BULJ LJUTIT NA VLADU / ' Mi kao turistička zemlja zaustavljamo naše sunarodnjake i sprječavamo ih da mogu doći raditi, živjeti i putovati'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Slaven Raguž smatra kako ne postoji niti jedan epidemiološki ili bilo kakav drugi razlog da se Hrvatima onemogućava boravak u RH dulji od 12 sati,

4.7.2021.
19:38
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

 Mostov saborski zastupnik Miro Bulj zatražio je od Vlade i Stožera civilne zaštite ukidanje mjere kojom se Hrvatima s područja BiH onemogućuje slobodan ulazak u RH upozorivši kako Hrvati iz BiH ne mogu ući bez testiranja ili bez cijepljenja jedino u Hrvatsku, gdje mogu ući samo na 12 sati.

Bulj i predsjednik gradskog odbora Hrvatske republikanske stranke Livno Ivica Brešić te predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž u nedjelju su na zajedničkoj konferenciji za novinare na graničnom prijelazu Kamensko ukazali na "nelogično i diskriminirajuće pravilo Stožera" tijekom prelaska granice RH za državljane RH i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROCURIO TOTALNI PLAN /

Čak i za šoping centre morat ćemo imati Covid-putovnice: Izgleda da nas čeka jesen kao nikada do sada!

Image
PROCURIO TOTALNI PLAN /

Čak i za šoping centre morat ćemo imati Covid-putovnice: Izgleda da nas čeka jesen kao nikada do sada!

Naglasili su da, iako je po europskoj statistici BiH na zelenoj listi, RH i dalje za svoje državljane koji žive u BiH za ulazak u Hrvatsku traži dokaz da je putnik prebolio covid-19, da je cijepljen ili da ima negativan test na covid-19 koji nije stariji od 48 sati.

'Sramotan čin Vlade'

Tražeći da se ta mjera zaustavi Bulj je rekao da je ova diskriminacija Hrvata koji žive na području BiH sramotan čin hrvatske Vlade i onih koji upravljaju ovom krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši sugrađani koji žive na području BiH ne mogu ući bez testiranja ili bez cijepljenja jedino u Hrvatsku, gdje mogu ući samo na 12 sati. Kao gradonačelnik Sinja i kao saborski zastupnik se tome protivim", poručio je.

Dodao je i da veliki broj ljudi iz Livna i njihove obitelji žive u njegovoj županiji, u Dalmaciji i ta je diskriminacija nezamisliva. Naveo je i da u sve zemlje EU i u susjedne zemlje Hrvati iz BiH i državljani BiH mogu ući bez ikakvih problema, a "mi kao turistička zemlja zaustavljamo naše sunarodnjake i sprječavamo ih da mogu doći raditi, živjeti i putovati". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH je ne zelenoj listi

"Ovo je više nego sramotno od Vlade. Donedavno su čak i državljani Srbije mogli ulaziti u RH bez ikakvih problema i bez ikakvog testa. BiH se nalazi na zelenoj listi, svi građani BiH se mogu slobodno kretati, svi osim naših sugrađana koje Ustavom moramo štititi i dati im ista prava kao što imaju naši građani", kazao je.

Ivica Brešić rekao je da Hrvati u BiH imaju situaciju u kojoj se deklarativno priča o pravima Hrvata, rade se razni performansi po svjetskoj sceni, no one  stvari koje građani očekuju od hrvatske Vlade, da vrati prava svojim građanima, svojim državljanima s one strane granice - nikada nisu dočekali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je demografska situacija alarmantna, i ako je RH odlučila da je ovo način sa završnom scenom koja se radi kao u rezervatu, gdje praktički ne možemo izaći iz rezervata, onda neka nam kažu i neka prestanu sa svojim igrokazima. Neka kažu da samo izvršavaju zadaće svojih tehnokratskih nalogodavaca iz EU, i da mi znamo na čemu smo. Mi ćemo se sami znati postaviti u BiH na način kako to nama paše, a ne da nas polako guše dok ne umremo“, poručio je  Brešić.

Slaven Raguž smatra kako ne postoji niti jedan epidemiološki ili bilo kakav drugi razlog da se Hrvatima onemogućava boravak u RH dulji od 12 sati, osim uz predočavanje raznih  potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo