Crkva kaže ima 90, a Ivo Pilar 23% 'pravih' katolika

1.6.2011.
13:25
VOYO logo

Treba li i može li se ateiste osloboditi od poreza kojim se financiraju vjerske zajednice? Imamo li zbilja jedan od najnepovoljnijih sporazuma sa Svetom stolicom i zašto baš nama na grbaču taj peh?

Iako velikim dijelom taj fenomen tumači činjenica da je Jure Radić, jedan od najpoznatijih hrvatskih zidara i humanista, ujedno i potpisnik ovog ugovora, među uglednicima kojima će se papa posebno posvetiti za vrijeme svojeg posjeta Zagrebu, za objašnjenja smo upitali i sociologa religije s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, doktora Ivana Markešića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je Institut došao do podatka da u Hrvatskoj ima jedva 23 posto praktičnih vjernika, dok crkvene statistike navode da je katolika u nas 90 posto i to se praktički smatra relevantnijom brojkom za određivanje koliko će novca crkva ubrati iz državnog proračuna. Kako to?

No, nećemo se baviti samo crkvenom raskoši i njenim financijama, nego i vrućim temama, poput celibata, svećeničkom nepriznavanju rođene djece i stavu prema kontracepciji. Četvrtak, podne, Danas.hr – Intervju tjedna s Ivanom Markešićem!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo