Vječno pitanje /

Bruto neto - otkrijte koja je glavna razlika

Image
Foto: Pixabay.com

Želite znati koja je glavna razlika između pojmova bruto - neto? Naučite što predstavljaju ovi važni ekonomski pojmovi i što oni znače za vašu plaću

7.7.2017.
2:43
Pixabay.com
VOYO logo

Zanima vas razlika između pojmova bruto - neto?

Razlika između neto i bruto je nešto što mnoge zbunjuje. Svima je uglavnom poznato da je bruto iznos veći, a neto manji i da je ono što svatko dobije kao plaću, zapravo neto iznos. No, malo tko zna na što zapravo odlazi razlika između neto i bruto plaće jer se na kraju raspolaže samo neto iznosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike je točno da razlika između neto i bruto odlazi na poreze te zdravstveno i mirovinsko osiguranje, no postoji još jedan dio koji možda niste znali.

Bruto plaća je iznos na koji se obračunava mirovinsko, porezi i prirez, a naziva se još i bruto 1. To je svota koju vidite na vrhu vaše platne liste. Postoji i bruto 2, a to je iznos veći od onoga koji vidite na svojoj platnoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruto 2 je ukupni trošak vašeg zaposlenja u firmi, točnije, minimalan iznos koji vi morate stvoriti vašim radom u firmi da bi ona s vama kao radnikom bila na financijskoj nuli. To je stvarni iznos novca koji poslodavac daje za vas.

Neto plaća je novac koji vi na kraju svega primite na vaš račun i ne predstavlja iznos vašeg rada. To je iznos koji vam pripada tek onda kada država uzme svoj dio. Vodite računa da 40% od bruto plaće dva ide državi, dok vama ide ostalih 60%. Kako bi bolje shvatili razliku između neto i bruto,  trebate znati da ako je vaša plaća veća, onda će bruto 1 i bruto 2 biti viši, zato što se plaća oporezuje po višim stopama kad zarađujete više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo