STOŽER OBJAVIO: / Imamo 2752 novozaraženih i 78 preminulih. Na respiratoru je 306 pacijenata; Još jedna europska zemlja uvela policijski sat

Image

U Hrvatskoj su u subotu zabilježena 2752 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 78 osoba.

19.12.2020.
8:21
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2752 novozaraženih te 78 preminulih
  • Od 23. prosinca ograničava se kretanje između županija i ponovno uvode propusnice
  • Pandemija covida-19 u svijetu je dosad usmrtila više od 1,6 milijuna ljudi
  • Cjepivo Moderne dobilo je odobrenje za hitnu uporabu u SAD-u

Pratite uživo:

Treći val u siječnju mogao bi poremetiti planove o cijepljenju

22.47 - Treći val koronavirusa u siječnju mogao bi poremetiti planove rasporeda cijepljenja u Italiji, upozorio je vladin stručnjak u razgovoru objavljenom u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početak najvećeg masovnog cijepljenja svih vremena bio bi težak tijekom trećeg vala", rekao je povjerenik za krizu koronavirusa Domenico Arcuri za list La Repubblica.

"Organiziranje cijepljenja je teže ako se ljudi ne mogu kretati", rekao je i dodao da je vladina odluka o pooštravanju mjera u razdoblju između Božića i početka siječnja bila nužna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska vlada u petak je objavila da se zemlja zatvara za božićne i novogodišnje praznike pošto su stručnjaci upozorili da je još visok rizik od epidemije koronavirusa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić pozdravio epidemiološke mjere za Badnjak i Božić

21.54 - Kardinal Josip Bozanić u subotu navečer ponovno je upozorio na nelogičnost epidemiološke preporuke o okupljanju najviše 25 vjernika u crkvama, te je pozdravio što je dopuštena iznimka na Badnjak i Božić kada će dopušteni broj vjernika biti razmjeran veličini crkve.

Na Badnjak i Božić mise moraju završiti do 22 sata, a ta dva dana dopušteni broj prisutnih na misnim slavljima nije ograničen na 25 već ovisi o veličini crkvenog prostora, podsjeća Bozanić u pismu vjernicima i svećenicima pozivajući se na odluku Stožera civilne zaštite koja stupa na snagu 21. prosinca i traje do 10. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić u pismu ponovno izražava nezadovoljstvo preporukama civilnih vlasti da se u crkvama, bez obzira na njihovu veličinu, može okupiti najviše dvadeset i petero vjernika te se poziva na Francusku i u brojne druge europske države, u kojima se, kaže, poštuje kriterij veličine crkvenog prostora, a ne neki tehnički broj koji u sadašnjim nevoljama ipak provodi diskriminaciju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virovitičko-podravska županija: 46 novih slučajeva, jedna osoba umrla

21.21 - Na području Virovitičko-podravske županije 46 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedan je 74-godišnjak umro, izvijestio je u subotu navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Najveći broj novozaraženih je iz Virovitice i to njih 16, dok je u Slatini evidentirano 12 novih slučajeva zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Špišić Bukovici je četvero oboljelih, Čačincima tri, Gradini, Suhopolju i Crncu po dva, a u Novoj Bukovici, Orahovici, Voćinu, Zdencima i Pitomači po jedan novi slučaj zaraze.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju su 54 pacijenta, a u KBC Osijek hospitalizirane su četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 2596 osoba, a 54 je umrlo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu prvi Izraelac koji je primio cjepivo protiv koronavirusa

19.45 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu primio je u subotu prvi u zemlji cjepivo protiv koronavirusa i pozvao je Izraelce da prevladaju strah i skepsu, dan prije nego u zemlji počinje masovna kampanja cijepljenja.

Netanyahu (71), koji je zarazu koronavirusom nazvao "najtežom pandemijom s kojom se čovječanstvo suočilo u posljednjih sto godina", rekao je da želi biti osobni primjer izraelskom stanovništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak Pfizerovog cjepiva, a kasnije i onog Moderne, nazvao je "početkom kraja" pandemije.

"Možemo iz ovoga izaći zajedno", rekao je novinarima u bolnici istočno od Tel Aviva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Yuli Edelstein također je rekao: "Cjepivo je sigurno. Dođite i cijepite se".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvode se stroge mjere za London i jugoistok Engleske

18.30 - Britanska vlada odlučila je od nedjelje uvesti stroge mjere za London i jugoistok Engleske, pogodivši time planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju koronavirusa.

"Čini se da je širenje uzrokovano novim sojem virusa" koji se lakše širi, rekao je premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare. Međutim, naglasio je da "ništa ne govori o tome da bi bio smrtonosniji ili da bi uzrokovao teži oblik bolesti", ili da bi smanjio efikasnost cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za građane Londona najavio je četvrti i najviši stupanj restrikcija, dobit će naputak da ostanu doma, a dućani koji nisu nužni zatvorit će se, čime će biti onemogućeno i kupovanje božićnih darova u zadnji trenutak.

Pubovi, restorani i muzeji već su zatvoreni od prošlog vikenda. Putovanja izvan te zone su zabranjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson je rekao da je njegova vlada morala odbaciti planove o olakšavanju restrikcija za Božić zbog porasta broja slučajeva novog soja koronavirusa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija olakšala neke mjere za Božić i Novu godinu

17.45 - Slovenska vlada objavila je u subotu da će za vrijeme predstojećih blagdana pod određenim uvjetima ukinuti neke restrikcije, pa se tako za Badnjak i Božić Badnjak neće primjenjivati mjera zabrane prelaska općinskih i regionalnih granica.

U okviru plana mjera u vrijeme predstojećih blagdana i u slučaju povoljne epidemiološke slike neće se primjenjivati dosadašnja restrikcija kretanja na područje matičnih općina i regija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će dopušteno druženje s osobama iz najviše dva kućanstava sa ukupno 6 odraslih osoba, objavila je vlada nakon sjednice.

Dodala je da se u taj broj ne računaju djeca do 15. godine starosti koja također mogu biti prisutni na takvim okupljanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Image
Foto: Profimedia

Empty streets of Ljubljana center and police control after Slovenian government declered curfew hours in Slovenia in an effort to control the spread of the new coronavirus Coronavirus outbreak, Ljubljana, Slovenia - 20 Oct 2020,Image: 564718151, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Takav će režim po riječima vladina glasnogovornika za covid-19 biti na snazi od 24. prosinca u 12 sati do 25. prosinca u 20 sati, te na Silverstrovo, od 31. prosinca od 12 sati do 1. siječnja, ako se održi povoljnija epidemiološka situacija. no vlada je pozvala građane na "odgovorno ponašanje" i discipliniranu primjenu svih ostalij još važećih protuepidemijskih mjera.


Službeni broj mrtvih od posljedica covida u Rusiji prešao 50.000

17.35 - Službeni broj mrtvih od posljedica koronavirusa u Rusiji prešao je 50.000, pokazali su vladini podaci u subotu, nakon što je zabilježeno još 585 umrlih u zadnja 24 sata.

Vlada navodi da je do sada umrlo 50.347 osoba, ali mediji tvrde da je broj koji je zabilježio zavod za statistiku daleko veći.

Vlada nastavlja brojati samo slučajeve u kojima je covid-19 proglašen uzrokom smrti, navodi se u medijskim izvješćima. U mnogim slučajevima osoba je zaražena koronavirusom, ali je u smrtovnici naveden drugi uzrok smrti, kažu stručnjaci.

Unatoč velikom broju zaraženih i umrlih, u Rusiji sada nije uvedeno zatvaranje. Masovna kampanja cijepljenja ruskim cjepivom Sputnjik V, koje oje odobreno za ljude do 60 godina, provodi se od početka prosinca.


Hrvatska vojska postavila dodatni šator u Sisku

17.30 - Hrvatska vojska postavila je ispred sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" dodatni šator koji će služiti za zbrinjavanje i smještaj pacijenata tijekom trajanja pandemije koronvirusa, izvijestilo je u subotu Ministarstvo obrane (MORH).

Riječ je o grijanom šatoru iz ekspedicijskog kampa sa deset kreveta, madraca, jastučnica i deka.

Iz MORH-a podsjećaju kako je početkom studenog Hrvatska vojska u Sisku postavila prvi šator i 10 kreveta.


Novi soj virusa širi se brže, još se ne zna je li i smrtonosniji

17.05 - Novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi se brže širiti među populacijom, objavile su u subotu britanske zdravstvene vlasti, istaknuvši da još uvijek nastoje utvrditi je li on i smrtonosniji.

Informacija je objavljena uoči održavanja konferencije za novinare Borisa Johnsona, na kojoj bi britanski premijer mogao najaviti uvođenje novih restrikcija zbog povećanog broja slučajeva novozaraženih, osobito u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Po pisanju britanskih medija, zbog otkriića novog soja virusa u tim bi područjima kretanje moglo biti ograničeno.


Orban predstavio nove mjere pomoći gospodarstvu i građanima

16.55 - Mađarska vlada produljit će moratorij na otplatu kredita kućanstava i poduzeća do srpnja kako bi ublažila posljedice koronakrize, objavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je na Facebooku također objavio da će lokalni porez za mala i srednja poduzeća biti prepolovljen od početka siječnja kako bi se pomoglo očuvanju radnih mjesta.

On je rekao da će gradovi s manje od 25.000 stanovnika dobiti pomoć vlade, dok će se financijsku situaciju većih općina „razmatrati na individualnoj osnovi”. Mađarska vlada očekuje da će BDP ove godine pasti oko 6 posto zbog pandemije. Po riječima premijera, vlada će pokriti dvije trećine troškova za plaće radnika u prosincu i siječnju koji moraju privremeno prestati s radom u turističkom i hotelskom sektoru, kao i restoranima i privatnim autobusnim prijevoznicima.

Obitelji s djecom ili koja očekuju dijete imat će pravo na povoljni zajam do 6 milijuna forinti (oko 16.000 eura) i bespovratnu pomoć za obnovu kuća.

"Donijeli smo te odluke... i nadamo se da možemo spasiti nekoliko stotina tisuća radnih mjesta”, rekao je.

Orban očekuje da će pandemija potrajati do travnja.

Cijepljenje protiv covida-19 počet u Mađarskoj će početi 27. ili 28. prosinca.


U BiH i dalje stagnira dnevni broj zaraženih; 42 umrla od covida

16.38 - U Bosni i Hercegovini u subotu su potvrđena 643 nova slučaja zaraze koronavirusom a 42 osobe oboljele od covida su umrle, objavile su zdravstvene vlasti.

Nakon testiranja nešto manje od dvije tisuće uzoraka provedenih od subote zaraza je potvrđena kod 417 osoba iz Federcije BiH te kod 204 iz Republike Srpske a još 22 novozaražena su s područja distrikta Brčko.

U RS je umrlo čak 28 od ukupnog broja zaraženih a u Federaciji BiH je bilo 14 smrtnih slučajeva povezanih s covidom.

U cijeloj BiH od izbijanaj epidemije u ožujku do sada je potvrđeno blizu 105 tisuća slučajeva zaraze a preminule su 3583 zaražene osobe.

U posljednjih desetak dana dnevni broj novozaraženih u BiH stagnira i uglavnom je ispod 900.


Merkel poziva Nijemce da se za Božić druže putem video poziva

16.25 - Kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Nijemce da izbjegavaju posjećivanje članova obitelji tijekom božićnih blagdana zbog pandemije covida-19 te da umjesto toga čestitaju putem video poziva, kako što to čine vojnici raspoređeni u inozemstvu.

Njemačka se bori s porastom broj zaraženih i umrlih. Pohvale Merkel zbog uspješnog obuzdavanja prvog vala pandemije pretvorile su se u kritike zbog neuspjeha u drugog valu.

"Žene i muškarci koji su raspoređeni daleko od kuće kako bi nam jamčili sigurnost znaju što znači imati ograničeni kontakt s voljenima", rekla je Merkel u svom tjednom video podcastu.

"Oni znaju što znači kada je jedina mogućnost kontakta u dužem razdoblju putem Skypea", dodala je. Pročitajte više

Image
MERKEL LJUDIMA PREPORUČILA NA KOJI NAČIN DA SE DRUŽE ZA BLAGDANE: /

'Neki znaju što znači kad je to jedina vrsta kontakta'

Image
MERKEL LJUDIMA PREPORUČILA NA KOJI NAČIN DA SE DRUŽE ZA BLAGDANE: /

'Neki znaju što znači kad je to jedina vrsta kontakta'


Slovačka zatvorila škole i trgovine, ski-žičare ostaju otvorene

15.39 - Slovačka je u subotu uvela novo zatvaranje ranije nego što je prvobitno planirano, tako da je policijski sat na snagu stupio u 5 sati ujutro, a otvorene ostaju samo trgovine koje se smatraju nužnima za život.

Premda trgovine mješovitom robom, ljekarne, benzinske crpke i banke ostaju otvorene, maloprodajne su trgovine zatvorene u dane povećane kupnje uoči Božića.

Vladina odluka o zatvaranju škola i dopuštenju daljnjeg rada žičara, pri čemu policijskom satu ne podliježe skijanje, naišla je na oštru kritiku u medijima.

Jedno od najpoznatijih skijaških središta u zemlji u vlasništvu je desno orijentiranog populističkog predsjednika parlamenta Borisa Kollara.


U Splitsko-dalmatinskoj 367 novozaraženih i dvoje preminulih

14.43 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je 367 osoba, dvije su žene umrle, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 1026 obrađenih testova danas je 367 osoba pozitivno na COVID infekciju.

Najviše ih je iz Splita (138), Sinja (41), Solina (25), Kaštela, Makarske i Imotskog (po 13), Segeta i Omiša (po devet) itd. Po jednog novooboljelog imaju Hvar, Lećevica, Lokvičići, Lovreć, Marina, Pučišća, Selca, Sutivan i Šolta.

Od ukupnog broja novooboljelih, 202 osobe su kontakti prethodno oboljelih, ostali se epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 3446 osoba, na bolničkom liječenju je 178 COVID pozitivnih, na respiratoru ih je 17.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su dvije starije žene koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju, istaknuto je u Stožeru.


U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji 161 pozitivna osoba

14.12 - Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u subotu o 89 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji 72 su nova slučaja zaraze.

U Brodsko-posavskoj županiji na bolničkom liječenju trenutno je 67 osoba pozitivnih na koronavirus, 12 osoba je respiratoru. U samoizolaciji je 2.201 osoba, 51 više nego u petak.

U Požeško-slavonskoj županiji na bolničkom liječenju je 41 osoba, u samoizolaciji njih 1.500.


Macronovo zdravstveno stanje stabilno

13.50 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je zaražen koronavirusom, „stabilnog je zdravstvenog stanja” u odnosu na dan prije i njegovi klinički i paraklinički pokazatelji su dobri, objavio je u subotu njegov ured.

Macron, koji je u izolaciji u službenoj rezidenciji La Lanterne u Versaillesu, nedaleko od Pariza, „ima i dalje iste simptome bolesti covid-19 (umor, kašalj, bolovi u mišićima) koji ga ne sprječavaju da izvršava svoje funkcije”, navodi se u priopćenju koje je potpisao njegov liječnik Jean-Christophe Perrochon.

Image
Foto: Profimedia

Macronu je bolest potvrđena u četvrtak. U petak je obećao da će svaki dan izvještavati javnost o svojem stanju, snimivši čak i trominutni video putem pametnog telefona koji je objavljen na društvenim mrežama.

Otkrio je da je „umoran, da ga boli glava i da ima suhi kašalj”.

Broj umrlih od koronavirusa u Francuskoj je u petak prešao prag od 60.000, po službenim podacima.


Međimurje: Pet umrlih i 101 pozitivna osoba

13.25 - Međimurska županija u subotu ima 101 osobu pozitivnu na koronavirus i pet umrlih, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Među umrlima su 51-godišnji muškarac i 57-godišnja žena, oboje su imali dodatne teške kronične bolesti.

U protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju županijskog Zavoda za javno zdravstvo PCR metodom testirane su 294 osobe od čega je pozitivnih na virus covid-19 bilo 86. U protekla 24 sata oporavilo se 226 osoba. Broj pozitivnih u Županiji danas je 1 269. U mikrobiološkom laboratoriju Zavoda do subote je uzeto gotovo 30 tisuća uzoraka (29. 781).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, Međimurje bilježi 9.166 pozitivnih na covid-19. Oporavile su se 7.744 osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 149 pacijenata pozitivnih na virus covid-19, od čega ih je 13 hospitalizirano unutar 24 sata, otpušteno je 11 pacijenata.

U zdravstvenom sustavu, na virus je pozitivno 10 liječnika i 35 medicinskih sestara. U samoizolaciji su tri liječnika i sedam medicinskih sestara.


Austrija daje još milijardu eura posrnulom gospodarstvu

12.45 - Austrija će s još milijardu eura pomoći kompanijama pogođenima strogim mjerama koje je vlada uvela radi suzbijanja pandemije koronavirusa, rekao je u subotu ministar financija Gernot Bluemel. Austrija iza Božića ulazi u treće zatvaranje, 11 dana nakon što je isteklo drugo zatvaranje.

Bluemel je rekao da je 120.000 tvrtki u studenome i prosincu zatražilo 2.2 milijarde eura kao naknadu za izgubljene prihode, od kojih je isplaćeno 1.8 milijardi. Mjere će se produžiti do kraja godine i stajat će oko 300 milijuna eura. Vlada priprema paket i za kompanije koje su neizravno pogođene.

"Ukupno će nas to koštati oko milijardu eura", izjavio je Bumel na konferenciji za novinare.

Novo zatvaranje počinje 26. prosinca, a trgovine, restorani, kazališta, muzeji i škole neće raditi do 18. siječnja.

Image
Foto: Profimedia

Ugroženi sisački ugostitelji časte bolničko osoblje

11.51 - Premda je zbog koronakrize ugrožena njihova temeljna djelatnost, sisački ugostitelji trodnevnom humanitarnom akcijom iskazuju zahvalnost i razumijevanje za bolničko osoblje, koje je "na prvoj crti obrane od pandemije".

Okupljeni u Cehu ugostitelja sisačkog Udruženja obrtnika, odlučili su organizirati akciju "Ugostitelji za sisačku bolnicu", kako bi, barem nakratko, liječnicima i drugom zdravstvenom osoblju Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić", uljepšali nekoliko trenutaka.

Ugostitelji će u ponedjeljak i srijedu, 21. i 23. prosinca, na dvije lokacije u bolnici osoblju ponuditi tople napitke, a u utorak, 22. prosinca, za sve će zaposlenike na covid odjelima organizirati catering gableca.

"Iako u ovim teškim vremenima, gdje zbog epidemije koronaviursa ugostitelji imaju potpunu zabranu rada, a bolničko osoblje posebice na covid odjelima, danonoćno je izloženo nadljudskim naporima u borbi s bolešću koju virus ostavlja kao posljedicu, sisački ugostitelji su odlučili pokrenuti još jednu humanitarnu akciju za našu bolnicu", izvijestila je predsjednica Udruženja obrtnika Ivanka Čačić.


Varaždinska županija bilježi 10 umrlih, novozaraženih je 86

11.45 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a deset je osoba umrlo, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana ima 1076 novih slučajeva. Broj novozaraženih na 100.000 stanovnika unutar sedam dana smanjio se na 640.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 533 uzorka. Udio pozitivnih na covid-19 među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 34 posto, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 16 posto.

Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 265 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 134 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 69 ih je u Klenovniku od kojih jedan na respiratoru i 47 u Novom Marofu.

Image

25.11.2020., Varazdin- Predsjednik Hrvatske lijecnicke komore Kresimir Luetic posjetio je Opcu bolnicu Varazdin gdje oboljele od koronavirusa u tranziru smjestaju u satore. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U Šibensko-kninskoj županiji 109 novih slučajeva, preminule dvije osobe

11.38 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 109 slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe preminule su u šibenskoj bolnici, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Preminula su dva muškarca starije životne dobi koje su se liječile u šibenskoj bolnici, izvijestio je Stožer.

Trenutno je 896 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 44 osobe, od kojih je šest na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječe 23 osobe. Ostali imaju blaže kliničke simptome i u samoizolaciji su. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 2859 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 206 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Karlovačka županija sa 185 novozaraženih i četiri umrla

11.31 - U Karlovačkoj županiji je je 185 novoozaraženih, a četiri su osobe umrle od covida-19: tri u Karlovcu i jedna u Ogulinu, te je sada broj umrlih u tri bolnice od početka pandemije 160, priopćio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Na bolničkom je liječenju 165 osoba i to 63 u Karlovcu, 52 u Ogulinu i 50 u Dugoj Resi, a pet je pacijenata na respiratoru.

U samoizolaciji su 1462 osobe.

Od novooboljelih, 15 je korisnika jedne ustanove u sustavu socijalne skrbi, iz Karlovca je 71 osoba, iz Duge Rese 24, Ogulina 34, Josipdola sedam, po pet iz Ozlja i Generalskog Stola, iz Vojnića i Slunja po četiri, Netretića tri, a po jedan ili dva slučaja novooboljelih imaju još Barilović, Draganić, Krnjak, Lasinja, Tounj, Bosiljevo, Cetingrad, Rakovica i Žakanje.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 78 novopozitivnih, umrle tri osobe

11.20 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 78 novih pozitivnih osoba na covid-19, a umrle su tri osobe, izvjestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novopozitivnima od kojih je najveći broj, njih 23 iz Vinkovaca, 60 osoba je bilo pozitivnih na PCR testiranju,a 18 na brzom antigenskom testu.

Od početka epidemije u županiji je obolilo 7190 osoba, od kojih je 6441 izliječena, a preminulo je 126 osoba. Trenutno je 95 osoba hospitalizirano dok se u samoizolaciji nalaze 1704 osobe.

U protekla 24 sata testirane su 343 osobe, te je do sada testiranih na području županije 31455 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na koronavirus, 61 je radnik iz sustava zdravstva: 10 liječnika, 34 medicinskih sestara/tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i 12 nezdravstvenih radnika.

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 25 radnika: šest liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i četiri nezdravstvena radnika.


U Hrvatskoj 2752 noovzaraženih i 78 preminulih

11.07 - U posljednja 24 sata zabilježena su 2752 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20118. Među njima su 2873 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 306 pacijenata.

Preminulo je 78 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 192987 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3101 preminula, ukupno se oporavilo 169768 osoba od toga 3853 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 57 544 osobe.

Do danas je ukupno testirano 941 420 osoba, od toga 10062 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

16.12.2020., Zagreb, U glavnoj dvorani kongresnog centra Nacionalne knjiznice odrzana konferencija za medije stozera civilne zastite republike Hrvatske.Vili Beros Photo: Marin Tironi/Pixsell

Dubrovačko-neretvanska ima 53 nova slučaja, tri osobe preminule

11.05 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom (od toga 19 slučaja brzim antigenskim testom).

Preminula su tri osobe - jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1935.), jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1940.) i jedna muška osoba koja nema prebivalište na području naše županije (rođ. 1948.).

U OB-u Dubrovnik hospitalizirane su 54 osobe pozitivne na koronavirus. Osam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, četiri pacijenta su na invanzivnoj ventilaciji, a četiri pacijenata na neinvanzivnoj ventilaciji.


Zagreb ima 484 nova slučaja

11.00 - U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 484 novoboljelih od covid-19 prema podacima HZJZ-a, te je trenutno 2.965 aktivnih slučajeva, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obavljeno je 1410 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 404 nalaza bila pozitivna.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 502 osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 1171 osobu.

Od 502 obrađene pozitivne osobe: 150 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 211 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, 47 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 34 osobe obrada je još u tijeku. Kod 10 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, troje djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine, a obrada za 41 osobu završili su liječnici obiteljske medicine/HZJZ-a.

Pet je osoba doputovalo iz Njemačke, Nizozemske i Bugarske, a kod jedne je osobe moguća izloženost u zdravstvenoj ustanovi.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 38 korisnika i 15 djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 29 učenika i tri nastavnika osnovnih škola. Mjera samoizolacije određena je za 411 učenika i 17 nastavnika osnovnih škola.

U Karanteni Grada Zagreba je 13 osoba.


U Zagrebačkoj županiji 433 novooboljele osobe, 401 ozdravila

10.40 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata od covid-19 oboljele su 433 osobe, a ozdravila je 401 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije od subote.

Prema tim podacima, od početka pandemije do subote u 10 sati evidentirane su 15 072 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 10 509 osoba, a 42 osobe su preminule. Trenutno je aktivan 4521 slučaj.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 433 osobe, a najviše u Samoboru- 92, Velikoj Gorici- 67, Zaprešiću- 41 i Svetoj Nedelji- 39. Izliječena je 401 osoba, a samoizolacija je propisana učenicima 13 razreda osnovnih škola.

U domu za starije i nemoćne sa šireg jaskanskog područja epidemiološkom obradom utvrđeno je 17 pozitivnih korisnika i 2 djelatnika. Epidemiološka obrada je u tijeku. Od 16. do 24. prosinca, zbog trenutne epidemiološke situacije, u osnovnim školama kojima je osnivač Županija nastava će se održavati online.

Nastava na daljinu već se održava u srednjim školama na području Zagrebačke županije i to od 30. studenoga do 24. prosinca.


Zadarska županija ima 96 novih, dvoje ljudi preminulo

10.28 - Na području Zadarske županije evidentirano je 96 novooboljelih osoba od covida-19 te 2 preminule osobe. Novozaraženi su sa područja gradova Zadar(52), Benkovac(5), Biograd na Moru(4), Nin(2), Obrovac(2) i Pag(3) te općina Bibinje(3), Gračac(1), Lišane Ostrovičke(2), Novigrad(1), Pakoštane(2), Polača(1), Poličnik(1), Preko(2), Privlaka(1), Ražanac(3), Sali(1), Sukošan(2), Sv.Filip i Jakov(4), Škabrnja(1), Vir(1), Vrsi(1) i Zemunik Donji(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 309 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su 2 osobe, žena u dobi od 85 godina te 75-godišnji muškarac koji je bio korisnik privatnog obiteljskog doma za stare i nemoćne na području Grada Zadra.

Na svim COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitaliziran je 61 bolesnik od kojih je 12 na respiratoru, a zaraženo je 23 djelatnika bolnice. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 28 pacijenata s lakšim i srednje teškim oblicima koronavirusa, a 7 je oboljelih djelatnika ove zdravstvene ustanove. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaraženo je 27 pacijenata i 12 djelatnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


U Osječko-baranjskoj 188 novozaraženih, umrlo sedam ljudi

10.27 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 449 uzoraka od kojih je 188 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 43 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (62), slijede područja gradova/općina Našice (23), Đakovo (20), Beli Manastir (15), Donji Miholjac (11), Valpovo (10), Čepin (7), Belišće i Erdut (po 5), Darda, Đurđenovac, Podgorač, Satnica Đakovačka i Semeljci (po 3), Antunovac, Bilje i Draž (po 2) te Bizovac, Donja Motičina, Feričanci, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Punitovci i Viljevo (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 229 osoba oboljelih od covida-19, i to 166 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 48 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 63 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek preminulo je sedam osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 52 do 93 godine, a uz covid-19 imali su i druga oboljenja.


Ličko-senjska ima 46 novih slučajeva, preminuo muškarac

10.20 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 46 je novooboljelih osoba od covida-19, 47 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule.

13 oboljelih osoba je s područja Gospića, 14 s područja Senja, 9 s područja Otočca, 4 s područja Plitvičkih Jezera te po 2 s područja Brinja, Perušića i Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula je jedna muška osoba (79 godina) s područja Gospića te jedna ženska osoba (81 godina) s područja Vrhovina.

U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 92 osobe. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 881 osoba.

Image

30.11.2020., Zagreb - U Zagrebu je danas pocelo brzo antigensko testiranje na koronavirus u srednjim skolama. Testiranje u Prirodoslovnoj skoli Vladimira Preloga. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Koprivničko-križevačkoj županiji 89 novozaraženih, tri osobe preminule

10.18 - U Koprivničko-križevačkoj županiji nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na virus SARS – CoV-2 na području županije potvrđeno 89 novih slučajeva bolesti covid-19.

Na području županije trenutno je aktivno 834 slučajeva bolesti covid-19, ozdravilo je 77 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 74 osobe. U OB Koprivnica preminule su tri osobe s pozitivitetom na koronavirus (rođ. 1940.g., 1941.g. i 1943.g) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.


U Požeško-slavonskoj 72 nova slučaja

10.16 - U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju su 72 pozitivna rezultata. Hospitalizirana je 41 osoba. U samoizolaciji se nalazi 1560 osoba.


U Bjelovarsko-bilogorskoj 117 novih

10.10 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u subotu je potvrđeno 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najviše novozaraženih osoba, njih 50, s područja je Bjelovara, 27 novooboljelih osoba je iz Daruvara, 14 iz Čazme, po šest novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Garešnici i Grubišnom Polju, pet novozaraženih osoba s područja je općine Hercegovac, četiri novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, tri novozaražene osobe s područja su općine Sirač, a po jedna novozaražena osoba s područja su općina Veliki Grđevac i Dežanovac.

Na covid-odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 54 pacijenta zaraženih koronavirusom, od kojih je njih pet na respiratoru.

Također, osam pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji je 2321 osoba.


U Primorsko-goranskoj 265 novih, jedna osoba umrla

9.44 - U Primorsko-goranskoj županiji danas je 265 novoozaraženih i 258 ozdravljenih osoba. U županiji je trenutno 3466 aktivnih slučajeva bolesti covid-19.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata iznosi 150 osoba. Od tog je broja na respiratoru njih 16. Tijekom jučerašnjeg dana je preminula jedna osoba.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

30.11.2020., Zagreb - U Zagrebu je danas pocelo brzo antigensko testiranje na koronavirus u srednjim skolama. Testiranje u Prirodoslovnoj skoli Vladimira Preloga.

Sisačko-moslavačka ima 50 novozaraženih

9.28 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je pedeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o dvadeset osoba s područja grada Petrinje, devet osoba s područja grada Siska, šest osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Kutine, tri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Velika Ludina, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnice, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves te jednoj osobi s područja općine Lekenik.


U Istri 80 novih slučajeva

9.20 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 80 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 61 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 4 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (3), Zagreb (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 15 osoba. Izliječeno je 125 osoba. Trenutno je 686 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1735 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 61 osoba, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije covid-19 pozitivne osobe (1936. i 1941. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Sydney uveo karantenu u predgrađima zbog žarišta covida

8:47 - Oko 250 tisuća ljudi u sjevernim predgrađima Sydneya, u subotu je dobilo naredbu stroge karantene, kako bi se pokušalo obuzdati žarište koronavirusa za koje se vlasti boje da bi se moglo proširiti diljem grada.

U subotu će vlasti najaviti hoće li biti nametnute daljnje mjere za ostatak Sydneya, australskog najnapučenijeg grada.

"Želim da bude jasno većem dijelu Sydneya, molim vas, ne izlazite večeras, ili nekoliko sljedećih dana osim ako stvarno ne morate", rekla je premijerka savezne države Novi Južni Wales, Gladys Berejiklian, na konferenciji za medije u subotu.

Na sjeveru Sydneya se zarazilo 39 osoba s dva dodatna slučaja koja se istražuju. Prije dva dana zabilježeno je samo pet slučajeva zaraze, no vlasti ne znaju otkud je virus došao, iako prema testiranju genoma, trag vodi u SAD.


I Italija će u karanteni dočekati Božić i Novu godinu

8:23 Talijanska vlada u petak je objavila da se zemlja zatvara za božićne i novogodišnje praznike pošto su stručnjaci upozorili da je još visok rizik od epidemije koronavirusa. Prihvaćene su restrikcije koje vrijede za takozvane crvene zone - izolacija ljudi u njihovu domu koji mogu napuštati samo kada idu na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima te zatvaranje većine trgovina. Mjere će biti na snazi od 24. do 27. prosinca, od 31. prosinca do 3. siječnja te 5. i 6. siječnja, rekao je premijer Giuseppe Conte nakon sastanka vlade.

Strože mjere se uvode zbog toga što "naši stručnjaci strahuju da bi krivulja zaraženosti mogla naglo porasti u vrijeme Božića", rekao je Conte novinarima. Nešto blaže mjere "narančaste zone" u kojoj je ljudima dopušteno kretanje gradovima u kojima imaju prebivalište, a trgovine su otvorene osim barova i rertorana bit će primijenjene od 28. do 30. prosinca i 4. siječnja. Conte je također obećao paket ekonomske pomoći od 645 milijuna eura barovima i restoranima pogođenima mjerama zatvaranja.


U SAD-u odobreno Modernino cjepivo protiv koronavirusa

8:20 Modernino cjepivo protiv koronavirusa u petak je postalo drugo po redu koje je dobilo odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). FDA je najavila odobrenje dan nakon što je stručno povjerenstvo odobrilo njegovo korištenje. Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Cjepivo je imalo relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje. Radi se o drugom po redu odobrenom cjepivu, nakon Pfizer/BioNTechova cjepiva prošlog petka.

"S obzirom na to da su sada dostupna dva cjepiva za prevenciju Covida-19, FDA je poduzela još jedan presudan korak u borbi protiv ove globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama", izjavio je povjerenik FDA Stephen M. Hahn.

Očekuje se da će se Modernino cjepivo koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana. Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stupnjeva, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stupnjeva, što njegov transport čini vrlo kompliciranim. Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 milijuna doza i ukupno 200 milijuna doza do kraja lipnja 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 milijuna cjepiva već ovog vikenda.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pozdravio autorizaciju cjepiva. "Čestitam, Modernino cjepivo je sada dostupno", napisao je. "Pred nama su svjetliji dani", ustvrdio je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji planira cijepljenje u ponedjeljak. Više od 307.000 ljudi je umrlo od covida-19 u Sjedinjenim Državama, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.


Indija dosegla 10 milijuna zaraženih koronavirusom

Indija je postala druga zemlja nakon SAD-a koja je prešla brojku od ukupno 10 milijuna osoba zaraženih koronavirusom, prema podacima koje je ministarstvo zdravstva iznijelo u subotu.

Taj prag zemlja je prešla u trenutku kada značajno pada broj novozaraženih poslije vrhunca epidemije u rujnu.

Indijsko ministarstvo zdravstva reklo je da je od petka prijavljeno 27.022 novih slučajeva zaraze, zbog čega je ukupan broj zaraženih covidom-19 porastao na 10,004.893. Smrtnih slučajeva je 144.789, s 338 novih takvih slučajeva u prethodna 24 sata.

Indija je prijavila manje od 30.000 slučajeva dnevno od 14. prosinca i manje od 400 smrtnih slučajeva dnevno od 12. prosinca, prema podacima ministarstva zdravstva.

Viši dužnosnici koji se bave indijskom epidemijom upozorili su da se kontinuirano poboljšanje ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo jer je velika većina od ukupno 1.3 milijardu ljudi i dalje podložna virusu.

"Stvari se mogu promijeniti i eskalirati brzo", rekao je šef indijske radne skupine za covid-19, Vinod Kumar Paul, na tjednom brifingu, dajući primjere trenutne situacije u nekim europskim zemljama.

"Kao nacija, čini se da nam dobro ide, no ovo se ne smije uzeti zdravo za gotovo... Nije još vrijeme za nemar, ispred nas je dugačka bitka... moramo slijediti sve protokole - maske, pranje ruku, štićenje starijih."

Pad prijenosa bolesti u Indiji zbiva se u vrijeme kad vlada radi pripreme za cijepljenje oko 300 milijuna ljudi, uključujući i zdravstvene radnike na prvoj crti obrane, počevši od siječnja.

Tri kandidata za cjepivo su tražila hitno odobrenje indijskog regulatora lijekova. Vladini dužnosnici rekli su da se u nadolazećim tjednima očekuje odluka po pitanju jednog ili više kandidata.


Cjepiva siromašnim zemljama u prvom tromjesečju 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija i Savez za cjepiva (Gavi) planiraju prva cjepiva siromašnim zemljama isporučiti u prvom tromjesečju 2021., a Kanada obećava višak podijeliti u cijelom svijetu, penose agencije u petak kada se bilježe novi rekordi zaraženih i umrlih. Kanada koja je naručila više od 400 milijuna doza cjepiva protiv covida, spremna je podijeliti višak s drugima, rekao je premijer Justin Trudeau.


Covid-19 dosad usmrtio najmanje 1.662.792 ljudi

Pandemija covida-19 usmrtila je najmanje 1.662.792 ljudi u svijetu, prema evidenciji agencije France presse na temelju službenih podataka u petak. Sjedinjene Države i dalje su na zlosretnom prvom mjestu po broju žrtava s 310.792 umrlih, ali i po broju zaraženih 17.213.887. Slijedi Brazil sa 184.827 umrlih, Indija sa 144.789 žrtava, Meksiko sa 116.487 te Italija sa 67.220.


Od 23. prosinca strože 'blagdanske' mere u Hrvatskoj

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da nove, blagdanske epidemiološke mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama te se vraćaju propusnice. "S obzirom na epidemiološku situaciju, popuštanje ne može biti opcija", kazao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Istaknuo je da novim mjerama nastoje poslati poruku da je u ovom rizičnom razdoblju potrebno "primiriti stanovništvo i ograničiti posjete".

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo