lože tuđe / Crno tržište ogrjevom: sa sezonom grijanja u hrvatske šume stižu kradljivci drva

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Dok ga većina kupuje, neki odlučuju da drva jednostavno ukradu, bilo za svoje potrebe, bilo za daljnju prodaju

23.11.2016.
18:52
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Od Hrvatskih šuma doznajemo kako je u Hrvatskoj prilično razvijeno crno tržište drvom.

Branko Šiša među posljednjim je žrtvama sve odvažnijih kradljivaca drva. U  svojoj je šumi nedavno pronašao već nasječena drva, spremna za odvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dežurao sam nekoliko dana i za tri četiri dana ulovio sam tri mlađa muškarca kako pile u mojoj šumi i lijepo su si pripremili parcelu na par tisuća kvadrata i imali su namjeru ispiliti parcelu do kraja", kaže Branko Šiša iz Kavrana.

Šiša nije jedini. Najčešće se krade u državnim šumama. Samo u Istri, Opatiji te na Cresu i Lošinju ove je godine ukradeno drveta u vrijendosti od gotovo 400 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle ima i sitnih krađa, gdje pretpostavljamo da  ljudi kradu za nekakve svoje potrebe, za potrebe ogrijeva i za domaćinstvo a ima i većih krađa gdje smo gotovo sigurni da se ta drvna masa na crnom tržištu preprodaje jer kako dolazi zima drvo je sve traženija roba", govori voditelj podružnice Hrvatskih šuma Christian Gallo.

Šiša je lopove prijavio policiji - no, njihovim odgovorom nije zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju svega toga policija mi je rekla da s obzirom da se radi o maloj krađi policija nema napravit ništa, da ja mogu pokrenut privatnu tužbu", objašnjava Šiša.

Iz policije međutim, doznajemo da broj sitnih krađa raste. Stoga pozivaju oštećene da prijave krađu bez obzira je li mala ili ne jer to policiji omogućuje da na kraju ipak podigne kaznenu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike