ČETIRI KRAKA AFERE / Bubice za prisluškivanje Bandića u službenom automobilu koštala je uhićene slobode

USKOK i policija objavili su i detalje prema kojima je glavna meta bio preminuli gradonačelnik

1.7.2021.
20:26
VOYO logo

U istražnom zatvoru u Remetincu najmanje 30 dana provest će glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. USKOK i policija objavili su i detalje prema kojima je glavna meta bio preminuli gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kojeg su istražitelji prisluškivali i koji se sumnjiči da je primao mito od privedenih, javlja RTL.

Većina dokaza prikupljena je preko tajno postavljenih buba za prisluškivanje u Bandićevu službenom automobilu. U Aferi vrtovi svjetla sumnja se da je poduzetnik Lončarić angažirao Bačića da bude posrednik kod Bandića. Davanjem mita i trgovanjem utjecajem trebalo je riješiti legalizaciju, ali i dozvole za radove na lokaciji Tvornice električnih žarulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je Lončariću kod nekih banaka trebao pomoći da dobije povoljnije kredite. Bandiću je Bačić nosio 50 tisuća eura mita od Lončarića, a zauzvrat dobio stan u strogom centru grada.

Prema USKOK-u plan je bio da se lažno navede da je toranj tvornice žarulja oštećen u potresu kako bi se kao kulturno dobro mogao srušiti, a na toj lokaciji izgraditi stambene zgrade. Bačiću i Lončariću određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Dječje bolnice Srebrenjak

Namještanje natječaja za izbor ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak druga je akcija. Ana Stavljenić Rukavina navodno je na Bandićev nagovor pripremala kandidate koje je on favorizirao, a zatim s Andreom Šulentić utjecala na glasanje da se izabere kandidat po Bandićevom izboru. Stavljenić Rukavina je zbog svoje dobi puštena da se brani sa slobode, dok je Šulentić određen jednomjesečni istražni zatvor.

U Aferi Advent sumnja se da je Bandić davao suglasnost za lokacije za postavljanje kućica na atraktivnim mjestima u gradu. Kućice su poslije iznajmljivane po višestruko većim cijenama, a promet od posredovanja i prodaje na kućicama od 5 milijuna kuna dijelili su Bandić, njegov vozač Zdravko Krajina i tzv. kralj adventa Denis Mohenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajni postupak

Danas je otkriven i četvrti krak koji se odnosi na postavljanje kanti za smeće s reklamama, sumnja se na utaju poreza od 580 tisuća kuna prema državi i gradu.

Jutros su krenula i nova privođenja gdje je privedeno 10 osoba, od toga osam poduzetnika i dvoje zaposlenika grada. "Radi se o tajnom postupku. Kad bih ja vama sad rekao način na koji je on iznio obranu, ja bih sad počinio kazneno djelo odavanje tajnosti postupka. Tek kad bude doneseno rješenje o provođenju istrage moći ćete vidjeti za što se svaki od okrivljenika tereti", rekao je Šime Matak, odvjetnik Krešimira Huzjana, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo