U NESLAVNOM SMO TOP 5 / Kruh u Hrvatskoj poskupio za čak 31 posto: Zašto nije među prehrambenim artiklima kojima je zamrznuta cijena?

Image
Foto: Shutterstock

Sada u pekarnicama jedna kiflica dođe koliko je donedavno bila štruca kruha

20.9.2022.
10:08
Shutterstock
VOYO logo

U godinu dana cijene hrane u Hrvatskoj skočile su 20 posto, dva puta više od prosječnog povećanja cijena prehrambenih namirnica u EU-u, a kruh je poskupio čak 31 posto, pokazuju podaci Eurostata, piše u utorak Večernji list.

Hrvatska se prema rastu potrošačkih cijena kruha našla među prvih pet država članica s najvećim poskupljenjem. Prva je Mađarska, u kojoj je kruh u godinu dana poskupio 65 posto, a slijede Litva, Estonija, Slovačka i Hrvatska s poskupljenjem od 31 do 33 posto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različite su veličine i vrste kruha u ponudi, no rijetkima je cijena deset kuna i manje, a najčešće se štruca kruha prodaje po 13 do 15 kuna.

Image
ODLUKA VLADE /

Od danas vrijede nove cijene goriva: Pogledajte koliko ćete plaćati litru benzina i dizela

Image
ODLUKA VLADE /

Od danas vrijede nove cijene goriva: Pogledajte koliko ćete plaćati litru benzina i dizela

Zašto cijena kruha nije zamrznuta?

Kruh se, inače, nije našao među devet prehrambenih artikala kojima je Vlada vratila cijene za trećinu i zamrznula ih, ali jest, primjerice, brašno. Moguće je da u Vladi nisu htjeli riskirati s mogućom nestašicom kruha, kao što se dogodilo s umjetno proizvedenom nestašicom šećera, te se u Vladi nadaju da će na cijene kruha utjecati pojeftinjenjem brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hrvatska, zapravo, ne ovisi o tome što se događa na globalnom tržištu žitarica jer ih proizvodi dovoljno za vlastite potrebe. Pšenice ima i za izvoz pa se poskupljenje uglavnom veže uz skuplje energente, struju i plin koji se koriste za krušne peći, skuplja gnojiva i slično.

Dobiju li pekarnice povlaštene cijene struje i plina, vjerojatno će imati prostora i za smanjenje cijena kruha i peciva, no iz iskustva znamo da su cijene uvijek lakše išle prema gore, dok su pojeftinjenja uglavnom bila strogo kontrolirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada u pekarnicama jedna kiflica dođe koliko je donedavno bila štruca kruha. Prema anketi o potrošnji kućanstava iz 2019. godine, kod nas svaki član kućanstva u prosjeku pojede 45 kilograma kruha i peciva godišnje, no isto tako potroši se i 15 kilograma brašna po osobi, sedam kilograma tjestenine, jedan kilogram pahuljica te po dva kilograma ostalih proizvoda od žitarica, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo