Projekt Vis Viva / Grmoja o prijetnjama Bulju: 'Rekli su da kad završe s njime neće znati hoda li naprijed ili se vraća natrag'

Miro Bulj u Saboru je kritizirao projekt Vis Viva, nakon čega je, kako tvrdi Mostovac Grmoja, primio prijetnje jednog od glavnih lobista za taj projekt

13.6.2017.
11:34
VOYO logo

Nikola Grmoja nadovezao se na riječi Mire Bulja i guranju projektu Vis Viva: "Ja sam upravo dobio telefonski ziv od Ivana Poparića Kane. Ne poznajem čovjeka, čovjek je navodno, rekao mi je kolega Bulj, iz Sinja i jedan je od glavnog lobista tog projekta, i upozorio me da kažem kolegi Bulju da prestane govoriti protiv tog projekta jer ako ga on ulovi "neće znati hoda li naprijed ili se vraća natrag", započeo je Grmoja. Takošer, Poparić Kana je prijetio i da će izaći s dokumentacijom o kolegi Bulju i njegovom PTSP-u, tvrdi Grmoja.

Zbog toga je, kazao je Grmoja, sazvao stanku, a očito je da je kolega Bulj tijekom svoje stanke "pogodio u pravu metu", to jest novu ministricu vanjskih poslova, za koju je Grmoja još jednom istaknuo da je povezana s interesnim skupinama. Kazao je Grmoja i da očekuje da se Ivana Poparića Kanu privede, "kao i one koji su vrijeđali Janicu Kostelić", kazao je Grmoja, te je zahvalio Bulju što razotkriva interesne lobije 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj kritizirao projekt Vis Viva i veze ministrice Pejčinović Burić s interesnim lobijima

Odmah na početku današnje saborske sjednice, zastupnik Mosta Miro Bulj tražio je stanku kako bi govorio o Termoelektrani Peruče i projektu Vis Viva. Kasnije je sa saborske govornice iskoristio priliku da kritizira projekt:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"TE Peruča je prema ocjenama svih stručnjaka neodrživa i ekološki neprihvatljiva. Vis Viva je privatni projek u koji je dosad uloženo preko 5 milijuna eura, a u vlasništvu je privatnih tvrtki među kojima je tvrtka MCC. Zoran Burić koji je jedan od direktora tvrtke MCC koja je jedna od nositelja projekata kazao je prošle godine za Nacional da za projekt ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija. Podršku je projektu dao, tvrdio je, i Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji je prema njegovim riječima vlasnik 50 posto zemljišta", kazao je i Bulj.

Sadašnja državna tajnica Marija Pejčinović Burić, bivša savjetnica srpskog premijera Dačića, "malog Slobe" i buduća ministrica vanjskih poslova je i supruga gospodina Burića, rekao je Bulj. Dodao je da je ona u svojoj imovinskoj kartici navela da nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga, ali je dodao i da je očito da su ona, kao i njezin suprug Zoran, lobirali za taj projekt koji je vrlo štetan za Dalmatinsku Zagoru i krško područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interesni lobiji su nadjačali budućnost naše djece"

Bulj se ranije, tijekom, saborske rasprave o zaštiti kvalitete zraka, osvrnuo na taj projekt kritizirajući interesne lobije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europske direktive nam se daju ovdje u Parlement i naravno da je taj zakonski okvir u redu i treba ga podržati, ali danas kad se guraju i i projekti kao što je Termoelektrana Peruča gdje će količine ispušnih plinova biti u sekundi 760 kila, dimnjaci su visoki 110 metara, a količine 145 tona po satu količine CO2...to guramo dok ovdje održavamo zakonske okvire Europske unije da štitimo zrak", rekao je Bulj. Rekao je da se u Cetinskoj krajini nalazi najveći bazen pitke vode u Europi, i da se na tome mjestu treba raditi termoelektrana. 

"U ovome se trenutku događaju i interesni lobiji", kazao je, te dodao da tu ima ulogu i "bivša savjetnica malog Slobe". Prema njegovim riječima, radi se o projektu u koji je upleten i suprug nove ministrice vanjskih poslova. Ti lobiji pokušavaju pobiti sve ove zakone, prema Buljevim riječima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sve laž i obmana i ti svi zakoni, možemo ih iskidati jer se ne poštivaju u stvarnosti, mi ih ne primjenjujemo. Interesni lobiji su nadjačali budućnost naše djece. Ono što nam nisu uspjeli napraviti ni Turci, ni fašisti, ni komunisti očito sada rade interesni lobiji", rekao je Bulj.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo