ČEKA LI NAS EKONOMSKI SLOM? Ministar Marić otkrio koliko je velika rupa u proračunu: / 'U svibnju smo izgubili mirovine svih umirovljenika'

Image
Foto: Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Razlika prihoda ovog i prošlogodišnjeg svibnja odgovara iznosu potrebnom za isplatu svih mirovina, no u cijeloj priči ima i jedna makar slaba utjeha

3.6.2020.
13:41
Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

Potkraj svibnja ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da su porezni prihodi u svibnju bili na polovini lanjskih, dok je vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje. "PDV je do jučerašnjeg dana bio opet u negativnom apsolutnom iznosu. Znači da su nam povrati PDV-a iz državnog proračuna prema obveznicima bili veći nego što smo uprihodovali. A doprinosi su oko 25 posto manji", izjavio je 27. svibnja.

Image
HRVATSKA VIŠE NE MOŽE IZBJEĆI RECESIJU: /

Godina je dobro počela, a onda je stigla korona. Očekuje se pad, ali ima i jedna dobra vijest

Image
HRVATSKA VIŠE NE MOŽE IZBJEĆI RECESIJU: /

Godina je dobro počela, a onda je stigla korona. Očekuje se pad, ali ima i jedna dobra vijest

Država prikupila 3,3 milijarde manje

Kako prenosi Novi list, nakon sjednice užeg kabineta Vlade u utorak, imao je konkretnije, ali jednako sumorne podatke. "Porezni prihodi u državnom proračunu u svibnju su bili manji za 51,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su prihodi od doprinosa pali za 26,8 posto", izvijestio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su lani porezni prihodi u svibnju bili 6,651 milijardu kuna pad od 51,3 posto znači da je prošli mjesec država od poreza prikupila 3,239 milijardi kuna, što znači da je manjak poreznih prihoda veći od 3,3 milijarde kuna, što je iznos gotovo dostatan za isplatu jedne mjesečne mirovine.

Od doprinosa za mirovinsko osiguranje država je lani u svibnju prikupila 1,998 milijardi kuna a pad od 26,98 posto znači 530 milijuna kuna manje prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svibanj očekivano najgori

Marić tvrdi kako su i očekivali da će svibanj biti mjesec s najtežim financijskim posljedicama epidemioloških mjera, no ističe i jedan detalj - ove godine u svibnju dva posljednja dana bili su državni praznik i nedjelja, pa ako bi se iz usporedbe isključila ta dva neradna dana onda bi pad poreznih prihoda u odnosu na isti period lani bio 40 posto, a pad doprinosa 22,5 posto.

No, i u tom slučaju pad poreznih prihoda je 2,66 milijardi kuna, što je mjesečni trošak isplate plaća iz proračuna, a pad prihoda od doprinosa za mirovinsko osiguranje je 450 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo