Benkovac / Čudo u gradu teško stradalom u ratu: U godinu dana dvostruko više zaposlenih

Prošle godine otvoreno je 900 radnih mjesta ili 86 posto više nego što ih je bilo prije

6.11.2019.
15:48
VOYO logo

Prošle godine u Hrvatskoj je otvoreno 40.000 radnih mjesta. Tako kaže Državni zavod za statistiku koji na prvo mjesto u Hrvatskoj po zapošljavanju stavlja Benkovac.

U tom je ratom stradalom gradu, koji slovi za nerazvijenu sredinu, prošle godine otvoreno 900 radnih mjesta ili 86 posto više nego što ih je bilo dotad, što je gotovo ravno čudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio pozitivnog trenda je i Anka koja je do ove godine radila sezonski posao u ugostiteljstvu na otoku Murteru.

"Dosta mi je Benkovac bliže, s djecom sam, kod kuće sam, a prije nisam bila jer nisam imala čime putovati", kaže Anka Kuman iz Pristega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 900 novozaposlenih osoba na benkovačkom području, u tvornici ribe u Šopotu u zadnjih godinu i pol zaposleno je 30-ak radnika s benkovačkog područja, ali i Zadra, Pakoštana, Maslenice, pa i iz Ukrajine. Radnicama iz Ukrajine osigurali su smještaj i obroke jer je do radnika sve teže doći.

"Natječaji su otvoreni non-stop za proizvodne radnike, financije, komercijalu, logistiku i šofere. Kronično je nedostatak šofera C, E i B kategorije", kaže Josip Žuvela, vlasnik tvornice za preradu ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je hvarski poduzetnik dokumentaciju za gradnju u benkovačkoj gospodarskoj zoni riješio relativno brzo i aplicirao je za fondove. U Gradu Benkovacu trude se privući poduzetnike.

"Razvojna agencija Grada Benkovca upravo treba biti servis poduzetnicima, pomoć u pisanju projekata, prijavi i provedbi projekata da bi naši poduzetnici mogli dobiti dodatne mjere kojima će moći proširiti svoje djelatnosti ili početi obavljati nove djelatnosti", rekla je zamjenica gradonačelnika Benkovca Paulina Kulaš (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna mjesta otvorila su se na nekoliko gradilišta poput nove tržnice i trga, u pogonu za proizvodnju energije iz biomase, u dva nova trgovačka centra, u poljoprivredi preko otvaranja OPG-ova i u kamenoklesarstvu.

U primorskim gradovima nova zapošljavanja se bilježe uglavnom sezonski u turizmu pa je benkovački slučaj gdje se otvaraju i radna mjesta u proizvodnji, ako ne čudo, onda svakako pozitivni pomak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo