500 zgrada; Sarajevo i Beograd poslali dirljivu podršku

Kakav se to zvuk čuo nakon potresa?

Najači potres trajao je 10 sekundi, a da je trajao duže, na zgradama bi bila veća šteta jer bi u zgrade bilo uneseno više energije. Osim potresa, građani su mogli čuti i zvuk. Na RTL-ovo pitanje o čemu se tu radi i kakav se to zvuk čuje, seizmolog Sović odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ne oslobodi se cijela energija samo u nečujnom dijelu spektra ispod 16 herca, dio ide u valovima s većom energijom od 16 herca i to se čuje. Bliže epicentru se može čuti nešto nalik eksploziji, a što ste dalje epicentru dolaze dublji tonovi."

Potresi se ne mogu predvidjeti

Seizmolog je komentirao i ljude koji su iz glavnog grada pobjegli na more. Kaže da nije ugodno doživjeti takav potres, ali da mu je čudno što su ljudi pohrlili u seizmički aktivnije područje. Tako je naveo da su najrizičniji južna Dalmacija, Sinj, Dubrovnik, područje Dinare. Ono što je problem s potresima jest činjenica da se ne mogu predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

22.03.2020., Zagreb - Ostecenja u Zagreba nakon potresa jacine 5.3. po Richteru. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

"Ne možete predvidjeti sva tri parametra - mjesto, vrijeme i energiju koja će biti oslobođena. Ako predvidite energiju, mi računamo seizmički hazard, ne možete predvidjeti vrijeme. Možete reći neki povratni period od 500 godina. Što se tiče današnjih potresa, tek ćemo naučiti nešto novo kad sve te potrese analiziramo, stavimo na kartu", rekao je Ivica Sović za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo