Od Nove godine, kilogram kruha plaćat ćemo više od 20 kuna, predviđa najstariji i najpoznatiji zagrebački pekar s više od 50 godina iskustva.
"15 kuna pola kilograma kruha će vam sigurno koštati, jer je to druga izrada. To vam je isto kao bilo koje meso koje rastrančirate je skuplje nego cijeli komad, isto kao auto – kupite ga u dijelovima, koliko će vas koštati, da vas glava boli", rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu, Miroslav Trajković za RTL Danas.
Građani već sada negoduju zbog cijena. "Peciva znaju bit po osam kuna, meni to jednostavno nije normalno i ne shvaćam zašto", smatra Ana iz Zagreba.
"Tko hoće jest, taj će morat plaćat ili neće jest, ne znam što reći – ili će sam peći", rekla je Nevenka.
Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i sve veće inflacije.
"Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih proizvoda", objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.
Cijena kruha skočila za 31 postio
U godinu dana cijene kruha skočile za 31 posto, i u pet smo zemalja s najvećim rastom. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još skuplje.
"Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena", ističe Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.
Rast kojeg ćemo itekako osjetiti, jer prosječan Hrvat na godinu pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda, a svaki peti koji kupimo dolazi iz uvoza.
"Cijene pšenice su išle čak preko 60 posto, više su cijene glatkog brašna za 60 posto i oštrog brašna za 30 posto. Samo to nam pokazuje da cijena kruha, uz sve ostale inpute koji su tu vezani, ne može biti niža nego što je sada", kaže Blažić.