potpredsjednik vlade / Butković otkrio da se razgovaralo o ukidanju prireza: Mnoge ga jedinice već sad nemaju

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Butković je otkrio da se na razini vlade razgovaralo o tome da se ide u ukidanje prireza, no i dodao da o tome još uvijek tek razgovori. Podsjetio je da je vlada u dosadašnjim krugovima porezne reforme građane i gospodarstvo rasteretila za oko 11 milijardi kuna, a otprilike taj isti iznos je usmjeren prema lokalnoj samoupravi

5.5.2023.
13:48
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da mnoge lokalne jedinice već sada nemaju prirez, a potvrdio je i da se u vladi razgovaralo o njegovom ukidanju.

"Kada govorimo o ukidanju prireza, od nešto više od 500 lokalnih jedinica, njih oko 250 je već ukinulo prirez, odnosno nema ga", rekao je Butković nakon konferencije medijske kuće Motus media "Eurotransformacija: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaralo se o ukidanju prireza, ali to su još uvijek tek razgovori"

Butković je otkrio da se na razini vlade razgovaralo o tome da se ide u ukidanje prireza, no i dodao da su to još uvijek tek razgovori. Podsjetio je da je vlada u dosadašnjim krugovima porezne reforme građane i gospodarstvo rasteretila za oko 11 milijardi kuna, a otprilike taj isti iznos je usmjeren prema lokalnoj samoupravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da smo mi čitavo ovo vrijeme jačali lokalnu samoupravu, mnoge od jedinica su u suficitu, tako da trebamo i s njima sjesti i vidjeti, kada govorimo o povećanju neto plaća da u strukturi takvog smjera sudjeluje i lokalna samouprava", izjavio je Butković.

Image
PROFESOR PODOBNIK: /

UGP traži ukidanje posebnog poreza na kavu: 'Neki će možda rađe preskočiti hranu, nego da prestanu piti kavu'

Image
PROFESOR PODOBNIK: /

UGP traži ukidanje posebnog poreza na kavu: 'Neki će možda rađe preskočiti hranu, nego da prestanu piti kavu'

Naime, od 1. siječnja iduće godine na snagu bi trebale stupiti porezne izmjene, a prema pisanju medija, one bi između ostalog mogle uključivati ukidanje prireza, koji je prihod jedinica lokalne samouprave, intervencije oko poreza na dohodak, kao i smanjenje stope doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Nastavljamo s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković jučer je na sjednici vlade istaknuo da je cilj najavljene porezne reforme povećanje plaća te pozvao javnost na strpljenje u vezi pojedinosti te reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj", rekao je Plenković i dodao kako vidi da ima puno spekulacija i komentara u medijskom prostoru.

"Pozivam sve da se strpe još neko vrijeme dok se na razini vlade u potpunosti usuglasimo oko paketa koji bi, prema našem planu, nakon javne rasprave bio upućen u prvo saborsko čitanje do ljetne stanke, a onda bi se u drugom čitanju izglasao najesen", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je po njegovim riječima povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine ni uplate odnosno doprinose u mirovinski sustav.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo