ČITATELJICA NET.HR-a ČIJE DIJETE ČEKA RED ZA SNIMANJE MOZGA: / 'Najviše me šokirao odgovor iz bolnice i datum koji smo dobili'

Image

Jedna je mama iz Zagreba za Net.

24.10.2017.
15:48
VOYO logo

L.G. iz Zagreba majka je devetogodišnjeg, zasad zdravog dječaka, koji u posljednje vrijeme ipak ima određenih zdravstvenih problema koji se očituju u povremenim jačim glavoboljama i vrtoglavicama. U telefonskom razgovoru nam je ispričala kako su ga, nakon što se dijete nedavno žalilo na prejaku bol, odveli na Hitnu pomoć gdje su liječnici dječaku obavili potrebne pretrage. Dežurni neuropedijatar tada je zaključio kako je dijete potrebno poslati na dodatne pretrage kojima bi se ustanovio uzrok učestalih glavobolja i vrtloglavica.

Spomenuti neuropedijatar ih je uputio najprije na EEG (elektroencefalografiju, neinvanzivnu metodu pretrage koja bilježi električnu aktivnost moždanih stanica, tj. neurona op.a.), da bi nakon nalaza zaključio kako je ipak potrebno obaviti i pretragu mozga metodom magnetske rezonancije. Upravo se 'magnetom' dobiva najdetaljniji prikaz mozga od svih postojećih radioloških metoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dječakovi roditelji zatim su nabavili uputnicu koju su poslali u tri zagrebačke bolnice koje obavljaju MR mozga kod djece: KBC Sestre milosrdnice, Kliniku za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) te na KBC Zagreb - Rebro.

Roditelje šokirao odgovor bolnice

Odgovor su nakon samo sat vremena dobili od Rebra, no on im je, umjesto konačnog olakšanja što će doznati uzrok dječakovih problema, ostavio gorak okus u ustima. Naime, dječak je svoj red dobio tek 19. siječnja 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
LIJEČNICI USTALI PROTIV PRIORITETNIH LISTA ČEKANJA: /

''Kašljete krv? Imate infarkt? Prioritet ste, pregledat ćemo vas u idućih 30 dana!'

Image
LIJEČNICI USTALI PROTIV PRIORITETNIH LISTA ČEKANJA: /

''Kašljete krv? Imate infarkt? Prioritet ste, pregledat ćemo vas u idućih 30 dana!'

Njegova majka nam je rekla kako ju je odgovor u najmanju ruku neugodno iznenadio. Iako dijete nije životno ugroženo te ne spada u hitne pacijente, prilično je nevjerojatno da će se, dok se ispituju njegovi zdravstveni problemi, ključna pretraga obaviti tek za godinu i dva mjeseca. Za to vrijeme toliko se toga može promijeniti i poći krivo pa i djetetova cjelokupna zdravstvena slika može izgledati potpuno drukčije.

Odlazak privatniku je skupo rješenje

"Znala sam da se čeka dugo, ali ipak nisam očekivala da ćemo baš ovoliko čekati", rekla nam je L.G. Ona će sada pričekati termine koje će joj ponuditi druge dvije bolnice, no sada se već, poučena ovim iskustvom, prestala nadati da će oni biti u nekom razumnom roku. Rekla nam je i da će, ako ne uspije u zagrebačkim bolnicama doći na red u bliskoj budućnosti, pokušati i u onima izvan Zagreba. Ako, pak, ništa ne upali, otići će privatniku. No, ta druga opcija po principu "plati pa se rugaj" košta u prosjeku visokih 1600 kuna, dok se svaki sljedeći segment naplaćuje dodatnih 800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova obitelj možda i ima sreću u cijeloj priči jer dijete nije životno ugroženo i još se uvijek ne zna je li uopće u pitanju ozbiljnija dijagnoza. Nažalost, za stotine druge djece, bešćutnost, nelogičnost i bizarnost hrvatskog zdravstevnog sustava surova je realnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo