cvrtila za rtl danas / 'Cijeli svijet je u opasnosti od terorizma, ali Hrvatska nije država koja je potencijalna prva meta'

Stručnjak za sigurnost kaže kako vjerojatno ISIL stoji iza napada, ali da je to što još nisu preuzeli odgovornost, odstupanje u odnosu na prijašnje slučajeve

29.6.2016.
19:24
VOYO logo

Sinoć nešto prije 21 sat odjeknule su eksplozije istanbulskim aerodromom, jednim od najprometnijih na svijetu. U simultanom napadu bombaša samoubojica poginula je 41 osoba, a više od 200 je ranjeno. 

Ovo je čak 49. napad u Turskoj ove godine. U njima je ukupno ubijeno 113-ero civila i 115-ero pripadnika snaga sigurnosti. Većina napada izvedena je na područjima uz granicu sa Sirijom i Irakom, dok ih je u Istanbulu bilo čak šest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najubojiti, uz sinoćnji, bio je napad u siječnju na jednom od najfrekventnijih trgova, kod Aja Sofije. Ubijeno je 13-ero ljudi, među njima 12-ero Nijemaca.

Gost RTL-a Danas bio je stručnjak za sigurnost i vanjsku politiku Vlatko Cvrtila s kojim je Mirjana Hrga razgovarala o posljednjem terorističkom napadu u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj napad se događa u trenutku kada Turska pokušava napraviti zaokret u vanjskoj politici i kada Erdogan pokušava formirati osovinu Tel Aviv, Moskva, Ankara. Vidite li vi ikakvu vezu?

Što se tiče poteza predsjednika Erdogana u obnovi odnosa sa Izraelom i sa Rusijom, to je za njega bila nužnost. Njegova vanjska politike je i u vrijeme bivšeg premijera bila ta da se stvori prsten prijateljstva i da se povežu s moćnim državama kako bi mogli ostvarivati svoje interese i provoditi svoju politiku izvan same granice regije. Nažalost, ta politika je na kraju dovela do toga da su imali nula prijatelja i Turska naprosto ne može tako funkcionirati. Ona mora imati neprijatelje i zato su su obnovili veze s Izraelom i Rusijom, s kojima su ranije imali incidente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vašem mišljenju, tko bi mogao stajati iza sinoćnjeg napada? ISIL ili neka od kurdskih frakcija?

Turski premijer je rekao da postoji sumnja da bi to mogao biti ISIL. Kad pogledamo modus operandi, i način kako je izveden napad, onda je to rukopis ISIL-a. Ne moraju oni izravno stajati iza toga, u smisli da su poslali one koji će izvesti napad, nego to naprosto mogu izvesti neki pojedinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se onda toliko dugo čeka s objavom ISIL-a?

To je odstupanje od dosadašnjih slučajeva. Kod svih prijašnjih napada, uvijek se vrlo brzo pojavio netko tko je preuzeo odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISIL, ako stoji iza toga, napada službenu Ankaru. Međutim, Turskoj se jako dugo prigovaralo da je plesala po rubu s islamskim frakcijama u Siriji. Dolazi li to sada na naplatu?

To je ne neka vrsta iznenađenja, ako ISIL stoji iza ovoga. U toj povijesti odnosa između Turske i ISIL-a bilo je uspona i padova, ali je bilo jako puno sumnji prema Turskoj da oni podržavaju, ili bar žmire na aktivnosti koje ISIL radi. Ovo bi sada bilo prvi puta da se tako nešto dogodilo, za što zapravo postoje i neki razlozi budući da je Turska promijenila svoju politiku, odnosno dopustila da njihova zračna luka bude mjesto odakle će polijetati saveznički zrakoplovi koji će napadati ISIL-ove položaje u Iraku i Siriji. Prema tome, sada se taj odnos značajno promijenio i ISIL nažalost ima puno razloga za napasti Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci iz Istanbula se jako aludira na odnos SAD-a prema onom drugom turskom problemu, s Kurdima.

To je još jedna varijabla koja komplicira stvar. Znamo kakvi su odnosi Erdogana prema Kurdima, znamo i da SAD svoju geopolitičku prisutnost na području Bliskog istoka grade za na odnosu s Kurdima, kao i neke europske države. I Turska pokušava poboljšati neke svoje odnose, a sve je opterećeno tim međusobnim interesima i odnosima koji su na Bliskom istoku. To je vrlo komplicirana situacija i sve ovo što se događa, nažalost je posljedica kaosa i toga što ne postoji sila koja bi mogla jače sve kontrolirati pa onda svatko igra svoju igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je loša informacija to što je Turska na dva sata leta?

Ne bih rekao da je to nužno loša situacija. Svi su u svijetu nažalost ugorženi ovakvim tipom terorizma. Ono što nam može biti utjeha je to što mi nismo država koja je potencijalna prva meta terorizma. Mada to nije nikakav argument da kažemo da nećemo biti meta terorista. Ali ne treba isključiti da se slični teroristički napadi ne dogode drugdje u Europi ili svijetu. Nažalost, to je postao modus operandi. Dakle prvo, lako naoružanje, stvaranje panike, i onda bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se događa u vrijeme Ramazana, svetog mjeseca za muslimane?

Upravo to. ISIL je prošle godine i prije toga pozvao da baš u tom mjesecu se čine zločini protiv 'nevjernika'. Ni od čega ne prezaju da bi poslali svoju poruku - da su još živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo