što kaže struka? / Četiri mjeseca nakon potresa stigao Zakon o obnovi; Vid sa suprugom živi u kontejneru: 'Zemljište i dalje podrhtava'

Optimistična pretpostavka kaže da bi se zakon izglasati mogao krajem kolovoza

26.7.2020.
9:00
VOYO logo

Uži centar Zagreba, koji je najjače oštećen u poplavi, prije četiri je mjeseca nastradao u potresu, i kao takav postao polje političkih obračuna u utrci za mjesto u saboru.

Na ekstremnoj kiši koja je potopila Zagreb posebno je teško ostati suh kad nemate adekvatan krov nad glavom. Vid to najbolje zna. U kuća stradaloj u potresu život nije moguć pa sa suprugom živi u kontejneru pored kojeg je kemijski wc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zagreb pod vodom nakon obilne kiše /

Oporba složna - krivac za poplavu je Bandić! Nađ: 'Konačno je zadovoljan, fontana iz svakog šahta'

Image
zagreb pod vodom nakon obilne kiše /

Oporba složna - krivac za poplavu je Bandić! Nađ: 'Konačno je zadovoljan, fontana iz svakog šahta'

"Moja kuća je potpuno neuporabljiva. To je za rušenje, ja unutra ne mogu živjeti. Evo vidite kontejner, dolje u garaži radimo sobu. I zemljište podrhtava malo i ova velika kiša, ne znam što da vam kažem", rekao je Vid Budek iz Zagreba.

Četiri mjeseca i dva dana od potresa, na prvoj sjednici nove Vlade u saborsku proceduru pušten je zakon o obnovi Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu je definirana raspodjela financiranja obnove. Država će pokriti 60 posto troškova, a županija i suvlasnici po 20 posto. Osnovat će se i Fonda za obnovu koji će pripremat, organizirati i provoditi obnovu. Za razliku od prvog nacrta zakona, gradonačelnik je novim prijedlogom zadovoljan jer su glavne stvari usuglašene.

"To je stambeno zbrinjavanje, participacija pomoći građanima, privatnim objektima, kućama i stanovima uz uvjet da grad obnovi svoje, država svoje, mislim da je 60, 20, 20. I ono što je treća bitna stvar za prvo čitanje je cjelovita obnova", izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat za gradonačelnika i vođa platforme Možemo!, koji je i sam pomagao susjedima u poplavi, novi prijedlog zakona smatra boljim, ali trebao se donijeti ranije.

"S obzirom na ovo što je sada u zakonu ne vidim nikakav razlog da se to nije moglo donijeti i prije nekoliko mjeseci. Dakle, on doslovno daje financijski okvir i donekle institucionalni okvir s ovim novim Fondom iako bi to po nama trebao biti Zavod, ali ne vidim šta se tu dramatično dogodilo da se to nije moglo riješiti i prije", poručio je Tomislav Tomašević, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s druge strane dobro je da će se u Saboru između dva čitanja bolje moći artikulirati stav struke, kaže Tomašević. A struka također ovu verziju zakona pozdravlja. Osim financijskog i institucionalnog okvira, postavlja se i ograničenje cijena sanacije.

"Čime se sprječava krizno profiterstvo kojem već sada svjedočimo u kojem su cijene sanacije podivljale do neba. Predlažem Vladi da ne čeka donošenje zakona nego da hitnom uredbom regulira stanje na tržištu i svede cijene na one prije koronakrize i prije potresa", kazala je Marina Pavković, osnivačica zajednice stručnjaka i znanstvenika "Obnovimo Zagreb".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo saborsko čitanje trebalo bi biti ovog utorka. Optimistična pretpostavka kaže da bi se zakon izglasati mogao krajem kolovoza. Vidu i ostalim žrtvama potresa preostaje samo nadati se da do tada ovakva kiša više neće pasti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo