CAPAK OTKRIO MOŽEMO LI OČEKIVATI TURISTE NA MORU I DODAO: / 'Epidemija na ljeto neće prestati, ali jedna stvar će biti drukčija'

Image
Foto: Pixsell/Hina/Pool

Tijekom ljeta bi situacija mogla biti nešto povoljnija, jer se koronavirus širi kapljičnim putem, a dolaskom ljeta takve zaraze uglavnom jenjavaju, ali ona neće prestati,

14.4.2020.
20:15
Pixsell/Hina/Pool
VOYO logo

Mjere koje je Vlada donijela, a odnose se na rad ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti itd., vrijede još pet dana, do 19. travnja.

Krunoslav Capak kazao je za Dnevnik Nove TV kako misli da još nije vrijeme za njihovo ukidanje, sve dok ne bude pada o kojem se stalno govori: pet do sedam dana pad broja novobooljelih. I tada će se mjere postupno popuštati, ne sve odjednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad ugostiteljskih objekata bit će nadalje limitiran socijalnim distanciranjem te poštivanjem higijenskih i epidemioloških mjera.

Iz WHO-a su rekli da cjepivo ne trebamo očekivati još 12 mjeseci. Capak je mišljenja da je to realna procjena, jer cjepivo mora biti apsolutno sigurno za upotrebu, a klinička istraživanja još nisu počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom ljeta zaraze uglavnom jenjavaju...

Tijekom ljeta bi situacija mogla biti nešto povoljnija, jer se koronavirus širi kapljičnim putem, a dolaskom ljeta takve zaraze uglavnom jenjavaju, ali ona neće prestati, već će tijekom ljeta biti manje novozaraženih.

"Kolektivni imunitet sigurno nećemo steći do ljeta, nego će se, ako virus ostane ovakav kakav jest, na jesen i zimu nastaviti prokuživanje i vjerojatno će trebati još cijela jedna sezona da se populacija prokuži i da se infekcija zaustavi. Ako bude kao virus gripe, mogla bi postati sezonska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da bi za nekoliko dana trebalo početi testiranje među pučanstvom, na jednom manjem uzorku, ali i objasnio kako nije riječ o dijagnostičkim testovima, nego onima koji pokazuju postojanje imuniteta na koronavirus.

"Oni su nam važni da procijenimo prokuženost populacije i da vidimo kakav je imunitet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja epidemološka situacija nego u Italiji i Španjolskoj

Za pet do šest dana, nakon inkubacije, znat će se je li za Uskrs došlo do novog širenja bolesti, kazao je Capak.

Što se tiče turističke sezone, mi smo u boljoj epidemiološkoj situaciji od zemalja koje su nam u turizmu konkurencija - Italije i Španjolske, pa Capak očekuje da bi nam, ako se situacija poboljša i mjere relaksiraju, mogli stići oni turisti koji dolaze automobilom. "Što se tiče domaćih turista, vjerujem da ih možemo očekivati na našem moru", kazao je na kraju Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite ovdje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo