'nepravedni progon' / Bulj i Kovač zbog uhićenja u BiH traže reakciju vlade i predsjednice: 'Mi smo s HVO-om zaustavili velikosrpsku agresiju'

Poručuju kako svatko treba odgovarati za svoje zločine, no politički kontekst cijele priče, naglašavaju, dokazuje da je ovdje riječ o nepravednom progonu

2.11.2016.
10:56
VOYO logo

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj te HDZ-ov MiroKovač zatražili su danas u Saboru stanku kako bi pozvali hrvatske institucije - Vladu i predsjednicu RH - da stanu u zaštitu hrvatskih građana u Bosni i Hercegovini, a posebice 10 pripadnika HVO-a koji su ovih dana uhićeni u Bosanskoj Posavini.

Poručuju kako svatko treba odgovarati za svoje zločine, no politički kontekst cijele priče, naglašavaju, dokazuje da je ovdje riječ o nepravednom progonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakodnevno smo svjedoci vijesti o uhićenjima pripadnika HVO-a i visokih časnika Hrvatske vojske. Svjedoci smo posljednjih godina da Bosansko pravosuđe podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja, generala. A što je sa zločinima koji su u BiH počinjeni nad hrvatskim življem, što je sa 41 ubijenim hrvatskim civilima u Uzdolu, što je sa zločinima u Središnjoj Bosni, poput pokolja u Križančevom selu, Brajkovićima i drugim mjestima 1993. godine? Za to nije podignuta ni jedna optužnica", kazao je Bulj te dodao kako sve zločine treba osuditi, ali u slučaju posljednjih uhićenja u Orašju, naglašava, izvrće se istina.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, podsjetio je da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma u Bosni i Hercegovine, zbog čega je i Hrvatska jamac cjelovitosti BIH, poštujući pri tome njenu neovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No mi imamo i obvezu jamčiti osobitu skrb Hrvatima u BiH, i to činimo. Jasno da je svaki zločin zločin i da ga treba procesuirati, no treba uvijek imati na umu i politički kontekst, a Hrvati u BiH na refrendumu su glasovali za neovisnost u BiH, prvi su ustali protiv agresije na BiH, dakle spasili su BiH, a najveći su demokratsku gubitnici u BiH – nabraja Kovač te dodaje kako je danas Hrvata u BiH manje nego prije 25 godina, što on drži dokazom da su Hrvati najveće žrtve rata u BiH.

Hrvati su gotovo istrebljeni, iako su oni branili BiH, a danas su predmet optužnice. Nećemo se miješati u rad institucija BiH, ali imamo i to pravo ako tamo vlada pravna nesigurnost. Očekujemo od svojih vlasti da u suradnji s kolegama iz BiH prekinu tu pravnu nesigurnost, da se zna tko je sve optužen, da se zna koga se planira uhititi, jer je ovakvo ponašanje neprihvatljivo za nas", poručuje Miro Kovač

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije normalno da naša Vlada otputuje tamo, da im podršku na njihovom EU putu i pošalje poruku da će im u tome pomoći, a nakon toga dobije "čestitku" u obliku 10 uhićenja u Bosanskoj Posavini. To nije prihvaljivo, i očekujemo od svoje Vlade i svoje predsjednice da se zauzmu u odnosu na kolege iz BIH, da raščiste tu stvar i da prekinemo s tom pravnom nesigurnošću", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo