NEKAD MU SE RUGALA CIJELA ZEMLJA, A DANAS BLATI TRAGIČNO PREMINULOG KOLEGU: / Tko je Ivica Kirin, dugogodišnji bog i batina Virovitice?

Image
Foto: Damir Špehar / PIXSELL

Na dan kad je Palm pronađen mrtav, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin objavio je da je protiv odgovorne osobe podnio kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela

6.6.2019.
21:24
Damir Špehar / PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, široj javnosti prije je bio poznat kao HDZ-ovac te tvorac riječi "Jubito", a sada se našao u žiži javnosti zbog tragične smrti pročelnika. Podsjećamo, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo, 37-godišnji Siniša Palm tragično je preminuo, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je u ponedjeljak 3. lipnja u šumi. Obdukcija na tijelu nije napravljena.

Na dan kad je Palm pronađen mrtav, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin objavio je da je protiv odgovorne osobe podnio kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela. Kako je pisao Index, doznalo da je tu prijavu podnio protiv Palma i to za pronevjeru 17 milijuna kuna. U srijedu 5. lipnja Kirin je opet objavio priopćenje u kojem navodi da je još u petak 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe. Navodi i da je odgovorna osoba bila kockar, ali te tvrdnje nije potkrijepio nikakvim dokazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje koje je Kirin izdao u vezi Palmove smrti mnogi su protumačili kao beskrupulozno blaćenje. U priopćenju se Palma optužuje da je on jedini krivac za misteriozni nestanak 17 milijuna kuna iz virovitičkog proračuna i da je bio ovisnik o kocki. Naravno, priopćenje nije moglo proći bez PR-ovski oblikovane izjave Ivice Kirina, dugogodišnjeg HDZ-ova gradonačelnika Virovitice koji je poručio sljedeće: "Ja kao gradonačelnik i sve gradske službe učinit ćemo sve kako bi se pronevjereni novac vratio u proračun", piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ TRAGIČNO PREMINULOG PROČELNIKA POSTAJE SVE ČUDNIJI: /

Kirin je u petak urlao na njega, obdukcija nije provedena?

Image
SLUČAJ TRAGIČNO PREMINULOG PROČELNIKA POSTAJE SVE ČUDNIJI: /

Kirin je u petak urlao na njega, obdukcija nije provedena?

Kirin tvrdi da nije kriv što mu je promakao nestanak novca

Portal Index piše da je Ivica Kirin godinama u Virovitici bio "bog i batina" te pravo utjelovljenje "lokalnog šerifa". I da je bio ovisnik o kocki, Palm nije preko noći došao na mjesto pročenika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo nego je pokolni Palm upravo Kirinov kadar. Gradonačelniku Virovitice je najbliži suradnik pod nosom ukrao 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a da gradonačelnik Virovitice ništa nije primijetio dok nije bilo kasno - barem tako Kirin tvrdi.

Kirin možda misli da ga ta tvrdnja spašava političke odgovornosti, no valja podsjetiti i što je prije politički radio Ivica Kirin. Bio je dio Sanaderove vlade te vrlo nekompetentan ministar policije. Svojevremeno su ga u javnosti zvali "Ministar Jubito" jer nije znao da se poznata internetska stranica kaže "YouTube".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1997. postao član HDZ-a

Rođen je 1970. u Virovitici, tamo je završio osnovnu i srednju školu, dok je u Varaždinu završio Geotehnički fakultet i stekao zvanje inženjera. Nakon toga se opet vratio u Viroviticu i od 1998. bio zaposlen u privatnoj geodetskoj tvrtki. S 27 godina se učlanio u HDZ. Bila je to 1997. godina, a uskoro je postao i predsjednik virovitičke stranačke mladeži, udarajući temelje svojoj političkoj karijeri: nakon par godina u privatnom sektoru došao je na poziciju upravnog savjetnika za zaštitu okoliša u Uredu državne uprave Virovitičko-podravske županije.

Image
Foto: Damir Špehar / PIXSELL

24.07.2017., Virovitica, Gradska uprava - Ivica Kirin novi je stari gradonacelnik Virovitice. Naime na lokalnim je izborima iznova legitimno izabran za celnog covjeka u prvom krugu. Za razliku od ostalih gradova, Virovitica u dvoristu Gradske uprave svim gradjanima nudi besplatno sviranje glasovira u bilo koje doba dana, te punjenje mobitela na spravi za bicikliranje, a za cime posegne i sam gradonacelnik. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Međutim, HDZ nije bio prva stranka u koju se Kirin učlanio. Kao 17-godišnjak postao je član SKH, a kada su mu kasnije to izvukli politički protivnici, opravdavao se da su ga drugi učlanili i da on o tome nije ništa znao. U svakom slučaju, ono što mu SKH nije uspio dati zbog raspada Jugoslavije, dao mu je HDZ u neovisnoj Hrvatskoj - karijeru, uspjeh, novac i moć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prijevremenih izbora 2003. Kirin postaje gradonačelnik Virovitice. Tada je bio najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj pa ga se predstavljalo kao budućnost hrvatske politike i predvodnika nove generacije.

Ministar unutarnjih poslova u vladi Ive Sanadera

Kirin je i danas gradonačelnik, a "izlet" u vladajuće vode na državnoj razini imao je za vrijeme Ive Sanadera kada je bio ministar policije. Tada se prvi put našao u Zagrebu na duže vrijeme pa proizveo niz skandala te se često u javnosti sramotio raznim izjavama. Prema pisanju Indexa, mediji su osjetili da pred sobom imaju ministra policije koji nije kapacitiran za obavljanje ministarskog posla pa ga definitivno nisu štedjeli, što je Kirina tjeralo da ispaljuje još veće provale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naročito su ga pogađali videi na YouTubeu, u kojima su ismijavane njegove verbalne akrobacije, pa je u jednoj TV emisiji izjavio i sljedeće: "Ja sam školovan i akademski obrazovan građanin, za razliku od onih koji me kritiziraju. I oni na Jubitou neka pokažu svoju spremu i diplome pa onda možemo o tome razgovarati."

Image

19.09.2005., Zagreb - Ivica Kirin, ministar unutarnjih poslova, na konferenciji za novinare povodom eksplozije u Veleposlanstvu Velike Britanije. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Kirina su ismijavanja u medijima i na internetu toliko naživcirala da je, po svemu sudeći, naredio da se otkrije IP adresa onih koji su na YouTubeu objavljivali videe pod naslovom “Kiro prosviro” s njegovim najvećim provalama, zbog čega ga je oporba optužila za zloupotrebu položaja i tražila osnivanje saborskog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Vepar

Ono što je Kirina srušilo s pozicije ministra unutarnjih poslova jest afera Vepar koju je otkrio portal Index. Krajem 2007. Index je objavio fotografije Kirina, Markača i ostalih lovaca kako ponosno poziraju uz lešine životinja koje su poubijali, Kirin je podnio ostavku koju je Sanader prihvatio 2. siječnja 2008.

Dakle, ministar policije je išao u lov s čovjekom koji je trebao biti u kućnom pritvoru. K tome, nije zabranio fotografiranje u lovu s Markačem koji je neoboriv dokaz da je ministar policije sudjelovao u kršenju zakona. Da nije bilo tih fotografija i da se otkriće medija temeljilo samo na izjavama svjedoka, Kirin bi vjerojatno sve poricao, no ovako se nije mogao izvući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Fimi media i optužba za izvlačenje novca

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je 2013. optužnicu protiv Kirina u slučaju Fimi media. USKOK ga tereti da je od 2006. do 2008. poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a, a u optužnici se tvrdi da je poništavao javne natječaje te poslove davao izravnom pogodbom Fimi mediji, unatoč mišljenju stručnog povjerenstva.

Image

Virovitica: Otvoren privremeni Ured predsjednice u zgradi Županije 11.10.2018., Virovitica - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic 11. i 12. listopada izmjestila je svoj Ured u Viroviticko-podravsku zupaniju. Ispred zgrade Zupanije podignuta je predsjednicka zastava, uz prisustvo zupana Igora Androvica i gradonacelnika Ivice Kirina.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Optužen je da je tako oštetio državni proračun za 7,5 milijuna kuna. Kirin naravno tvrdi da je nevin, a suđenje se razvlači u standardnom stilu hrvatskog pravosuđa. Čak je moralo i dvaput započinjati jer je nakon početka prvog suđenja utvrđeno da je član sudskog vijeća Krešimir Devčić kao sudac istrage ranije u tom slučaju izdao nalog za pretragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirinova obrana pak ističe da on ne može biti kriv za sve što se događalo u MUP-u, a očito je da se Kirin i sada vodi istom logikom, nakon što je otkriveno da mu je pod nosom nestalo 17 milijuna iz gradskog proračuna Virovitice, što je skoro petina sveukupnog gradskog budžeta. U svakom slučaju, ako Kirin ikad bude proglašen krivim u aferi Fimi media, čeka ga zatvorska kazna između 6 mjeseci i 10 godina, piše Index.

Ivica Kirin je 2017. pobijedio na lokalnim izborima i ponovno zasjeo u fotelju gradonačelnika Virovitice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo