CIJEPLJENJE ASTRAZENECINIM CJEPIVOM POČINJE IDUĆI TJEDAN: / Neke županije imaju prioritet, Capak otkrio tko će se prvi cijepiti

Image
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Što se tiče ruskog cjepiva, Capak kaže kako će ono stići kad ga registrira Europska agencija za lijekove

5.2.2021.
11:52
Željko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 549 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je sada aktivnih slučajeva ukupno 2955. Od jučer je preminulo 16 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je na presici Stožera civilne zaštite o cjepivu. Sutra stiže cjepivo AstreZenece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra u Hrvatsku dolazi prva tranša AstraZenecina cjepiva. U tijeku veljače bi nam trebalo biti dostupno 154.000 doza AstraZenece, a cijepljenje počinje idući tjedan. Važno je kazati da je Europska agencija za lijekove registrirala ovo cjepivo kod osoba starijih od 18 godina. U provedenim istraživanjima djelotvornost je 60 posto u sprječavanju bolesti", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Djelotvornost kao i kod mlađih

Dodao je kako je djelotvornost ista kao kod mlađih. "Djelotvornost kod starijih je ista kao i kod mlađih. Mi nećemo donijeti neku drugu preporuku koja bi se razlikovala od Europske agencije. Neke od zemalja EU-a su donijele preporuku da se ne cijepe osobe starije od 65 godina, mi smatramo da za to nema razloga", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak je otkrio i tko će se prvi cijepiti AstraZenecinim cjepivom. "Sve županije će dobiti dio cjepiva. Prvi se cijepi tko prvi stigne odnosno tko prvi otvori svoju ambulantu. Neke županije su još uvijek prioritet jer na primjer Grad Zagreb je mjesto gdje je velik broj zdravstvenih djelatnika te oni još nisu završili s prvom fazom. To je određeno brojevima ljudi koji su u prvoj skupini i čim se završi prioritetna skupina, prelazi se na drugu", rekao je.

Što se tiče ruskog cjepiva, Capak kaže kako će ono stići kad ga registrira Europska agencija za lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo