DOBILI GOTOVO MILIJARDU VIŠE: / Vlada nije rekla istinu o tome koliko se iz proračuna izdvaja za Katoličku crkvu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Crkva godišnje iz proračuna dobiva gotovo 2 milijarde kuna, a ne 1,123 kako je Vlada prijavila.

12.12.2017.
22:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je prošlog tjedna u javnost izašla informacija da je iz državnog proračuna u 2014., 2015. i 2016. godini Katoličkoj crkvi isplaćeno 1,066 milijardi kuna, a svim vjerskim zajednicama zajedno 1,123 milijarde kuna, Index je otkrio da je iz te računice izostavljen velik iznos pa je Crkva tako u konačnici dobila 900 tisuća kuna više nego što je prijavljeno, gotovo dvije milijarde kuna.

Image
VLADA KONAČNO OTKRILA KOLIKO NOVCA DAJE VJERSKIM ZAJEDNICAMA: /

U samo tri godine Katoličkoj crkvi isplatili milijardu kuna

Image
VLADA KONAČNO OTKRILA KOLIKO NOVCA DAJE VJERSKIM ZAJEDNICAMA: /

U samo tri godine Katoličkoj crkvi isplatili milijardu kuna

U ukupnom iznosu nisu bile plaće vjeroučitelja?

Ministarstvo financija potvrdilo je da je isplaćeni iznos Crkvi veći, a sve objašnjavaju tako da u ukupnom iznosu nisu bile uključene i plaće za vjeroučitelje tijekom te tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naime, u državnom proračunu plaće vjeroučitelja ne evidentiraju se zasebno te se iste isplaćuju s pozicija Ministarstva znanosti i obrazovanja zajedno sa svim rashodima za zaposlene u obrazovnom sustavu', priopćili su iz Ministarstva financija.

Naime, Vatikanski ugovor određuje da se i pitanje vjeroučitelja financira iz državnog proračuna, a prema tom ugovoru RH snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka i njihovo izdavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

300 milijuna godišnje za plaće i ostalo za vjeroučitelje

Index piše kako je prije tri godine u svim osnovnim i srednjim školama bilo zaposleno 3.001 vjeroučitelja, za čije se plaće iz državnog proračuna izdvajalo 218 milijuna kuna, no u taj iznos nisu bili uračunati i prijevozi tih zaposlenika, a ni dodaci na plaću, pomoći, naknade... Sve zajedno, trošak vjeroučitelja u jednoj godini bio bi oko 300 milijuna kuna.

Kada bi se taj trošak zbrojio za tri godine, došlo bi se točno do iznosa od 900 milijuna kuna, što znači da Crkva godišnje iz proračuna dobiva gotovo 2 milijarde kuna, a ne 1,123 kako je Vlada prijavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo