Mnogobrojni propusti / Burna godina za hrvatsko zdravstvo: Koji su sve slučajevi ove godine šokirali javnost?

Od 2014. godine do danas, trajna licenca za rad nije oduzeta ni jednom jedinom liječniku

28.12.2018.
18:27
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo zdravstva utvrdilo propuste u slučaju smrti dječaka u Metkoviću, oglasila se i Hrvatska liječnička komora.

Tijelo koje predstavlja hrvatske liječnike tvrdi da se u obzir treba uzeti i činjenica da se tragedija dogodila za vrijeme vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je inspekcija ministarstva zdravstva utvrdila propuste, mišljenje liječničke komore još se čeka.

''Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je više od 100 km udaljena od najbliže bolničke ustanove u Republici Hrvatskoj'', kazao je v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako je bio vikend te da se radilo o progresivnoj bolesti. Ako i Komora utvrdi propuste, slučaj bi mogao završiti pred časnim sudom. No, u udruzi pacijenata sumnjaju da će nalaz Komore biti isti kao i onaj Ministarstva zdravstva.

''Ne očekujemo isti nalaz. Komora uvijek štiti svoje članove, a takva praksa se definitivno  treba promijeniti'', smatra Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj doma zdravlja u Metkoviću za nalaz inspekcije čuo je iz medija. Još ništa nije službeno dobio.

''Iz onoga izvješća ne iščitavam ništa što bi ukazalo na propuste djelatnika Doma zdravlja'', kazao je ravnatelj Doma zdravlja Metković, Mihovil Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj u Metkoviću samo je jedan u nizu koji je ove godine šokirao javnost. Iako je inspekcija utvrdila da je sve bilo po pravilima struke, zbog smrti mladića na cesti u Zaprešiću postavilo se pitanje odgovornosti i organizacije hitne.

Nedavno se saznalo da je liječnik splitskog KBC-a primao mito, a zbog neprimjerenog ponašanja prema pacijentima ortoped iz Kliničke bolnice Dubrava dobio je otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2014. pa do danas Hrvatska liječnička komora zbog nestručnosti je izrekla 3 opomene liječnicima, a u 7 slučajeva je privremeno uvjetno oduzela licence. No, do sada, licenca za rad nikome nije trajno oduzeta.

''Trajno oduzimanje licence značilo bi zapravo oduzimanje na neki način alata za egzistenciju tom liječniku, on bi se morao bavit nečim drugim u životu'', kazao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, život dječaka iz Metkovića više nitko ne može vratiti. Svoj nalaz Komora će objaviti do kraja godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo