IDEJA ZA IZLET /

Čarobni kutak Gorskog kotara: dan na izvoru Kupe

Image
Foto: Domagoj Sever

Prije puta gledao sam kojim putem je najjednostavnije doći do izvora Kupe, a moguće je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka ( iz sela Razloge, te sela Kupari); odluka je pala na jednostavniji put iz Razloga.

8.1.2017.
18:47
Domagoj Sever
VOYO logo

Krenuo sam iz Mrkoplja ujutro oko 9 sati jer sam znao da mi je potrebno do Delnica, pa zatim sve do sela Razloge sat vremena vožnje. Temperatura je bila debelo ispod 0 i jedino mi je bilo žao što izvor neću vidjeti u zimskome ruhu, jer  nije bilo snijega.

Image
Foto: Domagoj Sever

Na putu do sela navigacija me jednom odvela krivim putem, pa sam se morao vraćati do odvojka koji vodi u selo Razloge s magistralne ceste Delnice - Čabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Stotinjak metara prije table koja označava početak sela Razloge, na lokaciji informacijskog pulta NP Risnjak parkirao sam auto, a već kod prve kuće u selu  postavljen je smjerokaz koji upućuje na planinarsku stazu do izvora Kupe.

Image
Foto: Domagoj Sever

Kako nikada nisam bio na izvoru Kupe, po pisanjima na internetu očekivao sam mnogo težu i strmiju stazu, čak sam se i pribojavao jer ipak u zimsko vrijeme takve staze znaju biti skliske i nezgodne. Ali staza nije niti previše strma, niti opasna, prikladna je čak i za klince i starije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Oko pola sata laganog spuštanja do izvora jedino sam razmišljao da li postoji šansa da sretnem medvjeda ili risa?! Nakon spuštanja do dna kanjona slijedi još pet minuta hoda po suhom koritu bujice Krašićevice.

Image
Foto: Domagoj Sever

Nažalost šuma je kao i na mnogim dijelovima Gorskog kotara prepuna posljedica ledoloma iz 2014., a kako u je u ovom zimskom periodu ogoljena i bez lišća, posljedice izgledaju još i gore.     

Image
Foto: Domagoj Sever

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.

Image
Foto: Domagoj Sever

Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje je zasigurno još dojmljivije u proljeće i ljeto, jer zimi sunce ne obasjava izvor zbog oko 250m visoke Gavranove stijene koja je uokolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Kupa izbija iz još uvijek nepoznate dubine. Utvrđeno je da voda izvire iz dva međusobno odijeljena kanala nalik okomitim bunarima. Iako je dubina od preko 80 metara utvrđena  u dubljem i užem kanalu, a u širem 57 metara, još uvijek nije poznata konačna dubina izvora Kupe jer niska i konstantna temperatura vode od 5-6°C, onemogućuje  uron u hladne duboke vode.

Image
Foto: Domagoj Sever

Ipak, bojenjem vode je dokazana podzemna veza ponora Malenca, kao i ponora potoka Velika Voda kod Crnog Luga s izvorom Kupe. Prosječni kapacitet istjecanja izvora iznosi oko 1200 l/s, dok maksimalne količine vode nisu mjerljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Gornji tok rijeke Kupe zbog bogatstva flore i faune prozvan je i čudesnom dolinom leptira, a u tu  ljepotu nažalost ću se morati uvjeriti u toplijem dijelu godine, jer zbog hladnoće naravno nije bilo leptira.

Image
Foto: Domagoj Sever

Upisao sam se u knjigu dojmova koja je postavljena uz izvor i lagano krenuo natrag prema selu. Povratak i uspon do sela  traje oko jednog sata laganijeg tempa.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo