PRAVA PACIJENATA /

Čitatelji Vijesti.hr kontra ljekarnice koja je zbog priziva savjesti odbila izdati kontracepcijske pilule

Image
Foto: Pixell/Guliver

Ljekarnica je djevojci trebala izdati kontracepcijske pilule, smatraju čitatelji Vijesti.hr

16.11.2018.
19:53
Pixell/Guliver
VOYO logo

Pitali smo naše čitatelje podržavaju li postupak ljekarnice koja iz osobnih uvjerenja nije željela izdati kontracepcijske pilule, a oni su i više nego uvjerljivom većinom rekli da ne podržavaju.

U anketi je sudjelovalo 3.524 čitatelja i čitateljica, a od toga je čak 3.317 odnosno 94 posto reklo da ne podržava postupak ljekarnice, dok ih je samo 137, odnosno četiri posto dalo reklo da podržava, a preostalih 70, odnosno dva posto nije briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Podsjetimo, slučaj iz zagrebačke ljekarne Čelina na Jordanovcu čija je djelatnica odbila jednoj djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule ponovno je aktualizirala pitanje priziva savjesti – tko na njega ima pravo, zbog čega i pod kojim uvjetima. U ovom slučaju djelatnica ljekarne pozvala se na priziv savjesti jer se ona osobno ne slaže s korištenjem kontracepcijskih pilula.

Prema članku 12. Kodeksa ljekarničke etike i deontologije "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika." U ljekarni nitko drugi nije radio osim djelatnice koja se pozvala na priziv savjesti pa je djevojku otpravila bez tableta za koje je imala recept i rekla joj da dođe ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja Jakševac Mikša direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva pojasnila je za Vijesti.hr da se takva situacija nije smjela dogoditi jer je voditeljica ljekarne trebala biti upoznata s činjenicom da jedna od djelatnica ima priziv savjesti.

„U tom slučaju, voditeljica ljekarne treba osigurati da s tom djelatnicom uvijek u smjeni bude netko tko može izdati kontracepcijske pilule ukoliko ih netko zatraži. Koliko sam vidjela iz medija, druga je djelatnica taj dan bila na bolovanju, no u tom slučaju djelatnica koja se pozvala na priziv savjesti trebala je ipak izdati traženi lijek jer je pravo pacijenta na njega, pogotovo ako je on propisan na recept, dakle prema liječničkoj uputi, iznad priziva savjesti“, ocijenila je Jakševac Mikša.

Anketa je i dalje otvorena za glasanje, možete je pronaći OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo