obilježen međunarodni dan žena / Brojke ne lažu: neravnopravnost žena je i dalje vidljiva u gotovo svim segmentima društva

Na Dan žena, naravno, nije stvar u ljubavi ili ružama već jednakosti žena i muškaraca. RTL-ova reporterka Damira Gregoret je analizirala što kažu brojke, kakav je danas položaj žena

8.3.2016.
20:05
VOYO logo

Međunarodni dan  žena koji označava borbu za ženska prava i ravnopravnost spolova obilježen je diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Cvijeća i znakova pažnje bilo je posvuda. Zagrepčankama ih je na Trgu bana Jelačića uručivao gradonačelnik Milan Bandić. U Varaždinu je cvijeće dijelila policija, zaustavljajući vozačice, koje su se iznenadile kada ih je umjesto kazni dočekalo cvijeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borbeni i revolucionarni dan /

Doznajte zašto se obilježava Dan žena: ne, nije radi ruža i parfema na sniženju!

Image
borbeni i revolucionarni dan /

Doznajte zašto se obilježava Dan žena: ne, nije radi ruža i parfema na sniženju!

Gužva je bila i na osječkoj gradskoj tržnici, gdje je cvijeće koje je donio gradonačelnik Ivica Vrkić nestajalo u trenu. U Splitu je. uz obične. dodijeljen i poseban Splitski cvit za posebna postignuća žena.

Bez ruža prošao je Dan žena na Markovu trgu, gdje je održan prosvjedni marš. Njime je Ženska mreža hrvatske upozorila da neravnopravnost plaća žena i muškaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Dan žena, naravno, nije stvar u ljubavi ili ružama već jednakosti žena i muškaraca - zbog čega je uostalom održan i ovaj marš.

RTL-ova reporterka Damira Gregoret je analizirala što kažu brojke, kakav je danas položaj žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neravnopravnost je i dalje vidljiva u gotovo svim područjima. Ako govorimo samo o razlici u plaćama, ovim tempom izjednačit ćemo se tek za 70 godina, ali evo kako izgleda trenutna situacija.

U svjetskim razmjerima, žene su za isti posao plaćene 23 posto manje nego muškarci. Uz to je stopa zaposlenosti muškaraca 72 posto, a žena svega 46 posto. U zemljama Europske unije razlika u plaćama je nešto manja, žene su plaćene 16 posto manje od muškaraca, dok je, zanimljivo, u Hrvatskoj ta razlika još manja, tek 10 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No trebamo se ugledati, primjerice, na susjednu Sloveniju, gdje je postotak samo 3 posto.

Kada promatramo žene u Hrvatskoj, vidimo da su u većini. Muškarci čine tek 48 posto stanovništva, a prosječna starost žena je gotovo 80 godina, dok muškarci prosječno dožive nešto više od 72 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina žena u Hrvatskoj udaje se s 28 godina i tada u prosjeku rađa i prvo dijete, a čak 86 posto djece upravo majke odgajaju nakon razvoda. No bez obzira na to imale djecu ili ne, Hrvatice dvostruko češće od muškaraca rade sa skraćenim radnim vremenom.

I za kraj, predrasudama unatoč, žene čine 40 posto vozačica na hrvatskim cestrama, a sudjeluju u samo 14 posto prometnih prekršaja. Da budemo još jasniji, muškarci u Hrvatskoj krivi su za više od 85 posto prometnih prekršaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo