PROTIVNIK PRIREZA /

Čikotić za RTL Direkt komentirao povećanje prireza u Splitu: 'Uvodimo poduzetnike u spiralu smrti'

'Trebamo obrnuti temu da oni koji žele raditi i živjeti u Splitu da imaju manje poreze i prireze i da ih grad potiče', tvrdi Ante Čikotić

11.9.2017.
22:48
VOYO logo

Najveći protivnici uvođenja prireza su bili vijećnici stranke "Pametno" i vijećnici Mosta, koje vodi Ante Čikotić koji je s nama na izravnoj vezi iz Splita. 

Gospodine Čikotić evo čuli smo goleme su dubioze u gradskom proračunu, a gradonačelnik kaže da će ovo povećanje prireza pogoditi samo one s velikim plaćama, a tim novcem će se financirati socijalni programi, zašto je to po vama loše, nije veliki iznos u pitanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo vidjeli prezentaciju te famozne vertikale vlasti. Dok Zagreb i gospodion Plenković podižu naknade za obnovljive izvore energije i opterećuju poduzetnike i građane, najavljuje se povećanje gospodarenja vodama. U Gradu Splitu smo u tom duhu, gradonačelnik povećava prirez za 50 posto ili za maksimum koji je zakonski dozvoljen. Danas ste imali dva Splita u gradskom vijeću. Jedan koji se zalagao za linearno povećanje prireza i opterećenja cijene rada i mi koji smo smatrali da se može ići prema smanjenju tog istog prireza, da se racionaliziraju financije, da se objedini javna nabava, da se trošak zaposlenih koji je 2005. bio na 250, a danas se povećao na 465 zaposlenih. 

Imamo linearnu i snažnu zapsolenost u gradu. Bez obzira na krize mi smatramo da se zaposlenici trebaju vrednovati prema izvrnosti, oni koji rade da imau veće plaće, a oni koji ne rade i ne mogu opravdati svoje radno mjesto da potraže sreću na tržištu rada. Mi se za to zalađžmo. Glavna poanta naše cijele diskusije i naših 10 amandmana da mladi koji žele živjeti od svoga rada i poduzetnici ostanu u Splitu i za to ćemo se zalagati da se borimo za ostanak mladih u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali evo stvarno je nelogično ovo što kaže Opara da je drugi najveći grad u Hrvatskoj tek 31. po prihodu od prireza? Je li nešto ne štima u naplati prireza?

Ja bi htio da budemo zadnji po naplati prireza jer je to obrtanje teza. Želim da Grad split najmanje ubire prireza jer ima golemih prostora. To je klasično obrtanje teza. Mi trebamo omogućiti poduzetnicima da rade. Uvodimo ih u spiralu smrti. Što su veći porezi manje ljudi radi, manje ostaje u Hrvatskoj. Trebamo obrnuti temu da oni koji žele raditi i živjeti u Splitu da imaju manje poreze i prireze i da ih grad potiče, a ne na ovaj način da ih destimulira i pokazuje im put prema Njemačkoj ili Irskoj, nažalost.

Rekli ste da se u deset godina udvostručio broj zaposlenih u Splitu. Gradonačelnik je danas rekao da je od 473 zaposlenih 71 je nakon godišnjih odmora otišlo na bolovanje kakav je to virus ušao u gradsku upravu? 

Pa ja ne znam, ne bih to komentirao. To će medicinske službe sigurno bolje znati koje su odgovorne za ta bolovanja. ja bih samo napomenuo da gradske tvrtke i javne ustanove isto tako boluju ne samo od bolovanja, nego prekapacitiranosti. Ja pozivam političare i sve one koji ne rade u skladu sa svojim radnim mjestom na unutarnju revoluciju, da krenu prema poduzetništvu da se ostave javne uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivam ovim putem sve građane Splita da u nacrtu proračuna se uključe za slijedeću godinu jer smo im pokazali i prihvaćanjem, i našim dva amandmana, da se može konstruktivno. Cilj oporbe je da učinimo vlast boljom, a ne samo da prigovaramo i kukamo. Tako smo se i mi postavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo