MILANOVIĆ: / 'Most neće opstruirati novu Vladu, vjerujem da će s nama u njoj i sudjelovati'

Image
Foto: prtscr Nova TV

Šef SDP-a Zoran Milanović danas je za Dnevnik Nove TV dao opširan intervju u kojem je prokomentirao danas predstavljeni program Narodne koalicije, ali i niz političkih aktualnosti.

1.8.2016.
22:13
prtscr Nova TV
VOYO logo

Između ostalog, istaknuo je kako im je prioritet gospodarski rast i novo zapošljavanje, a na pitanje zašto bi im građani vjerovali kad su u Planu 21 najavljivali rast od pet posto, koji nisu proveli, kazao je: "Zato što dajemo realne planove. Ne obećanja. Kad kažem da ću u poreznom sustavu napraviti to i to onda smo konkretni, ako druga strana kaže da će smanjiti PDV za jedan posto ili da će rast biti rast pet posto, onda mi možemo biti još neozbiljniji pa reći da će biti 6 posto.

Ali to se tako me radi, iza nas je četiri godine rada, uspjeha, grešaka iz kojim smo nešto naučili, a iz ove koalicije HDZ i Mosta je šest mjeseci kaosa, sramoćenja Hrvatske koja se po prvi put nije uspjela čak ni zadužiti da refinancira svoje dugove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE ŠTO NUDE: /

Predstavljen program 'Siguran smjer za Hrvatsku' Narodne koalicije, Milanović pozvao HDZ na dijalog

Image
PROVJERITE ŠTO NUDE: /

Predstavljen program 'Siguran smjer za Hrvatsku' Narodne koalicije, Milanović pozvao HDZ na dijalog

Mrsićevcima 3000 kuna

Naglasio je i kako je broj nezaposlenih u njihovu mandatu pao i broj zaposlenih porastao. "Sjetimo se što smo naslijedili. Nezaposlenih među mladima je bilo preko 50 posto,sad ih je manje od 40 posto - Garancija za mlade i specijalizacija bez zasnivanja radnog odnosa.

Sjetite se za 1600 kuna kako su nam se rugali. Pa je naraslo na 2.400 kuna, sad idemo na 3.000 kuna. To su konkretne mjere. Možemo mi rasterećivati porez na dobit, ali prije svega mi želimo da novac koji je novostvoren ostane u firmi, da se na tu dobit ne plaća porez ako ostaje u firmi. Ako se novac izvlači, ako se ne ulaže u opremu, u nove radnike, onda ćeš platiti porez koji nije veći neko u Austriji ili Njemačkoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balast i afere

Na pitanje zašto na izbore idu sa starim ljudima, od kojih su neki opterećeni aferama, primjerice Tihomir Jakovina s Hrvatskim šumama i bonusima za Upravu, odgovorio je: "Grešaka ima. Ja bih danas to gledao drugačije. Možda ti bonusi ne bi bili toliki, ali bonusa bi bilo. Jer ako imate tvrtku koja je devastirana sve ove godine, u kojoj su šumarski lobiji izvlačili novac i nikad nije bilo nikakve buke jer je svima bilo dobro, ali društvu koje to plaća nije bilo dobro, široj zajednici.

Onda dovedete neke profesionalce, ja osobno ne znam te ljude, oni nisu članovi SDP-a i možete pogriješiti da im date nešto veći bonus. To je greška. To se neće ponoviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Voiteljica je potom navela da je na listi Narodne koalicije s pozicije HSS-a i Stipe Gabrić Jambo, čovjek koji ima optužnicu. "To ćete pitati ljude iz HSS-a. S tim nisam najsretniji, ali to nije moja stranka. HSS je stranka koju smo doveli u koaliciju, ne na silu, njihovom voljom. Odlukom ogromne većine njihovog Glavnog odbora. Mislim da on nikada ni bi mogao biti u SDP-u. Kakav je on čovjek, u to ne ulazim. Hoće li nam pomoći da dobijemo ove izbore, da spriječimo povratak u kaos i nered - da. Hoće li imati istaknutu ulogu u izvršnoj vlasti? Ne."

Most kao krilo HDZ-a

Na pitanje bi li prepustio mjesto premijera ako to zatraži Božo Petrov u nekim postizbornim pregovorima, a uzevši u obzir da je šef HDZ-a Andrej Plenković kazao kako on to neće učiniti, rekao je: "Ja sam jednom gospodinu Petrovu u ime koalicije Hrvatska raste nudio da bude premijer. Otišao je bez ikakvog suvislog obrazloženja, nisam to nikada javno zamjerio, samo sam postavljao pitanja. Pola godine ga nisam niti spomenuo nijednom jedinom riječju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Zeljko Lukunić

Mislim da će ljudi iz Mosta kada vide rezultate izbora i kada vide tko je najjači izbor u Hrvatskoj, a to će biti Narodna koalicija, biti odgovorni i da neće opstruirati formiranje hrvatske Vlade i da će u njoj sudjelovati". Na pitanje je li po tome spreman na koaliciju s Mostom odgovorio je: "Uvjeren sam da su i oni spremni na to. Samo, sada se pokušavaju distancirati od jednih i od drugih pa ostavljaju malo nespretan dojam. Opći dojam je da su oni jedno krilo HDZ-a".

'Neću još dugo biti u politici'

Nadodao je kako se ne želi riješiti Petrova. "Mene se uopće ne tiče tko je na čelu Mosta, ali znam da sam na čelu puno jače i veće institucije i stranke i da sam izabran demokratski za razliku od HDZ-ovog bivšeg i najnovijeg predsjednika. I u tome je razlika. Ja svoje bitke vodim s puno ožiljaka i kad sam rekao da neću još dugo biti u politici - neću. Još nemam 50 godina. Još ovaj mandat. Ako mi građani daju povjerenje dobro. Ako ne - ne. Ali pogledajmo što je alternativa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako u budućoj Vladi računa s prof. Nevenom Budakom, "koji je lider grupe za izradu strategije obrazovanja i znanosti", no nije htio reći hoće li kandidat za ministra gospodarstva biti Siniša Hajdaš Dončić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo