Crkva bi se bavila biznisom, na meti su državne tvrtke

25.1.2011.
11:13
VOYO logo

Crkva će za oduzetu imovinu tražiti udjele u državnim tvrtkama. Ta se informacija već dulje vrijeme može čuti u visokim crkvenim krugovima, a posljednjih je dana intenzivirana, kada se u javnosti počelo govoriti o novom valu rasprodaje državne imovine kako bi se zemlja izvukla iz dugova.

Višestruka korist

Dio crkvenih krugova, naime, misli da bi se upravo model državne odštete za imovinu oduzetu Crkvi u socijalizmu trebao realizirati prepuštanjem dioničkih udjela Crkvi u strateškim državnim poduzećima. Crkva tu vidi višestruku korist: 'namirenje duga koji država očito nikada neće moći namiriti u naravi, sigurnost koju Crkva pruža kao vlasnik i čuvar nacionalnih interesa, financijsku stabilnost i transparentnost u crkvenom poslovanju, ali i želju za razvojem hrvatskih poduzeća'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što je najsenzacionalnije u cijeloj priči doznaje se iz sindikalnih izvora: vodeći hrvatski sindikati podržali bi takav potez! Potvrdio je to čelnik jednog od vodećih hrvatskih sindikata, no zbog tajnosti cijele operacije nitko, kako iz Crkve, tako ni iz sindikata, ne želi ideje iznositi u javnosti.

Za koje bi tvrtke Crkva mogla biti zainteresirana?

Na prvom su mjestu Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, ali i Hrvatske šume, HEP, Hrvatske vode... Sve što je od nacionalnog interesa i u vlasništvu države, a potencijalna su meta rasprodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crkvi takvim idejama postoje veliki otpori. Biskupi su, primjerice, prije sedam godina odbili paket od 25 posto plus jednu dionicu u Croatia osiguranju, što im se nudilo upravo kao naknada štete za oduzetu imovinu. Protivnici crkvenog bavljenja biznisom u tom su trenutku imali više glasova, no tada su prilike bile posve drukčije. U Crkvi procjenjuju da bi daljnja rasprodaja nacionalne imovine mogla imati pogubne posljedice za zemlju i pretpostavlja se da bi se sada Crkva mogla odlučiti i iskoračiti u poslovne vode.

Timovi civilnih stručnjaka

Dakako, dođe li do konkretnih prijedloga i razgovora, Crkva bi formirala timove eksperata iz građanskih redova, tj. ne bi biskupi vodili poslove. A da ima ljudi koji su se spremni Crkvi staviti na raspolaganje, govore i informacije o nekim uglednim menadžerima koji su se nudili Kaptolu kada se prije nekoliko godina javila mogućnost ulaska Crkve u Croatia osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012230335006 arti-201008220235006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo