CIJENE HRANE DUGO NISU OVOLIKO PALE: / Evo koje su namirnice najviše pojeftinile, tek je jedna poskupjela

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Dosta su pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, šesti mjesec zaredom

6.12.2018.
18:46
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

U studenom su ponovno pale cijene hrane, tako dosegnuvši najnižu razinu u posljednje dvije i pol godine, pokazalo je izvješće agencije UN-a za hranu FAO, javlja Poslovni.

Indeks košarice osnovnih prehrambenih artikala pao je za 1.3 posto u odnosu na listopad, na prosječnih 1608 bodova. Radi se o njegovoj najnižoj razini od svibnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli mjesec najviše su pale cijene biljnih ulja, spustivši se na najnižu razinu u 12 godina pod pritiskom velikih zaliha palminog ulja i obilne opskrbe sojinim i suncokretovim uljem.

Mlijeko i mliječni proizvodi značajno pojeftinili

Dosta su pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, šesti mjesec zaredom. Zbog velikih zaliha maslaca, sira i punomasnog mlijeka u prahu koji su u većoj mjeri plasirani u izvoz, cijena je pala za 3.3 posto na mjesečnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice su također jefitnije, za 1.1 posto u odnosu na listopad. Meso je neznatno pojeftinilo - cijene svinjetine, ovčetine i peradi su blago pale, dok je govedina malo poskupila.

Jedino je šećer poskupio

Poskupio je samo šećer, za 4.4. posto u odnosu na listopad, i to zbog očekivanog značajnog smanjenja proizvodnje u Brazilu, koji je ujedno snizio udio šećerne trske namijenjene proizvodnji te prehrambene namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo