Uoči izbora za EP / Čega ne bi bilo da nema Europske unije? Čišćih rijeka i jezera, kvalitetne hrane, bržih putovanja...

Prije 5 godina s izlaznošću od 25 posto Hrvatska je bila među zemljama s najmanjim odazivom na izbore

23.5.2019.
22:48
VOYO logo

Od tog prvog srpnja 2013. godine Hrvatska je dio europske obitelji. Iako će joj mnogi naći mane, Europska unija za svoje stanovnike itekako može biti korisna. Neki su bogatiji, neki siromašniji, ali po novom svi moraju jesti istu kvalitetu. Europski je parlament donio odluku po kojoj hrana u državama članicama mora biti iste kvalitete.

"Razlike su bile negdje manje negdje veće, ali svugdje tužne i poražavajuće. Naime, radi se o tome da recimo, kada su u pitanju bile hrenovke za zapadno tržište su imale 60 purećeg mesa i pileće masti, za hrvatsko tržište uopće nisu imale mesa nego takozvano strojno otkošteno meso što po definiciji nije meso", kazala je zastupnica u europskom parlamentu Biljana Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske su delicije postale prepoznatljive europskim oznakama izvornosti i podrijetla. A najveći dio europskog proračuna odlazi na poljoprivredu koja hrani cijelu Europu.

Europski fondovi i bespovratna sredstva

Opustošena hrvatska poljoprivreda dobila je priliku za novi život kroz europske fondove i bespovratna sredstva. Hrvatski su poljoprivrednici tako od ulaska u Europsku uniju od ukupnih 18 milijardi kuna ugovorili projekte vrijedne 12 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od realiziranih projekata iz tog bazena je u hidroponski pogon za uzgoj rajčice u Svetoj Nedelji.

"Vrlo važno je naglasiti da bez fondova Europske unije i subvencije ne bi mogli razviti poslovanje na razinu na kojoj se trenutno nalazimo", rekla je voditeljica proizvodnje, Martina Đureković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiraju se mnogi veliki projekti

S novcem europskih fondova financiraju se mnogi veliki projekti. Među njima i dva najveća hrvatska gradilišta. Bruxelles nam sufinancira izgradnju Pelješkog mosta i zagrebačkog rotora.

Tako je i samo putovanje postalo brže i jednostavnije. U Sloveniju trenutno možemo samo s osobnom iskaznicom i tako nastaviti svoje putovanje prema drugim državama članicama. A kada uđemo u Schengen i to će biti prošlost jer će se tada ukinuti granični prijelazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada idete na put ne zaboravite misliti i na zdravlje. Svoju europsku zdravstvenu iskaznicu možete izvaditi za svega nekoliko minuta.

Velika prednost europske zdravstvene iskaznice

Da nema Europske unije i samo zdravlje u Europi bilo bi puno skuplje. Ali vlasnici europske zdravstvene iskaznice hitne i nužne preglede u Europi ne plaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A otkako smo ušli u Europsku uniju i lijekovi izdani na privatni recept također se mogu dobiti u drugim državama članicama. Upravo se dovršava i projekt prema kojem će se lijekovi preko e-recepta moći dobiti u članicama koje ga podržavaju.

Ni obrazovanje za više od 35 tisuća Hrvata ne bi bilo na razini koju žele da nema programa Erasmus. Lucija je studentica ekonomije, dva je semestra provela na studentskoj razmjeni u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je za nas mlade pogotovo jako dobar koncept jer da nismo u EU teško bi mi bilo otići samo tako na razmjenu, a ovako je ta mobilnost bliska nam i sve nam je jako dostupno", istaknula je studentica Lucija Marović.

Zabrana jednokratne plastike

Europska unija broji preko pola milijarde stanovnika, a samo u Hrvatskoj po glavi stanovnika proizvede se preko 400 kilograma komunalnog otpada godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nema Europske unije u rijekama, jezerima i morima za 30 godina bilo bi više plastike nego ribe. Tom je problemu Bruxelles doskočio na način da je zabranio uporabu jednokratne plastike.

Ni roaminga više nema. Nekad smo pozive iz Europske unije prema Hrvatskoj plaćali desetak kuna po minuti, a danas komuniciramo po istim cijenama kao i kod kuće. Nismo bili zadovoljni ni s pomicanjem sata. Europska unija tu praksu ukida od 2021. godine. Svaka članica sama će odlučiti hoće li ostati na zimskom ili ljetnom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo