Prijete im teške kazne /

Četvorica su osumnjičena da su silovala i ubila djevojčicu (13), doznaju se sve mučniji detalji

Image
Foto: YouTube/screenshot

Trojici mladića, od kojih je jedan maloljetan, određen je istražni zatvor. Za četvrtim je raspisan europski uhidbeni nalog

2.7.2021.
17:07
YouTube/screenshot
VOYO logo

Zločin nad 13-godišnjakinjom, koju su prolaznici pronašli mrtvu u subotu u 7 ujutro u središtu Beča, oslonjenu na stablo, otkriva se u sve mučnijim pojedinostima.

Austrijski mediji navode da su za zločin, koji uključuje "teško kažnjiva djela protiv seksualnog integriteta" i ubojstvo, osumnjičena su četiri mladića, tražitelja azila, iz Afganistana, i to u dobi od 23, 22, 18 i 16 godina. 22-godišnjak je u bijegu i za njim je raspisan europski uhidbeni nalog, dok je ostalima određen istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se povodom zločina pokrenula debata o nizu stvari, između ostalog o ranijoj kažnjavanosti trojice punoljetnih osumnjičenika, o odgovornosti roditelja djevojčice koji te noći nisu prijavili njen nestanak…

Odranije se znalo da je obdukcijom utvrđeno da je djevojčica imala po tijelu niz masnica, te da je uzrok smrti ili gušenje ili davljenje. Nju su u subotu ujutro pronašli prolaznici na zelenom otoku u centru i bezuspješno je pokušali oživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da su i njega omamili drogom

Der Standard sada donosi iskaz 16-godišnjaka koji je u prisutnosti svog odvjetnika rekao da nije kriv niti za seksualno nasilje niti za ubojstvo.

Za austrijske prilike izrazito je neobično s obzirom na dob to što se navodi njegovo ime i inicijal prezimena. On je rekao da je u Austriju stigao u travnju ove godine, a da je 13-godišnjakinju upoznao u centru uz obalu Dunava.

Kako je dalje ispričao pravosudnim službenicima, s njom se prošlog petka susreo sa 18-godišnjakom u njegovom stanu, te pretpostavlja, kazao je, da su i djevojčici i njemu u stanu podvalili kapi za omamljivanje.

Image
stravičan slučaj /

Policija uhitila dvojicu mladića: Otkrivaju se detalji o ubijenoj djevojčici čije je tijelo pronađeno naslonjeno na stablo u središtu Beča

Image
stravičan slučaj /

Policija uhitila dvojicu mladića: Otkrivaju se detalji o ubijenoj djevojčici čije je tijelo pronađeno naslonjeno na stablo u središtu Beča

U svakom slučaju, dodao je, on je ubrzo izgubio svijest na nekoliko sati. Rekao je i to da je, čim se probudio i doznao što se dogodilo, pozvao hitnu. Njegov odvjetnik Peter Philipp kao dokaz je naveo mladićev mobitel u kojem je ostao zabilježen poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Der Standard dalje navodi da su iz Zemaljskog kaznenog suda u Beču izvijestili medije da 18-godišnjem osumnjičeniku još nije dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti. O njegovoj sudbini Der Standard navodi samo to da je on na saslušanju u policiji negirao da ima išta sa sudbinom djevojčice.

Problemi s drogom odranije

O iskazu 23-godišnjeg osumnjičenika ne navodi se ništa, ali se zato otkriva da je on kažnjavan odranije, i to u svibnju 2020. zbog seksualnog napada, napada i pokušaja prisile. 22-godišnjak za kojim je raspisana tjeralica, ranije je triput osuđivan. Der Standard ističe slučaj iz veljače 2020. kad je osuđen zbog trgovine drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ulozi roditelja u medijima se također naveliko raspravlja zato što se ispostavilo da je djevojčica u Beč doputovala iz 40 kilometara udaljenog Tullna na Dunavu, a oni je u tome nisu spriječili. Nadležno tužiteljstvo je priopćilo da se protiv njih ne vodi postupak zbog zanemarivanja.

Roditelji su pak javno izjavljivali da je tinejdžerica bila buntovna i da su se zbog problema s njom obraćali službi za pomoć mladima.

Oni su bili ti koji su nakon ubojstva identificirali njeno tijelo.

Policija navodi da se zasad sumnja da je djevojčica u stanu 18-godišnjaka doista drogirana, kao što je tvrdio 16-godišnji osumnjičenik, koji kaže da su drogirali i njega. Sumnja se, također, da je 23-godišnjak koji je također uhićen, ali se o istražnom  zatvoru za njega tek treba odlučiti, bio taj koji je donio drogu u stan, te da je 13-godišnjakinja višestruko silovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 18-godišnjaka se navodi i to da je on u Austriju stigao još 2015., u dobi od samo 12 godina, i to bez pratnje ikoga, potpuno sam. Godinu poslije dobio je zaštitu. Ali, nakon toga triput je završio na sudu, i to zbog droge te zbog razbojničkih krađa.

Delinkventni svi osim 16-godišnjaka?

U listopadu 2019., što znači da je tada mogao imati 16 ili 17 godina, zbog osuđivanosti je izgubio pravo na zaštitu države, ali ga se unatoč tome nije moglo protjerati zato što je još bio maloljetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu žalbu zbog oduzimanja azila, u trenutku zločina nad 13-godišnjakinjom, nadležni savezni sud upravo je razmatrao.

Austrijski ORF iz istrage doznaje da se sumnja da je djevojčica izgubila svijest uslijed "veće količine ecstasyja", da je prethodno doista pratila 16-godišnjaka do stana dvije godine starijeg osumnjičenika, te da je bila žrtvom "seksualnog zlostavljanja najmanje dvojice osumnjičenih".

Ako bi krivnja bila dokazana 16-godišnjaku koji tvrdi da je žrtva i sam, te da ima dokaz da je tražio pomoć,  njemu bi prijetila kazna do 15 godina zatvora. 18-godišnjaku bi, pak, prijetila kazna do 20 godina, a dvojici starijih osumnjičenih 20 godina do doživotne kazne.

Za 16-godišnjaka se ne navodi nikakvo ranije kriminalno ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo