Čestitka Milanovića novoj predsjednici stiže uskoro, evo što čeka

14.1.2015.
12:13
VOYO logo

Grabar Kitarović je u pobjedničkom govoru u nedjelju kazala da će tražiti što veća manjinska prava Hrvatima "u Srbiji i Vojvodini" što je u većem dijelu srbijanske javnosti ocijenjeno kao provokacija kojom nova hrvatska predsjednica izdvaja Vojvodinu iz Srbije. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da ne želi komentirati taj "namjeran lapsus".

Također, njezina izjava kako joj je prihvatljiva uspostava trećeg entiteta u BiH, ukoliko je to rješenje koji želi hrvatski narod koji u njoj živi, izazivala je i negativne reakcije dijela bosanskohercegovačkih političkih stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar Kitarović u euforiji?

Vesnu Pusić, koja je i prva potpredsjednica vlade, u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada Vlada" odgovarala je na pitanje kako će se to odraziti na odnose na Srbijom i BiH.

"Po njezinoj retorici u prvim danima nakon izbora logičan je zaključak da ova liderska i prominentna uloga koju Hrvatska ima u ovom trenutku u odnosima u regiji dolazi u pitanje", odgovorila je Pusić, dodavši kako želi vjerovati da se radi "o euforiji predizborne kampanje u kojoj se svakakve stvari govore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će se Kolinda Grabar Kitarović identificirati s funkcijom predsjednice kada je preuzme. Ja ću svakako upotrijebiti sve argumente u razgovoru s njom kako bi uskladili sve stavove vezane oko toga", naglasila je Pusić.

Grabar Kitarović je pozdravila novu njemačko-britansku inicijativu o bosanskohercegovačkom putu prema Europskoj uniji, ali je zamjerila što ne uključuje političke reforme koje bi Hrvatima donijele jednakopravan položaj u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH je za Hrvatsku važan susjed, ta je zemlja četiri i pol godine bila u potpunosti zakočena na svom putu prema Europskoj uniji. Moje duboko uvjerenje je da je europski put za BiH jedini izlaz za tu državu", rekla je Pusić, naglasivši kako je upravo njezino ministarstvo pokrenulo inicijativu u Europskoj uniji za novi pristup problemima BiH koju su u međuvremenu prihvatile i Njemačka i Velika Britanija.

Vlada nije kriva, Milanović će čestitati

Potpredsjednica vlade za razliku od premijera ne smatra da je rad Banskih dvora naštetio Ivi Josipoviću u predizbornoj kampanji. Ona naglašava da vladi radi dobro, ali to loše komunicira prema javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada rezultati budu konačni

Uvjerena je i da će Zoran Milanović čestitati novoj predsjednici kada rezultati budu konačni.

Na pitanje hoće li se Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je dobila izbore, u budućnosti postaviti državnički i hoće li se odmaknut od stranačke retorike Vesna Pusić je odgovorila kako se nada da će se postaviti državnički jer je to važno za dobrobit zemlje. "Gledajući iz usko stranačkih interesa mogla bi reći da bi za nas bilo bolje da ostane glasnogovornica radikalnog dijela HDZ-a jer će to štetiti njihovim šansama na sljedećim parlamentarnim izborima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo