Nema zainteresiranih / Crkva nudi prostor za 100 kuna unutar dubrovačkih zidina, ali nitko ga neće: znate li zašto?

Image
Foto: Igor Brautovic/PIXSELL

Cijena najma poslovnog prostora na Stradunu, veličine oko 20 četvornih metara, kreće se od najeftinijih 8 tisuća eura do najskupljih 30 tisuća eura.

9.4.2018.
19:20
Igor Brautovic/PIXSELL
VOYO logo

U dubrovačkim zidinama postoje tek tri trgovine s mješovitom robom, a koje su smještene u blizini Straduna. No sve one prilično su udaljene od Dubrovačke Svete Marije, dijela grada gdje pod zidinama živi 40-tak obitelji.

Dubrovačka biskupija odlučila je zato na pet godina ponuditi svoj prostor, po simboličnom mjesečnom najmu od 100 kuna. U tom bi se prostoru otvorila trgovina s prehrambenim namirnicama, no za sada, za ponudu nema zainteresiranih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog problema s nedostatkom trgovine Ane sa dubrovačke Svete Marije, dnevno i više puta pređe stotine stepenica, samo kako bi kupila najosnovnije namirnice. "Dolaze godine pa ja neću  moć svaki čas ići po pet, šest puta gore dolje. Možda jedanput", kazala je Ane iz Dubrovnika. 

I Ankici, koja čitav život živi na području Svete Marije, usponi su rutina. "Ovdje, ako bi nam bilo blizu, ne bi trebali vući veliku spenzu. Lakše je donijeti odozdo barem ovo zeleno, ovo drugo je sve teže nosit mlijeko, patate i šta ja znam, takve stvari kućanske", rekla je Ankica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina stanovništva sa Svete Marije starije je dobi stoga bi im bliži dućan olakšao život. Zbog toga je dubrovačka biskupija odlučila olakšati život 40-tak obitelji koje žive pod zidinama i prostor smješten preko puta Ankičine kuće, po simboličnoj cijeni od 100 kuna, ponuditi onome tko bi u njemu otvorio dućan s hranom. 

"Praktički je to dano bez najma. Stavljena je simbolična cijena od sto kuna  za cijeli taj prostor na nekoj mjesečnoj razini", objasnio je generalni vikar Dubrovačke biskupije Don Hrvoje Katušić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zvuči nevjerojatno, posebice kada se 100 kuna mjesečnog najma usporedi sa ostalim najmovima unutar zidina, ova ponuda stoji još od prosinca prošle godine. Čini se da zainteresiranih nema. 

"Praktički to daju za džabe, a u odnosu na ostale cijene, gdje se cijene kreću od par desetaka tisuća eura na Stradunu, pa do okolinih ulica gdje se iznejmljuju za par tisuća kuna, ovo je iznimno. Besplatno praktički", rekao je Davorin Krešić, agent za posredovanje nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od razloga zbog kojih nema zainteresiranih su, barem tako misle stanovnici Svete Marije, udaljenost od centra, potrebna obnova prostora i još nekoliko drugih.

"Problem je transporta. Tko bi dovozio tu robu? To košta sve. Nema puno kupaca. Možda ljeti nešto stranaca, ali duga je godina i zima", kazao je Božo iz Dubrovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupija zato neće odustati od ponude. Ako na Stradunu mjesečni najam stoji i po više desetaka tisuća eura, naići će, nadaju se, netko tko će prihvatiti i ovaj njihov od sto kuna. Inače, cijena mjesečnog najma poslovnog prostora na Stradunu, veličine oko 20 četvornih metara, kreće se od najeftinijih 8 tisuća eura do najskupljih 30 tisuća eura. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo