On je skandinavski chef - iza njega je zavidna ugostiteljska i poduzetnička karijera koju je započeo u rodnom Kopenhagenu, a nastavio diljem svijeta... Sve dok se nije skrasio u Zagrebu gdje je otvorio danski bistro. Koje hrvatsko jelo voli i što za Božić kuhaju Danci, David Juul-Hansen ispričao je u novom nastavku serijala "Stranac u Hrvatskoj."
U najdivnijem dobu godine - na jednoj se adventskoj kućici mogu isprobati danski Božićni specijaliteti.
"Kućice s kobasicama mogu se vidjeti diljem Danske, a u njima se rade danski tradicionalni hot-dogovi“, kaže Juul-Hansen i dodaje da se kod njih u tradicionalnoj kuhinji za Božić priprema guska.
"Moja omiljena jela u Hrvatskoj su ona od hobotnice“, rekao je.
Od špinata do chili papričica i brojnih umaka - u hot dogovima spaja se naizgled nespojivo.
"Vi servirate hot-dogove zatvorene, mi ih serviramo otvorene“, objašnjava Juul-Hansen.
A kod njega se mogu probati još brojna danska jela. David Juul Hansen ovdje živi već 5 godina.
"Moj prvi susret s Božićem u Hrvatskoj bio je u Zagrebu, živio sam u Ilici. Ono što me ugodno iznenadilo jest klizalište u centru grada, obitelji na okupu. To nije puno drukčije od onog što mi radimo u Danskoj, okupljamo obitelji zajedno. Vi to također radite“, priča.
Nedavno je otvorio svoj bistro u kojem radi i Sanita.
"Danci imaju taj drugačiji mentalitet koji je meni jako interesantan oduvijek bio, dosta su laid back. Kad je gužva, razbijemo čaše, dešavaju se svakakve manje nezgode, a nema tenzija i strogih pogleda“, kaže Snita Tahirović Belovari.
Moto Danaca - poznati hygge - pokušava uklopiti u svoj bistro. A što je to?
"Svijeće, čaša crnog vina, noge na stolu, vatra u kaminu, dobra hrana i dobro društvo“, kaže i dodaje da i Hrvati znaju uživati na taj način, te da je Božić dokaz da hygge postoji u Hrvatskoj.
I zato, uz želje da uživate i ove blagdane, u Vaše domove šaljemo tople pozdrave.