ČELNIK SINDIKATA KRITIZIRAO CRKVU: / Prava vjeroučitelja su loša, a vjeroučitelji ravnatelji skloni su praviti probleme sindikatima

Image
Foto: PIXSELL, Marijan Sušenj

Prava vjerskih radnika nisu na zadovoljavajućoj razini

30.10.2018.
10:41
PIXSELL, Marijan Sušenj
VOYO logo

Kakva su prava vjerskih radnika u Hrvatskoj, tj. radno-pravni status koji imaju s Crkvom kao njihovim poslodavcem, tema je koju je istražila Slobodna Dalmacija. Ispostavilo se da prava vjerskih radnika nisu na zadovoljavajućoj razini, vjeroučitelje Crkva neforamalno suzbija u sindikalnim djelatnostima, a radna mjesta su im nesigurna

I dok podržava kritiku sindikata koju je nedavno uputila Komijsija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax, Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, smatra da Crkva također treba kritički propitati samu sebe kao poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kritiku sindikalnog djelovanja ne bih se osvrtao, jer je gotovo u cijelosti osnovana. Međutim, dok proziva druge za radnu, pravnu i socijalnu nesigurnost radnika u hrvatskom društvu, Crkva i dio biskupa neka se iskreno zamisle koliko oni kao poslodavci tome pridonose. Ne kažem da su svi takvi, ali imate jedan dio ljudi u Crkvi koji od vjeroučitelja radi strano tijelo u zbornicama", rekao je Stipić.

Nemogućnost sindikalnog organiziranja u vjerskim školama

Prema Stipiću problem je što ne postoji mogućnost sindikalnog organiziranja u vjerskim školama. U gradu Zagrebu Preporod ima jednu jedinu podržnicu, a to je u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković". Izvan Zagreba, jedina sindikalna podružnica postoji u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Sinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nema formalne Crkvene zabrane, navodno se i u javnim školama vjeroučitelji ne vole učlanjivati u sindikat. Neki tvrde da im katehetski uredi sugeriraju kako za tim nema potrebe te da im lokalni župnik zna davati probleme.

Kao primjer, Stipić je naveo slučaj vjeroučitelja u Slavoniji. Njega je oko 100 zaposlenika izabralo za sindikalnog povjerenika. Međutim, odustao je od funkcije kada mu je iz biskupije poručeno "kako još nije došlo vrijeme da se vjeroučitelji sindikalno organiziraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesigurnost radnog mjesta

Budući da vjeroučitelji nisu zaposleni na osnovi odluke školskog odbora, već ih postavljaju biskupi, postoji i problem nesigurnosti radnog mjesta.Najveći broj zaposlenih na određeno vrijeme u školama su vjeroučitelji. Ako dođe do hereze ili kršenja osobnog morala poput razvoda, biskup ima pravo opozvati njihov mandat, pa makar bio i na neodređeno.

"Već smo imali slučajeve da su neki biskupi oduzimali mandate vjeroučiteljima koji su se razveli ili su slikali karikature crkvenih autoriteta. Slažem se s kritikama Komisije da nesigurnosti radnika u ovoj zemlji najviše pridonosi širom rasprostranjena praksa zapošljavanja na određeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, najbrojniju skupinu zaposlenih na određeno vrijeme u školama predstavljaju upravo vjeroučiteljice i vjeroučitelji. Njihov oblik zapošljavanja na mandatno razdoblje svojevrstan je vid zapošljavanja na određeno vrijeme koji sa sobom, prema dojavama s terena, sve češće donosi ovisnost o davatelju mandata, podanički odnos prema ravnatelju, katehetskom uredu i župniku te brojne frustracije uvjetovane nesigurnim radno-pravnim statusom", rekao je Stipić.

Ravnatelji vjeroučitelji rade probleme sindikatima

S druge strane, Crkva vjeroučiteljima ne priječi natjecanje za ravnateljsko mjesto. No, prema Stipiću, vjeroučitelji ravnatelji skloni su praviti probleme sindikatima, a neki i autoritarnom ponašanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate svakakvih situacija, pa tako i onih da vjeroučitelji kao ravnatelji škola rade velike probleme sindikatima. U jednoj zagrebačkoj školi ravnatelj koji je po struci vjeroučitelj ponaša se prilično autokratski, pa mu sindikat predstavlja smetnju u vođenju škole".

Image
ZASTUPNIK IZ DIJASPORE TJERA HRVATSKE DRŽAVLJANE IZ ZEMLJE: /

'Ako se nekome ne sviđa vjeronauk, bujrum, otiđi'

Image
ZASTUPNIK IZ DIJASPORE TJERA HRVATSKE DRŽAVLJANE IZ ZEMLJE: /

'Ako se nekome ne sviđa vjeronauk, bujrum, otiđi'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo