PROFESOR S AGRONOMIJE ZA NET.HR / Cijene hrane neminovno rastu, no jedna stvar posebno brine: 'Ako to poskupi, najviše će biti pogođeni oni s nižim dohodcima'

'Opasno je ono što nemate za njega nadomjestak. Ako to poskupi, najviše će biti pogođeni oni s nižim dohodcima. Oni sa višim dohodcima će lako to podnijeti. Rastu cijene svega, nije samo u poljoprivredi, ali tu smo najosjetljiviji radi osjećaja da bismo mogli biti gladni', ističe profesor Ivo Grgić

20.8.2022.
14:24
VOYO logo

U studiju Net.hr-a gostovao je dr.sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je govorio o aktualnom stanju u poljoprivredi. Cijene će zbog manjeg ovogodišnjeg uroda u poljoprivredi narasti, a Grgić se u intervjuu osvrnuo i na špekulacije na tržištu, kojih kako nam je kazao ima i u poljoprivredi.

Upitan mogu li te špekulacije utjecati na promjenu cijena na tržištu, Grgić je odgovorio potvrdno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da mogu. Sve što sam nekada studirao i učio iz ekonomije pomalo gubi svoj smisao. Cijela svjetska ekonomija temelji se na špekulacijama. One su bile i prije, ali jedini ozbiljni kod toga bile su države, koje su te špekulacije pokušale svesti na manju mjeru", kazao je profesor Grgić.

"Danas imamo taj osjećaj, čak i neke dokaze, da svi špekuliraju. Špekuliraju i Sjedinjene Američke Države koje profitiraju od cijele ove krize. Vi imate kod njih pad cijene naftnih derivata, što izravno utječe na cijenu koštanja njihove poljoprivrede. Imate špekulacije Kine, Rusije, itd. Države su postale neozbiljne, "špekulativne". Tu su multinacionalne kompanije, a onda se pojavljuju i svi drugi u lancu, od proizvođača do potrošača. Svi špekuliraju, a to je loše", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je stvar posebno opasna

Grgić je u intervjuu govorio o rastu cijena poljoprivrednih proizvoda. Na pitanje što će to značiti za krajnje kupce, odnosno koji će proizvodi koje kupujemo biti skuplji, rekao je da će poskupjeti sve i da cijene idu gore.

"To je i za očekivati, već par puta sam u nekim nastupima govorio da se prelijeva i kriza od pandemije, i ona ima svoj utjecaj", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna stvar mogla bi biti posebno opasna u cijeloj priči oko novog vala poskupljenja koje je pred nama. "Ono što je najopasnije je ako poskupe proizvodi za koje mi nemamo nadomjestak. Ako poskupi ulje, možemo koristiti i svinjsku mast. Ako poskupi jedno mlijeko, drugo će biti jeftinije", kazao je.

"Opasno je ono što nemate za njega nadomjestak. Ako to poskupi, najviše će biti pogođeni oni s nižim dohodcima. Oni sa višim dohodcima će lako to podnijeti. Rastu cijene svega, nije samo u poljoprivredi, ali tu smo najosjetljiviji radi osjećaja da bismo mogli biti gladni", pojasnio je dr.sc. Ivo Grgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još rekao o poskupljenju cijena te stanju u hrvatskoj poljoprivredi, pogledajte u cijelom intervjuu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo