građani na rubu siromaštva /

Cijene namirnica nezaustavljivo rastu, Marić: 'Očekujemo da će se trend ubrzanja inflacije nažalost nastaviti'

Dio umirovljenika odlazi po besplatni topli obrok u Caritas, a neki čekaju kraj radnog vremena na tržnicama kako bi dobili ostatke voća i povrća

14.12.2021.
19:53
VOYO logo

Od ponoći gorivo je ponovno skuplje, a cijene hrane iz mjeseca u mjesec nezaustavljivo rastu. Najteže je umirovljenicima, kada plate sve režije, prosječna mirovina ne pokriva ni pola mjeseca.

Gleda se na svaku kunu jer cijene osnovnih namirnica sve su veće! Nekad svima dostupni grah danas košta 30 kuna za kilogram. Dio kupaca tako je primoran odricati se nekih namirnica.

"Općenito kupujem manje mesa, kvalitetnijeg svinjskog. Teletine nikako, to je već malo skuplje", kaže Anton Brubnić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poskupili su sve, od voća, povrća. U samoposlugama mlijeko, kruh, sve živo", rekla je Alisa Brunbić.

Novom rastu cijena mogla bi kumovati i cijena goriva! Vozači od danas plaćaju i skuplje gorivo. Za litru dizela moraju izdvojiti 11 kuna, a za benzin 11 kuna i 10 lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pad je kratko trajao /

Gorivo je od ponoći osjetno skuplje, pogledajte koje su nove cijene i gdje možete platiti manje

Image
pad je kratko trajao /

Gorivo je od ponoći osjetno skuplje, pogledajte koje su nove cijene i gdje možete platiti manje

Cijena goriva vratila se na onu koju je u listopadu Vlada odredila kao maksimalnu. U Banskim dvorima kažu kako su spremni zamrznuti cijene goriva bude li potrebno.

"Ono o čemu će ovisiti naše daljnje postupanje jesu cijene tijekom ovog tjedna na mediteranskom tržištu, odnosno globalnom tržištu. Naime, ovaj tjedan će biti referentan za određivanje cijena od sljedećeg utorka", rekao je ministar Tomislav Čorić.

Dramatičan porast cijena najteže pada umirovljenicima, kojima je potrošačka košarica sve siromašnija.

U proteklih pola godine prosječna mirovina rasla je za otprilike 60ak kuna, a paralelno su rasle i cijene. Od te povišice umirovljenici si ne mogu priuštiti ni 400 grama kave i kilogram kvalitetnije riže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njih je takvo što luksuz jer zbog ovih poskupljenja prosječni umirovljenik, kad plati sve režije, s ostatkom mirovine može izdržati tek 10 dana u mjesecu.

"Prosječna mirovina iznosi 2650 kuna, linija siromaštva u Hrvatskoj iznosi 2927 kuna. 65% umirovljenika je ispod hrvatske linije siromaštva! To znači da u startu idemo u glad i odricanje", rekla je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato dio umirovljenika umjesto u samoposlugu, odlazi po besplatni topli obrok u Caritas. Neki od njih čekaju kraj radnog vremena na tržnicama kako bi dobili ostatke voća i povrća.

"Rješenje bi bilo kada bi država sada zamrznula cijenu hrane barem na šest mjeseci, onih osnovnih prehrambenih artikala", smatra Petrović.

Zbog inflacije današnjih 100 kuna vrijedi 4 kune manje nego lani.

"Očekujemo da će taj trend nastavka ubrzanja inflacije nažalost se nastaviti“, kaže ministar Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijalna neto plaća u rujnu veća je za 130 kn u odnosu na lani. Za tu povišicu četveročlana obitelj na zagrebačkom Adventu mora se dogovoriti tko će pojesti jednu kobasicu, jedan hamburger, jedne fritule i popiti jedno kuhano vino, ili će sve četvero podijeliti svaku porciju.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo