CENTRI ZA SOCIJALNU SKRB DOBIVAJU ZAŠTITU: / Vrata s detektorom metala štitit će socijalne radnike od nasilja

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Centar za socijalnu skrb u Đakovu će za nekoliko dana prvi u Hrvatskoj dobiti vrata s detektorom metala, nakon što su ondje ubijeni socijalna radnica i pravnik

25.8.2019.
22:49
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Nakon nezapamćene tragedije s srpnja ove godine, kada je 61-godišnji Andrija Drežnjak ubio 50-godišnju socijalnu radnicu i svoju skrbnicu Blaženku Poplašen te pravnika 36-godišnjeg Ivana Pavića, koji je kasnije podlegao ozljedama, đakovački Centar za socijalnu skrb će 30. kolovoza dobiti prvu mjeru zaštite - vrata s detektorom metala. Ravnateljica CZSS-a Đakovo Dubravka Petrović dodaje kako pri ulasku u Centar već koriste ručni detektor metala, kojim zaštitar prelazi preko odjeće i torba stranaka, piše Glas Slavonije.

"S obzirom na nedavnu tragediju, naš će Centar među prvima u Hrvatskoj dobiti metaldetektorska vrata, a koja, kao oblik zaštite, zasad ima samo nekoliko centara u RH", kaže Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANDRIJA JE UŠAO U BLAŽENKIN URED I BEZ MILOSTI JE UBIO, A ZATIM JE IVANU PUCAO U GLAVU: /

Poznat motiv napada u Đakovu?

Image
ANDRIJA JE UŠAO U BLAŽENKIN URED I BEZ MILOSTI JE UBIO, A ZATIM JE IVANU PUCAO U GLAVU: /

Poznat motiv napada u Đakovu?

Žele i status službene osobe

Time su se obistinile najave sadašnje i bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kako će detektori metala biti obvezna oprema u svim centrima za socijalnu skrb. Socijalni radnici očekuju i da se novim Zakonom o socijalnoj skrbi propiše da oni postaju službene osobe, što bi za sobom povuklo puno veće kazne za napade, nego sada.

S obzirom na to da je i nabava posebnih vrata s detektorom metala morala proći postupak javne nabave te da se ona ne proizvode u Hrvatskoj, đakovački je CZSS dobio je na revers od proizvođača ručni detektor, pošto je rok za isporuku vrata 45 dana, a oni su ih htjeli ugraditi odmah nakon tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njime zaštitar na ulazu pregleda stranke. Svi su solidarni i upoznati sa situacijom, tako da pri pregledu detektorom nema nikakvih problema i dosad nije uočeno ništa problematično", kaže Petrović te dodaje kako će nakon prolaska kroz vrata pregled detektorom biti još jedna razina zaštite.

Dosad bez ikakve zaštite

Ministarstvo je preporuku o nabavi takvih vrata za sve centre donijelo još 29. srpnja, no đakovački centar je htio postrožiti kontrolu na ulazu prije svih. Njihova metaldetektorska vrata koštaju 30.000 kuna, a financira ih MDOMSP. Petrović kaže da je na ulazu novi zaštitar, ali iz tvrtke koja je bila i prije angažirana. CZSS Đakovo djeluje u podrumu Doma za starije i nemoćne osobe, koji nema niti videonadzor. Zaštitar je nenaoružan, jer prema zakonu oružje smije nositi samo u novčarskim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tragedije centar je donedavno radio samo s hitnim slučajevima i na poziv. No, nedavno su se vratili na uobičajeni režim rada. Zbog proživljenog šoka i tuge za stradalim kolegama te straha za vlastitu sigurnost, djelatnicima je tim za psihosocijalnu pomoć, a sada im pomažu i druge kolege, jer imaju dosta zaostataka, a dio zaposlenika je na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo