ČUDNO STANJE U SPLITSKOJ BOLNICI: / 'Na respiratoru imamo mlađe ljude bez komorbiditeta. To nismo imali u drugom valu'

Image

Pomoćna ravnateljica KBC-a Split, Slavica Dajak tvrdi da raste broj hospitaliziranih, a da su na respiratorima završile uglavnom mlađe osobe bez komorbiditeta

13.3.2021.
13:51
VOYO logo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su u subotu zabilježena 134 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije su osobe od posljedica COVIDA-19 preminule u splitskoj bolnici. Na bolničkom je liječenju je 69 osoba, od kojih je 10 na respiratorima. Ove brojke prokomentirala je pomoćna ravnateljica KBC-a Split, Slavica Dajak.

"Brojke su lagano u porastu. Prije desetak dana broj hospitaliziranih je bio 55 posto, a sad je 69 posto. To nije drastični porast, nije nešto dramatično, ali se osjeća da brojke rastu. Najniža brojka je bila prije 10 dana kada su 54 osobe bile hospitalizirane i onda to raste postupno", rekla je Dajak za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, broj pacijenata na respiratorima nije se značajnije mijenjao, ali zato jest njihova dobna i zdravstvena struktura. “Trenutno je veći broj mlađih osoba bez značajnijih komorbiditeta na respiratoru. To su relativno mlade osobe, ’60. i ’70. godište, što nismo primjećivali u drugom valu", ustvrdila je.

U KBC-u Split zasad imaju dovoljno bolničkih kapaciteta. Iako je veći dio zdravstvenog osoblja cijepljen, Dajak drži da zbog opće populacije sada ne bi trebalo popuštati epidemiološke mjere. “O popuštanju sigurno ne bi smjeli govoriti, onog što nam je izdano moramo se strogo pridržavati. Nikakvo popuštanje sada dok je tu britanski soj. Kao što znamo širi se lakše”, zaključila je pomoćna ravnateljica splitske bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo