AKTUALNO PRIJEPODNE / Burno u Saboru, počelo rešetanje; Plenković Grbina nazvao patuljkom: 'Bernardić je za vas bio gigant'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor će, za sada je izgledno, zasjedati 10 tjedana, do 22. ožujka, nakon čega će napraviti stanku

15.1.2024.
10:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Saboru je započelo aktualno prijepodne. Oporba rešeta članove Vlade. Sabor će, za sada je izgledno, zasjedati 10 tjedana, do 22. ožujka, nakon čega će napraviti stanku u Velikom tjednu, a hoće li zastupnici nakon toga dobiti poziv za još jedno zasjedanje, za sada se ne zna. 

Image
OVAKO IZGLEDA KAD JE RADOSTAN /

Pogledajte kako Plenković slavi ulazak naših vaterpolista u finale; Na tribinama je sreo i Tomaševića, pogledajte kako su se pozdravili

Image
OVAKO IZGLEDA KAD JE RADOSTAN /

Pogledajte kako Plenković slavi ulazak naših vaterpolista u finale; Na tribinama je sreo i Tomaševića, pogledajte kako su se pozdravili

Tijek rasprave:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:43 - Novi ministar gospodarstva Damir Habijan naglasio je u ponedjeljak da temeljem zakona o neradnoj nedjelji nema gubitnika, svi su na dobitku, i radnici i trgovci.

Nema gubitnika, svi su na dobitku, odgovorio je ministar u saborskom aktualnom prijepodnevu Marijani Petir (NZ) koja se zanimala na učinke zakona o trgovini, odnosno može li se zaključiti da su dobitnici i radnici i poslodavci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Habijan je demantirao tvrdnje glasne manjine da će zbog toga zakona trgovci biti na gubitku, te naglasio da se promet s neradnih prelio na radne dane. Naveo je da je u prvih devet dana ove godine broj fiskaliziranih računa bio veći za 817.927, a iznos računa za 95,5 milijuna eura, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U petak, 5. siječnja, izdan je veći broj računa u odnosu na 2023. za 16,5 posto, a iznos računa je bio 35 posto veći, u ponedjeljak, 8. siječnja, evidentiran je veći broj računa za čak 96, 5 posto  a iznos računa veći je za 135,4 posto, naveo je Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste se odlučili na pristup Djeda Mraza

10:42 - "Koliko je bilo samo afera, vi kao korumpirana stranka mislite da možete korumpirati hrvatske građane, umirovljenike ste bacili na koljena", kazao je Grbin Plenkoviću. "Niste u stanju zapamtiti brojke, već ih čitate", kazao je.

Javila se i zatupnica Katarina Peović i kazala da premijer Plenković vrijeđa cijelu hrvatsku javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:37 - "Ulazimo u godinu u kojoj će se održati niz izbora. Ne želite reći kada će biti oni za Sabor. Ne želite se baviti problemom korupcije i kako vaši kolege izvlače novac iz proračuna. Time se ne želite bavite. A o nekim temama se želite, pohvalili ste se Rafalima. Hvalite se što ćete riješiti problem plaća u javnom sektoru. Ne želite se baviti pitanjem mirovina, vi ste se odlučili na pristup Djeda Mraza", kazao je Peđa Grbin Plenkoviću.

Javio se Hrvoje Zekanović zbog povrede Poslovnika, a Jandroković mu je dao opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je Zekanović dobro detektirao, sreća da Grbin ima Bauka kao ađutanta", kazao je Plenković.

"Zastupniče Grbin, mi kada u Saboru slušamo vas, onda ne samo da ste vi najveći patuljak kada je riječ o SDP-u, i Bernardić je za vas bio gigant. Tema plaća, u mandatu vaše zadnje Vlade, vi ljudima obećavate dostojanstvo, a ona je u vaše četiri godine porasla za 24 eura. "Naša parlamentarna većina povećala je plaću za 430", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:22 - "Hrvatski vojnik je u središtu politike, svim načinima ćemo privući mlade, a što se tiče obuke, kao i tečajeve je nešto o čemu ćemo razmišljati", kazao je Andrej Plenković.

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar kazao je da ćemo se pod ugrozom naći pod NATO-ovim kišobranom. "Regija zahtijeva od nas povećanje borbene sposobnosti i broja hrvatske vojske", kazao je Dretar. "Nisam zadovoljan odgovorom, pripremite Hrvate za rat", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:15 - Zastupnica Karolina Vidović Krišto nije bila zadovoljna dnevnim redom. "Riječ je o točki da se utvrdi legalnost imovine pravosudnih dužnosnika", kazala je nezadovoljna time koja je to točka na dnevnom redu.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto obratila se Dragani Jeckov i kazala da njezina stranka, SDSS, "promiče zaštitu genocida i ratnih zločina". "Morate biti svjesni da je jedini put do mira i suživota istina, a tu istinu sprječavaju Plenković, Božinović i Pupovac", kazala je Vidović Krišto, za što je dobila tri opomene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio je u ponedjeljak incident u kojemu je u Vukovaru skupina mladića napala maloljetnike, naglasivši da je policija procesuirala sve takve događaje, ali i da je to pitanje koje nadilazi policiju.

"Kad se ovako nešto dogodi nije dobro, ali kada govorimo o međuetničkom i navijačkom nasilju, policija je procesuirala sve takve događaje, sve počinitelje otkrila i prijavila", rekao je ministar u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je pitanje koje nadilazi policiju

Naglasio je da policija ne bježi od suodgovornosti, ali i da nije svemoguća.

"Ovo je pitanje koje nadilazi policiju“, rekao je Božinović i pozvao sve aktere života u Vukovaru da se upitaju koji je njihov doprinos, što su napravili da se smanje tenzije i stereotipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni policija nije zadovoljna ukupnom tom situacijom, pogotovo što je nerijetko jedina koja reagira, dodao je ministar odgovarajući na upit Dragane Jeckov (SDSS) koju je zanimalo koje se preventivne mjere kane poduzeti da se zaustavi nasilje na vukovarskim ulicama, koje je, „rezultat nacionalne netrpeljivosti“.

Božinović se zapitao i je li, uz sve poruke koje su se čule iz Vukovara, na dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, vrijeme da se promisli je li dobro da su djeca u Vukovaru „separirana“ od vrtića do srednje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeckov poručuje kako treba reći „stop nasilju i mržnji“, a kad je riječ o odvojenim školama poručuje „molim vas da nam o tome ne govorite, zato što u tom slučaju možemo potpuno drugačije razgovarati“.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković komentirao optužbe iz Mosta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo