Najavljen štrajk u CA /

Butković poziva sindikate i Upravu CA na sastanak: 'Štrajk je legitiman, ali ne odgovara nikome'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Ne osporavamo ničije pravo na borbu za socijalna prava, ali štrajk organiziran u jeku turističke sezone može prouzročiti negativne učinke', ističu iz Ministarstva

2.8.2017.
14:28
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pozvalo je u srijedu Upravu Croatia Airlinesa i sindikate na nastavak dijaloga, jer vjeruje da se može pronaći optimalno rješenje oko kolektivnog ugovora te je predstavnike obiju strana pozvalo na sastanak na kojem će saslušati njihove zahtjeve, javlja Hina, prenosi N1.

Pročitajte više:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Zaposlenici Croatia Airlinesa najavljuju štrajk usred sezone: traže 30 posto povećanja plaća

>> Uprava CA: 'Štrajkat će 50-100 radnika, unajmili smo avione i posade za nesmetan promet'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne osporavamo ničije pravo na borbu za socijalna prava, ali štrajk organiziran u jeku turističke sezone može prouzročiti negativne učinke, ne samo na promet, turističku sezonu, već i na poslovanje Croatia Airlinesa", navode u srijedu iz Ministarstva.

Dodaju kako pozivaju Croatia Airlines i sindikate zaposlenika na nastavak dijaloga, jer vjeruju da se može pronaći optimalno rješenje, koje bi bilo prihvatljivo jednoj i drugoj strani, javlja Hina, prenosi N1.

Ministar Oleg Butković pozvao je predstavnike obiju strana na sastanak, a na kojem će saslušati njihove zahtjeve.

"Štrajk, iako legitiman, u ovom trenutku ne odgovora nikome, a direktne i najveće posljedice osjetit će upravo korisnici letova, domaći i strani putnici, koji ne mogu i ne smiju trpjeti posljedice nemogućnosti dogovora poslodavca i zaposlenika. Stoga još jednom apeliramo na pomirljiv ton Croatia Airlinesa i predstavnika sindikata, nastavak razgovora i dogovora o kolektivnom ugovoru po imenovanju Uprave", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piloti, kabinsko osoblje i dio mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa najavili su Upravi da će stupiti u štrajk 8. kolovoza u 6 sati ujutro, jer Uprava tvrtke ne želi pregovarati o novom kolektivnom ugovoru, javlja Hina, prenosi N1.

Kolektivni ugovor u CA istekao je 31. prosinca prošle godine, Uprava je u studenom inicirala početak pregovora, ali oni nisu započeli sve do travnja ove godine zbog preslagivanja na sindikalnoj sceni. Čekalo se utvrđivanje reprezentativnosti novoosnovanog sindikata ORCA koji zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo