TOMAŠEVIĆ NA MUKAMA / Čini se da je stjeran u kut: Pripuzove tvrtke ponudile niže cijene od konkurenata za zbrinjavanje otpada

'Ne znam zašto nova gradska uprava ne čini nešto na tom polju, traži hitnu lokaciju i način kako povećati kapacitete već postojećih kompostišta', upitao se Slaven Dobrović

21.9.2021.
7:12
VOYO logo

Dok se nastavlja suđenje Petru Pripuzu, nova  zagrebačka vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem treba odlučiti tko će odvoziti gradski otpad. U tijeku su natječaji za tri vrste otpada i na svima su se javile tvrtke iz grupe CIOS Petra Pripuza koje su ponudile i nižu cijenu od konkurenata, tako da je na natječaju za zbrinjavanje biotpada CIOS jeftiniji za čak 2,6 milijuna kuna, javlja RTL.

Zagrebački holding za zbrinjavanje te vrste otpada nema dovoljno kapaciteta. Smeđe kante i dalje se prazne u kamione, a kamioni s biootpadom idu u kompostanu na Jakuševac koja ima ograničene kapacitete. "Mi natječaj i radimo da rasteretimo kompostanu u Zrinjevcu", govori voditelj podružnice Čistoća Jure Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom natječaju najpovoljnija je ponuda CIOS-a, dugogodišnjeg bliskog partnera bivšeg gradonačelnika. Iako je nova vlast najavljivala prekid suradnje, okolnosti su se promijenile dolaskom na vlast. 

Image
SUĐENJE ZA AFERU AGRAM /

Petar Pripuz odbacio optužbe: 'Nisam počinio kazneno djelo koje mi se stavlja na teret'

Image
SUĐENJE ZA AFERU AGRAM /

Petar Pripuz odbacio optužbe: 'Nisam počinio kazneno djelo koje mi se stavlja na teret'

Nerealno visoke cijene

Za zbrinjavanje zagrebačkog biootpada CIOS je ponudio cijenu od 1495 kuna po toni, a austrijska tvrtka Saubermacher 119 kuna više. Bivši ministar zaštite okoliša, danas zastupnik u Gradskoj skupštini, Slaven Dobrović tvrdi da su obje cijene nerealno visoke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam zašto nova gradska uprava ne čini nešto na tom polju, traži hitnu lokaciju i način kako povećati kapacitete već postojećih kompostišta, kako bi se premostio potreban period od valjda nekoliko mjeseci kako bi se izgradilo kompostište zatvorenog tipa u blizini grada", kaže gradski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Budući da obitelj Pripuz ima jednu od najvećih tvrtki za gospodarenje otpadom u državi, mogu si dopustiti niže cijene od konkurencije. Zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec, najavila je kako je dugoročni cilj da zbrinjavanje otpada iz ruku privatnika većim dijelom preuzme Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, čini se da trenutno Zagreb teško može dobiti najkvalitetniju uslugu za najpovoljniju cijenu bez uključivanja tvrtke Petra Pripuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo