U ITALIJI PO PRVI PUT OD 9.3. BROJ UMRLIH PAO ISPOD 100: /

Jedna zemlja uskoro otvara granice za Hrvate

Image
Foto: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL

Danas se sastaje Skupština Svjetske zdravstvene organizacije kako bi u vrijeme stabilizacije broja oboljelih i umrlih od koronavirusa raspravljala o pandemiji, dok u isto vrijeme Velika Britanija,

18.5.2020.
7:45
Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj su jučer zabilježena dva nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj oboljelih porastao na 2226, uz 95 preminulih i 1936 oporavljenih
  • Prema podacima Instituta Johns Hopkins u svijetu je broj zaraženih premašio 4,7 milijuna
  • Italija sa 145, Španjolska s 87 i Velika Britanija s 170 smrtnih slučajeva zabilježile su najniže brojke smrtnosti od COVIDA-19 još od ožujka
  • U Kambodži je iz bolnice otpuštena i posljednja oboljela osoba, a nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Češka od 8. lipnja planira otvoriti granice i za Hrvate

21:40 - Češka planira olakšati režim prelaska svoje granice od 8. lipnja a ta bi se liberalizacija odnosila i na državljane Hrvatske, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva te zemlje Adam Vojteh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka je bila među prvim europskim državama koje su u ožujku strancima zabranile ulazak u zemlju a Česima putovanja u inozemstvo kako bi kontrolirala epidemiju prouzročenu koronavirusom.

Neka od ograničenja ukinuta su no Češka još nije otvorila svoje granice za inozemne turiste a od Čeha se traži da po povratku u zemlju pokažu negativni test na koronavirus ili u protivnom moraju u karantenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD: broj zaraženih koronavirusom premašio milijun i pol

21:30 - Broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u u ponedjeljak je prešao milijun i pol, uz trend rasta u južnim saveznim državama dok se broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom približio 90 tisuća.

Većina saveznih država izvjestila je o smanjenju broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u tjednu okončanom 17. svibnja dok je samo 13 država izvjestilo o povećanju tog broja u usporedbi s prethodnim tjednom.

Tennessee je imao najveći tjedni porast od 33 posto, broj novih slučajeva o kojima je izvijestila Louisiana veći je za 25 posto dok je Teksas izvijestio o povećanju od 22 posto u usporedbi s prvim tjednom u svibnju.

U prvom tjednu od popuštanja mjera 8.700 turista

19:50 - U Hrvatskoj je u prvom tjednu od popuštanja mjera suzbijanja epidemije, od 11. do 17. svibnja u eVisitoru bilo prijavljenih oko 8.700 turističkih dolazaka i 84,5 tisuća noćenja, od čega najviše, 34 posto u smještaju u domaćinstvima, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), iz koje najavljuju kampanje za strana i domaće tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šira testiranja na covid-19 u Britaniji i Danskoj

19:45 - Velika Britanija i Danska objavile su u ponedjeljak da imaju namjeru proširiti testiranje stanovništva na covid-19.

Velika Britanija je proširila shemu testiranja po kojoj će se sada svaka osoba starija od pet godina koja ima simptome koronavirusa moći testirati da vidi je li zaražena, objavio je ministar zdravstva Matt Hancock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hancock je također rekao da vlada ima 21.000 ljudi koji će raditi na sustavu praćenja odnosno pronalaska onih koji su imali kontakt s osobom s koronavirusom.

Širi program testiranja i sustav ulaska u trag kontaktima ključni su dijelovi britanskog plana povratka u normalan život, nakon što je covid-19 u toj zemlji stajao života više od 35.000 ljudi, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Danska je u ponedjeljak najavila da će se sve odrasle osobe koje nemaju simptome, a koje to žele biti testirane na novi koronavirus u zemlji koja je registrirala najniži porast slučajeva zaraze u dva mjeseca.

Do sada samo su osobe koje su pokazivale simptome bile testirane, nakon što je to odobrio njihov obiteljski liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između nedjelje i ponedjeljka je registriran 41 novooboljeli, što je najniži broj od sredine ožujka. U zemlji je do sada zabilježen 11.166 slučaj zaraze.

Nakon objave strogih mjera 11. ožujka, Danska je prva zemlja koja je 15. travnja otvorila vrtiće i škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki laboratorij Moderna najavljuje cjepivo za covid-19

19.15 - Američki laboratorij Moderna objavio je u ponedjeljak pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svog cjepiva protiv koronavirusa na malom broju dragovoljaca.

Izgleda da je cjepivo nazvano mRNA-1273 izazvalo imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, kaže se u priopćenju laboratorija.

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju cjepiva, koja uključuje 45 sudionika.

"Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1, pokazuju da cijepljenje s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom", izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

A researcher works on a vaccine against the new coronavirus COVID-19 at the Copenhagen's University research lab in Copenhagen, Denmark, on March 23, 2020. At Copenhagen university, a team of about 10 researchers is working around the clock to develop a vaccine against Covid-19 that could apply for clinical trial before within nine months. The vaccine will be based on two components : the protein which is on the surface of the coronavirus, called the spike protein that researchers express in the lab and then attach it on the surface of a virus-like particle., Image: 508819416, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Tri skupine od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih cjepiva, u jednom ili dva puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu učinkovitosti cjepiva trebala početi u srpnju.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da cjepivo sprečava virus da se razmnoži u plućima.

"Ekipa laboratorija Moderna i dalje radi na najbržem i najsigurnijem pokretanju ključnog ispitivanja faze 3 u srpnju", objavila je Moderna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji po prvi put nakon 9. ožujka dnevni broj umrlih od koronavirusa manji od 100

19:10 - Italija je u ponedjeljak zabilježila brojku od 99 umrlih osoba uslijed epidemije koronavirusa, što je prvi put još od 9. ožujka da je dnevni broj smrtnih slučajeva manji od 100, izvijestila je Služba civilne zaštite.

Samo dan ranije u Italiji je bilo 145 smrtnih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj novozaraženih u ponedjeljak je bio 451 dok ih je u nedjelju bilo 675 a to su ponovno najniže brojke još od 2. ožujka.

Ukupni broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Italiji otkako je izbila epidemija 21. veljače sada je 32.007 što je treći najveći broj mrtvih u nekoj državi nakon SAD i Velike Britanije.

Italija je istodobno šesta država po broju zaraženih osoba jer je tamo potvrđeno 225.886 takvih slučajeva a više su uz SAD imale Rusija, Španjolska, Velika Britanija i Brazil a broj oboljelih Talijana u ponedjeljak je bio nešto veći od 66 tisuća no to je za gotovo dvije tisuće manje nego dan ranije.

Smanjen je i broj osoba koje su na odjelima intenzivne skrbi u bolnicama pa je takvih pacijenata sada 749.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji koja ima 60 milijuna stanovnika na virus su testirali gotovo dva milijuna ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik WHO najavio neovisnu provjeru postupanja tijekom pandemije

15.50 - Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je danas kako će "u najskorijem odgovarajućem trenutku" zatražiti neovisnu procjenu načina na koji je vodio tu organizaciju i njeno postupanje u razdoblju pandemije koronavirusa. "Svi trebamo naučiti lekcije iz ove pandemije. Svaka država i svaka organizacija mora analizirati svoj odgovor te izvući pouke iz tog iskustva. WHO je privržena transparentnosti, odgovornosti i stalnom poboljšanju svog djelovanja", kazao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na godišnjem sastanku te agencije UN-a.

Image
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Španjolski klubovi počeli s grupnim treninzima

15.49 - Španjolski klubovi su u ponedjeljak krenuli s kolektivnim treninzima u manjim grupama u skladu sa zdravstvenim protokolom kojeg je odredila La Liga, a s ciljem nastavka prvenstva u lipnju, poslije više od dva mjeseca pauze do koje je došlo zbog pandemije koronavirusa. Sa 231.350 potvrđenih slučajeva zaraze i 27.650 preminulih, prema zadnjim podacima zdravstvenih vlasti koji su objavljeni u nedjelju navečer, Španjolska je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.


Divjak kaže da se razmatra povećanje broja učenika u učionici u novoj fazi

15.46 - Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u NSK da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete. "Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu", rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/EU2020HR

Južna Koreja tvrdi da oni koji su preboljeli Covid-19 i ponovno su pozitivni na koronavirus nisu zarazni

15.34 - Pacijenti za koje je ponovnim testom utvrđeno da su pozitivni na koronavirus nakon što su otpušteni, nisu zarazni, rekli su danas južnokorejski zdravstveni dužnosnici. Korejski centar za kontrolu bolesti (KCDC) objavio je to nakon što je obavio laboratorijsku analizu 108 slučajeva i epidemiološku istragu 285 slučajeva kako bi utvrdio trebaju li bolesnici s koronavirusom biti u karanteni dva tjedna nakon puštanja iz bolnice. Zdravstveni dužnosnici testirali su 790 bliskih kontakata od 285 slučajeva koji su ponovno pozitivni na virus nakon oporavka, ali nisu otkrili nikakve infekcije povezane s oporavljenim pacijentima. Nakon najave, zdravstveni dužnosnici zemlje uklonili su preporuku da veći izliječeni pacijenti moraju u dodatna dva tjedna karantene nakon puštanja iz bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, javlja CNN.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković za Die Welt: Puni smo nade kad je ljetna sezona u pitanju

15.23 - Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će ove godine turistička sezona ipak biti uspješna, nakon što je Zagreb dobro odgovorio na krizu vezanu uz pandemiju koronavirusa s relativno malim brojem zaraženih, u intervjuu za dnevnik Die Welt.


HZJZ objavio preporuke za učeničke domove

15.22 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za sprječavanje epidemije koronavirusa u učeničkim domovima za vrijeme strukovnih ispita i državne mature, u kojima uz ostalo ističe da boravak u domu treba organizirati tako da u sobi bude jedan, a iznimno dva korisnika. Uz napomenu da sve aktivnosti treba provoditi tako da se smanje susreti uživo, što se posebno odnosi na okupljanja učenika i studenata (korisnika doma), kao i djelatnika, HZJZ ističe da je u domu nužno osigurati odgovarajući potrošni materijal za sprječavanje infekcija, kao što su sapun, tekuća voda ili 70 postotna alkoholna otopina za dezinfekciju ruku, papirnati ručnici i maramice, vreće za smeće, tekućine za površinsku dezinfekciju te u slučaju potrebe maske, jednokratne rukavice i toplomjer. Opširnije.

Image
HZJZ OBJAVIO PREPORUKE ZA UČENIČKE DOMOVE: /

U sobi bi trebao biti jedan korisnik, a evo što se preporučuje za zajedničke prostorije

Image
HZJZ OBJAVIO PREPORUKE ZA UČENIČKE DOMOVE: /

U sobi bi trebao biti jedan korisnik, a evo što se preporučuje za zajedničke prostorije


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron i Merkel su za zajednički europski odgovor na covid-19

15.17 - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavit će zajedničku inicijativu kao europski odgovor na covid-19 kasnije u ponedjeljak, najavljeno je iz Elizejske palače. Elizejska palača nije dala nikakve dodatne detalje o prirodi inicijative, no Francuska i Njemačka dosad su imale potpuno različite poglede na potencijalni europski plan oporavka nakon pandemije koronavirusa. Francuska, Španjolska i Italija zagovaraju veliki fond koji će omogućavati bespovratna sredstva i zajmove za ponovno pokretanje ekonomije zemalja u Uniji koje su najpogođenije virusom - s time da su Italija i Španjolska zemlje koje su najgore prošle. Njemačka i Nizozemska izrazile su najviše sumnji.

Image
Foto: SAO Struck / Alamy / Alamy / Profimedia

U Belgiji zbog epidemije mortalitet u travnju skoro na razini od 1940.-45.

15.16 - Zbog posljedica epidemije novog koronavirusa u Belgiji, smrtnost u travnju se u toj zemlji približila razini iz razdoblja Drugog svjetskog rata od 1940. do 1945., pokazuje danas studija belgijskog sveučilišta.Prema privremenim podacima, u travnju je u Belgiji umrlo 14.790 ljudi, znatno više od travanjskog prosjeka od 9000 preminulih, objavilo je Flamansko slobodno sveučilište (VUB) u Bruxellesu. "Smrtnost u Belgiji je neuobičajeno povećana na razinu bez presedana, posebice između 1. i 12. travnja, dok je samo u jednom danu, 10, travnja, preminulo 639 ljudi", piše u istraživanju VUB-a. Znanstvenici su izračunali da je stopa smrtnosti u travnju 2020. bila svega 4 posto manja od stope smrtnosti u travnju 1941, tijekom nacističke okupacije Belgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Belgiji, zemlji s 11,5 milijuna stanovnika, od virusa SARS-CoV-2 je do sada preminulo 9.080 ljudi, a broj potvrđenih slučajeva zaraze se popeo na 55.559. Smrtnost od 783,5 ljudi na milijun stanovnika je u Belgiji veća nego u Španjolskoj (591). Belgija je prva na ljestvici po broju umrlih na milijun stanovnika, a slijede Španjolska, Italija, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Nizozemska, Irska, SAD i Švicarska.


Dvoje novozaraženih u Hrvatskoj

14.06 - U Hrvatskoj je potvrđeno dvoje novozaraženih koronavirusom, a već tri dana nitko nije preminuo, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. "84. je dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo dva dijagnosticirana bolesnika. Što ukupno daje broj od 2228 COVID-19 pozitivnih", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupno je testirano 54.820 uzoraka, od čega 943 u posljednjih 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,06 posto. "Već tri dana nemamo preminulih, tako da je broj i dalje 95. Na respiratoru je 10 bolesnika", naglasio je Beroš. Dodaje kako je hospitaliziranih 122, to jest osam manje nego jučer. "Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova ukupno imamo 738, a kod kuće oporavljenih imamo 1178. Odnosno ukupno oporavljenih 1946", kazao je Beroš.

"Naša epidemiološka situacija je vrlo dobra. Stožer kontinuirano prati i nastavit će pratiti sve što je važno za epidemiju. Što se tiče sljedeće konferencije mi ćemo vas obavijestiti kada će ona biti. U ovom trenutku ne znamo kada će ona biti", rekao je Božinović na kraju.

Postavljeno je pitanje o ukidanju zabrane rada nedjeljom. Rečeno je da je ta mjera donesena na prijedlog epidemiološke struke. "Naša situacija je izuzetno povoljna, ali smo puno toga popustili i trebamo pričekati još neko vrijeme i vidjeti na koji način nam se zaražavaju novooboljeli.", rekao je Capak. Na pitanje po čemu je rad nedjeljom toliko različit Capak je rekao kako misli da nema potrebe više objašnjavati.

Vezano za let iz Frankfurta u Zagreb nakon čega je došlo do "uvoza" zaraženih, rečeno je da su svi ljudi stavljeni u samooizolaciju. "Imamo 14 pozitivnih i 80 negativnih, Čekamo 8 rezultata iz Splita, iz Šibenika i Bjelovara, kad dobijemo znat ćemo za sve".

Postavljeno je pitanje i kako su se zarazili piloti, no kažu da ne mogu tvrditi tko je bio izvor zaraze. "Piloti su se vjerojatno zarazili na neki drugi način a ne od putnika, vidjet ćemo da li ima još nekih pozitivnih nalaza među ljudima, ovih 9 radnika se zarazilo u Švedskoj, od onih troje, jedan se zarazio u inozemstvu, za dvoje nismo sigurno, moguće je da su zarazili i u avionu."


Jedna novozaražena osoba u Zagrebu

13.53 - U protekla 24 sata od tri osobe testirane na koronavirus u Zagrebu jedna je pozitivna, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za medije zagrebački Stožer civilne zaštite, naglasivši da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Do sada su u Zagrebu ukupno testirane 10.142 osobe, 64 osobe su u samoizolaciji od čega je 10 na kućnom liječenju. U protekla 24 sata potvrđena je jedna osoba pozitivna na virus, naveo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Pozvao je građane da se drže propisanih mjera.


Guterres upozorio na nedostatak jedinstva u borbi protiv Covida-19

13.44 - Koronavirus se uspio proširiti po cijelom svijetu jer zemlje nisu u borbi protiv njega bile ujedinjene, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. "Vidjeli smo nešto solidarnosti, ali vrlo malo jedinstva u našem odgovoru na covid-19", rekao je na počeku godišnjeg zasjedanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Image
Foto: UN Photo via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a, "virus se proširio širom svijeta a sada kreće na jug, gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji". U video poruci, Guterres je pozvao zemlje da povećaju davanja za WHO, kako bi ta agencija UN-a mogla dati potporu zemljama u razvoju. "Nadam se da će potraga za cjepivom biti polazišna točka", dodao je.


Španjolska planira krajem lipnja turistima otvoriti granice

13.40 - O turizmu ovisna Španjolska planira otvoriti granice posjetiteljima krajem lipnja, kad se karantena zbog koronavirusa u potpunosti ukine, najavio je u ponedjeljak španjolski ministar prometa i time dao nadu devastiranom turističkom sektoru. Epidemija je stvorila velik pritisak na zdravstvene službe te ugrozila gospodarstvo, koje bi, prema procjenama Španjolske narodne banke, moglo ove godine zabilježiti pad od 12,4 posto. Nezaposlenost je naglo porasla u ožujku i travnju, zbog čega je broj ljudi koji ovise o naknadama za nezaposlene narastao na 5.2 milijuna. Španjolska je s 232.000 inficiranih stanovnika druga zemlja u Europi po broju zaraženih koronavirusom. Preminulo je 28.000 pacijenata.


Raste potpora rezoluciji o covidu na skupštini WHO-a

13.36 - Rezolucija o nastanku i širenju koronavirusa, koju zajedno guraju Australija i EU, a na kojoj je radila i Kina, dobila je u ponedjeljak na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potporu 116 zemalja, skoro pa dovoljno za njezino usvajanje. Prijedlog rezolucije, u koji je Reuters imao uvid, pokazao je da je osigurana potpora 116 zemalja, no australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne je kazala da rasprave traju te da ne želi prejudicirati njihov ishod. Rezolucija o koronavirusu će se predložiti u utorak tek ako dobije potporu dvije trećine od 194 članice skupštine, upravljačkog tijela WHO-a, odnosno 129 zemalja članica. Kina se sve ovo vrijeme snažno protivi pozivima na pokretanje međunarodne istrage o pandemiji, ali je, kako se čini, pomirljivija prema rezoluciji koja poziva na "istraživanje životinjskog podrijetla koronavirusa".

Image
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Danska podržava Unicefove aktivnosti za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj

13.12 - Vlada Kraljevine Danske podržala je Unicefovu globalnu humanitarnu akciju u borbi protiv pandemije koronavirusa, a 2.4 milijuna kuna iz ukupne financijske potpore izdvojeno je za pomoć djeci u Hrvatskoj, priopćio je Unicef u ponedjeljak. Sredstva će se koristiti za provedbu Unicefovih prioritetnih programa za podršku najugroženijoj djeci i obiteljima u Hrvatskoj, čiji su životi pogođeni pandemijom i njezinim teškim socioekonomskim posljedicama.


Vlasti pozvale Australce da izbjegnu javni prijevoz u vrijeme najvećih gužvi

12.45 - Australske vlasti pozvale su u ponedjeljak Australce u najnaseljenijoj australskoj državi, koji su započeli svoj prvi tjedan potpunog otpuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, da prilikom povratka na posao izbjegavaju javni prijevoz u vrijeme najvećih gužvi. Novi Južni Wales, koji uključuje i najnaseljeniji australski grad Sydney, u zadnja 24 sata prijavio je samo jedan slučaj zaraze. Prijavljen je i jedan slučaj smrti, prvi u tjedan dana, te je u cijeloj zemlji umrlo ukupno 99 ljudi zaraženih koronavirusom, a ukupno je zaraženo 7060 ljudi. Susjedna država Victoria, u kojoj zajedno s Novim Južnim Walesom živi više od polovice australskog stanovništva od 25 milijuna ljudi, prijavila je u ponedjeljak šest slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata.

Australija se u međuvremenu pridružila velikoj skupini zemalja, više desetaka njih, koji zahtijevaju istragu vezanu uz izvor zaraze koronavirusom, u trenutku kada će tijekom dana započeti prva godišnja skupština Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posvećena pandemiji Covida-19, organizirana on-line. Ovo pitanje već je postalo predmet diplomatskog spora između Kine i ministrice vanjskih poslova Marise Payne, koja je u ponedjeljak izjavila kako je "vrlo ohrabrena rastućom potporom" zahtjevu za istragom.


Posljednji pacijent napustio Covid bolnicu u Mostaru

12.41 - Covid bolnicu u Mostaru danas je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima. Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata. Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa.


Jemenu zbog pandemije prijeti 'katastrofalno' stanje s hranom

12.38 - Jemen, već gurnut na rub gladi zbog petogodišnjeg rata, mogao bi se zbog pandemije koronavirusa i smanjenog dotoka novca od svojih državljana iz zemalja Zaljeva suočiti s "katastrofalnom" situacijom s hranom, upozorila je u ponedjeljak UN-ova Organizacija za hranu i poljoprovredu (FAO). Međunarodno priznata vlada Jemena izvijestila je da je na područjima pod njezinom kontrolom zabilježeno 128 slučaja covida-19, a do sada je od te bolesti umrlo 20 ljudi. Huti, koji kontroliraju većinu urbanih središta, izvijestili su o četvero oboljeljih i jednoj umrloj osobi, no WHO tvrdi da virus u Jemenu cirkulira neopažen.

Image
Foto: Nabil HASAN / AFP / Profimedia

Slovenija bez nove zaraze, otvaraju se škole i vrtići

12.36 - U Sloveniji u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s Covidom-19, a zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji danas su nakon dva mjeseca otvoreni vrtići i počinje nastava za prva tri razreda osnovne škole. S početkom novog tjedna relaksiraju se i druge djelatnosti poput trgovine i turizma. Uz 479 testiranja nije potvrđen nijedan slučaj nove zaraze, pa ukupan broj onih koji su od početka epidemije oboljeli od Covida-19 ostaje 1466. Do sada je među zaraženima zabilježeno 104 smrtna slučaja, dok je u bolnicama trenutno samo 25 bolesnika, od toga 5 na intenzivnoj njezi, objavila je u ponedjeljak vlada.


BiH bi od lipnja mogla otvoriti granice

12.34 - Bosna i Hercegovina svoje će granice za ulazak stranih državljana vjerojatno otvoriti 1. lipnja, najavio je danas predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija, no još nije izvjesno pod kojim će se uvjetima to dopustiti. U izjavi koju je prenio portal SrpskaInfo, Tegeltija je kazao kako je epidemiološka situacija u BiH stabilna pa je moguće nastaviti ublažavati mjere ograničenja, uključujući tu režim prelaska granica, koje su od proglašenja epidemije u ožujku zatvorene za sve strance, dok državljani BiH i dalje pri ulasku u zemlju moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

U posljednja 24 sata u BiH je zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su 12 s područja RS. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije do ponedjeljka bio nešto manji od 2300. Od komplikacija prouzročenih koronavirusom preminulo je ukupno 130 osoba. Federacija BiH već danima bilježi jednoznamenkasti broj novozaraženih ili ih uopće nema, no RS i dalje ima puno većih problema u obuzdavanju širenja infekcije, jer je broj novozaraženih tamo u kontinuitetu dvoznamenkast.

Image
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12.32 - U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, a ukupno je dosad zaražena 31 osoba.


Nema novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

12.31 - U posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji. I dalje imaju ukupno 89 zaraženih, a dobra vijest je da su tri osobe ozdravile i danas ih je 39. U tijeku dana četiri štićenika iz koprivničke Bolnice bit će premješteni u Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica.


Dubrovačko-neretvanska županija nema novih slučajeva zaraze

12.29 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što čini 11 dana bez novozaraženih. Preostali nalazi od subote su negativni, kao i 22 uzorka uzeta u nedjelju. Imamo i sedam novih izliječenih - 1 osoba iz Župe dubrovačke (Centra za rehabilitaciju Josipovac), 2 osobe iz Ploča (djelatnice Doma za starije), 3 osobe iz Dubrovnika i 1 osoba iz Kule Norinske. Ukupno je 118 zaraženih, 97 izliječenih te 8 umrlih. S današnjim danom hospitalizirana su 2 pozitivna pacijenta smještena na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik. Ukupno je 15 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze

12.26 - Od ukupno 168 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novozaraženih osoba. Ukupno do sada na području županije izliječene su 423 osobe. 34 osobe su hospitalizirane. 39 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 7 osoba je na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 1 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

17.05.2020., Split - Nedjelja na splitskoj rivi.

Međimurska županija i dalje je 'korona free'

12.25 - Nema novozaraženih u Međimurskoj županiji već 34. dan te je 10. dan "korona-free“ županija, izvijesili su iz Stožera civilne zaštite Međimurske županije.


Nova studija tvrdi da koronavirus nije potekao od životinja na mokroj tržnici Wuhan

11.59 - Koronavirus nije stigao iz laboratorija, već su ga ljudi donijeli na "mokre tržnice2 u Wuhanu, tvrdi se u novom istraživanju koje je objavljeno ovog mjeseca. Znanstvenici koji su ispitivali kako zaustaviti buduće pandemije otkrili su da se virus koji uzrokuje Covid-19 već bio prilagodio ljudskom prijenosu i da ga je čovjek „uvezao“ na tržnicu. S obzirom na to da je tržnica tako brzo dekontaminirana nakon širenja virusa, tim znanstvenika tvrdi da nije moguće točno odrediti kako je skočio sa šišmiša na ljude. No, ističu da bi bilo sigurnije ograničiti ljudske aktivnosti koje dovode do čestih ili dugotrajnih kontakata s divljim životinjama i njihovim staništima. Članak pod naslovom "SARS-CoV-2 je dobro prilagođen ljudima" napisali su Shing Hei Zhan, Benjamin Deverman i Yujia Alina Chan i još uvijek treba proći postupak recenzije, javlja Metro.co.uk.


U Šibensko-kninskoj nema novozaraženih

11.49 - Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji. Broj oboljelih u toj županiji je i dalje 91, a oporavilo se njih 78.


U Zadarskoj županiji nema novozaraženih

11.48 - U posljednja 24 sata testirana su 34 uzorka iz Zadarske županije i svi su negativni. Broj izliječnih je 83, u samoizolaciji je 17 stanovnika, a u proteklih 24 sata nije bilo kršenja iste.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11.47 - U Ličko-senjskoj županiji već 30. dan zaredom nema novih slučajeva zaraženih koronavirusom. U posljednja 24h provedeno je dodatno testiranje nad 2 osobe, pristiglo je 15 negativnih rezultata testiranja te se čekaju rezultati za ukupno 2 uzeta uzorka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 394 osobe. Za sve osobe kojima je bila izrečena mjera samoizolacije nadzor je istekao te trenutno nema osoba s izrečenom mjerom samoizolacije.


Nema novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

11.46 - Na području Krapinsko-zagorske županije već 20 dana uzastopce nije zabilježena ni jedna novozaražena osoba koronavirusom. Tijekom proteklih 48 sati ozdravilo je 6 osoba iz Oroslavja. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 126, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 12. U proteklih 48 sati testirano je 99 uzoraka, svih 99 negativnih na koronavirus. Dosad je testirano ukupno 2509 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 10 osoba.


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema osoba zaraženih koronavirusom.

10.40 - Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na području županije od početka pandemije bilo je zaraženo 10 osoba i sve su ozdravile. U protekla 33 dana nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom u toj županiji.


Vukovarsko-srijemska županija i dalje 'koronav free'

10.39 - Dvadeseti dan zaredom nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je i dalje "korona free". U protekla 24 sata testirano je 11 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1747.


Jedan novozaraženi slučaj u Brodsko-posavskoj županiji

10.15 - Na području Brodsko-posavske županije jedna je novozaražena osoba koronavirusom. Osoba nije povezana s povratkom grupe radnika iz Švedske te se vrši epidemiološka obrada njenih kontakata. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije sada iznosi 33, ozdravljenih je i dalje 15 osoba. 1 je ranije preminula osobu, a 17 je aktivnih oboljelih osoba.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

10.13 - Šesnaesti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih koronavirusom. U posljednja 24 sata, testirano je 20 uzoraka i svi su bili negativni. Ukupno je do sada, s područja županije, testirano 959 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba oboljelo od koronavirusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19.


U Osječko-baranjskoj županiji nema novozaraženih

10.08 - U Osječko-baranjskoj županiji testirano je 133 uzoraka i svi su bili negativni na koronavirus. Stanje u vezi koronavirusa na području Osječko-baranjske županije u zadnjih 24 sata gotovo je identično izvješću od prethodnog dana. Nije bilo novih pozitivnih, izliječenih, preminulih, hospitaliziranih, određenih za samoizolaciju ni osoba zatečenih u kršenju te mjere. Ukupan broj oboljelih je 131 osoba, što je već deseti dan. Ukupan broj izliječenih je 109 osoba. Ukupan broj preminulih je osam osoba. Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno su dva pacijenta, a na liječenju kod kuće nalazi se 12 oboljelih. U samoizolaciji se nalazi 16 osoba.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10.04 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučaja zaraze koronavirusom te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 65 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 956 osoba. Nema novih slučajeva zaraze.


Povratak u škole dijela učenika srednjih strukovnih škola

9.36 - Nakon učenika nižih razreda osnovnih škola, od danas se u škole vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola. Obavit će praktične vježbe koje se ne mogu provesti na daljinu, a važne su za obranu završnog rada, javlja HRT. Naravno, I učenici i učitelji u školi trebaju poštovati mjere međusobnog razmaka, redovito dezinficirati i provjetravati učionice i radionice te svakodnevno mjeriti temperaturu. Pri ulasku u školu potpisat će izjavu da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije.

"Naši učenici trebaju nadoknaditi vježbe propuštene u radionicama i kabinetima, moraju obraniti završni rad, moramo im podijeliti svjedodžbe... Naravno, ako bude onih s negativnim ocjenama, onda će morati doći na popravni ispit", kaže Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu za HRT.

"Teoretski dio nastave obavljam on line, to dobro funkcionira. Međutim, mi smo strukovna škola, posaditi rajčicu i pokazati putem društvenih mreža je ogromna razlika", rekla je Željka Tolić iz Agronomske škole u Zagrebu.


Italija otvara restorane, a Vatikan baziliku svetog Petra

9.23 - Bazilika svetog Petra otvorila je danas svoja vrata, što je simbol povratka relativne normalnosti u Italiju, koja je otvaranjem restorana i kafića ušla u drugu fazu otpuštanja mjera uvedenih zbog suzbijanje pandemije. Italija je bila prva država koja je prije dva mjeseca proglasila karantenu zbog širenja koronavirusa. Zemlja je i dalje traumatizirana, s 32 tisuće mrtvih i ekonomijom na koljenima, ali je od 4. svibnja počela osjećati dašak slobode, kada je proglašena tzv. "polukarantena", odnosno ublažene su donekle mjere ograničenja kretanja i pokrenuti neki dijelovi gospodarstva.

Image
Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

U nedjelju je tako u centru Rima, još uvijek ispražnjenom od automobila i turista, bilo dosta ljudi, šetača, biciklista, trkača. Često s kirurškim maskama na licima, kretali su se oko Koloseuma, Trajanovih tržnica i Foruma. Sve pod budim okom karabinjera koji su pazili da ne budu u prevelikim skupinama.


Istra i dalje bez novozaraženih

9.21 - Nastavlja se nova serija dana bez koronavirusa u Istri. istarski Stožer javio je da su testirana 24 brisa i svi su negativni. Istra i dalje ima 2 aktivna bolesnika koji su utvrđeni prošli tjedan, kada su otkriveni je otkriveno da su zaraženi Španjolac i njegova supruga iz Hrvatske koji su doputovali iz inozemstva, prenosi Glas Istre.


Ukinuta ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu

9.18 - Sukladno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj od danas, 18. svibnja, na snagu stupaju tri nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, među njima i ukidanje mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu. Voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je nedavno kako se tom mjerom omogućuje uspostavljanje redovnog voznog reda. Od danas je izvan snage stavljena i odluka o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Olib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka. te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona. Mjere su donesene sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Zakona o sustavu civilne zaštite.


Europske zemlje nastavljaju s popuštanjem mjera

8.44 - Europske zemlje nastavljaju u ponedjeljak s ublažavanjem restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa pa se tako u Poljskoj, Njemačkoj i Danskoj otvaraju kafići, restorani, hoteli, saloni za uljepšavanje, a kreću s radom i viši razredi osnovne škole.


Znanstvenici istražuju kako sredstva za ispiranje usta utječu na koronavirus

8.41 - Grupa znanstvenika s britanskog sveučilišta u Cardiffu je, nakon provedene studije o ulozi žlijezda slinovnica i limfnih čvorova u replikaciji covida-19 pozvala kolege da što prije istraže mogu li fluoridne otopine za ispiranje usne šupljine utjecati na smanjenje prijenosa koronavirusa u ranoj fazi infekcije. U eksperimentima i ograničenim kliničkim studijama pokazalo se da pojedina sredstva sadrže poznate virucidne spojeve koji učinkovito ciljaju lipide u sličnim 'obloženim' virusima. Koronavirusi spadaju u porodicu tzv. zamotanih virusa, što znači da su obloženi masnim slojem, poznatim kao lipidni dvosloj, piše Independent. No premda britanski stručnjaci traže hitna istraživanja kako bi se testirala učinkovitost fluoridnih vodica, trenutačno nema pouzdanih kliničkih dokaza koji bi ukazivali na njihovu uspješnost. Kažu da se još ne zna mogu li postojeća sredstva aktivno djelovati protiv lipidne membrane Sars-Cova-2.

Image
Foto: Ren van den Berg / Alamy / Alamy / Profimedia

, Image: 474654445, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nastavak popuštanja mjera u Hrvatskoj

8.39 - U Hrvatskoj ovoga tjedna nastavljaju se popuštati restriktivne mjere donesene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, a iako za većinu još nisu propisane mjere, od ponedjeljka su omogućeni koncerti, a bit će otvorene i sportske dvorane, kina, kazališta, bazeni, omogućit će se posjeti i u domovima za starije osobe, gdje je koronavirus prouzrokovao najviše problema, te pomorski promet. Opširnije.


Novi virus mogao bi stići iz Amazonije

7.42 - Iduća pandemija mogla bi krenuti iz amazonske prašume, upozorava brazilski ekolog David Lapola i tvrdi da ljudsko posezanje za životinjskim staništima ondje prelazi sve granice zbog nesmiljenog krčenja šuma. Znanstvenici kažu da urbanizacija dotadašnjih divljina pridonosi pojavi zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja prelaze na ljude. To uključuje novi koronavirus, koji je najvjerojatnije 'skočio' sa šišmiša i ljuskavaca na ljude u kineskoj pokrajini Hubei koja se rapidno urbanizira. Lapola (38), koji proučava kako ljudska aktivnost preoblikuje ekosustave tropskih šuma, tvrdi da se isti procesi zbivaju u Amazoniji. "Amazonija je golemi rezervoar virusa. Bolje da ne iskušavamo sreću", rekao je u razgovoru za AFP Najveća svjetska prašuma nestaje uznemirujućom brzinom.

Prošle godine, prve u predsjedničkom mandatu desničara i klimatskog skeptika Jaira Bolsonara, koji želi otvoriti nekad zaštićena domorodačka područja za rudarenje i poljoprivredu, deforestacija Amazonije znatno je porasla. Trend se nastavlja i ove. Od siječnja do travnja, 'izbrisano' je 1200 četvornih kilometara šume, što je novi rekord za četveromjesečno razdoblje. Podaci su to brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE). Iskrčena površina ukupno je premašila 11.000 četvornih kilometara, što je područje otprilike veličine Dalmacije. To su loše vijesti, ne samo za planet nego i za ljudsko zdravlje, kaže Lapola koji je doktorirao na institutu Maxa Plancka, a sada radi na brazilskom sveučilištu Campinas. "Kad stvorite ekološku neravnotežu, tada virus može skočiti sa životinja na ljude", rekao je.

Slično se već dogodilo pri pojavama HIV-a, ebole i denga groznice. "Ti virusi su se pojavili i raširili zbog ekoloških neravnoteža", kaže Lapola. Dosad je većina takvih epidemija bila koncentrirana u južnoj Aziji i Africi. Golema bioraznolikost Amazonije mogla bi regiju pretvoriti "u najveći svjetski bazen koronavirusa", rekao je Lapola misleći na koronaviruse općenito, a ne samo na uzročnika postojeće pandemije. "To je još jedan razlog da se Amazonija ne koristi iracionalno", naglasio je. "Moramo prepraviti odnos između našeg društva i prašume", tvrdi. "Inače će svijetu slijediti još pandemija s nepredvidim ishodima. Bolje nam je da igramo na sigurno".


Kambodža se proglasila 'corona-free' državom

7.38 - Vlasti u Kambodži su priopćile kako je tijekom vikenda iz bolnice puštena i posljednja zaražena pacijentica, a trenutno nema novih slučajeva zaraze, piše BBC. Ukupno je u toj zemlji zabilježena 122 slučaja zaraze, niti jedna sa smrtnim ishodom. No, vlasti neće ublažiti stroge mjere koje su donešene ranije zbog suzbijanja širenja virusa.


Broj zaraženih u svijetu premašio 4,7 milijuna

7.35 - Prema najnovijim odacima Instituta Johns Hopkins, u svijetu je ukupno zabilježeno više od 4,7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. Gotovo trećina (1,4 milijuna) zabilježena je u SAD-u, a po broju slučajeva slijede Rusija (281.752), Velika Britanija (244.995), Brazil (241.080) i Španjolska (230.698).


Sastaje se skupština WHO-a

7.32 - Skupština Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) trebala bi danas održati virtualnu sjednicu. Sastanak koji se inače održava u Ženevi ovoga puta će iti održan "na daljinu", a uz vjerojatno razglabanje o pandemiji koronavirusa, riječi će biti i o članstvu Tajvana u organizaciji. Naime, Tajvan se zastupa kao samostalna država, iako je pod kineskim patronatom, zbog čega Kinezi traže suspenziju njegova članstva u WHO-u. Na sjednici će imati status promatrača, iako su službeno isključeni iz članstva u WHO-u, piše BBC.

Image
Foto: Kim Petersen/Alamy/Profimedia

Kim Petersen/Alamy/Profimedia

Indija produljuje karantenu

7.30 - Najveća karantena na svijetu, ona u Indiji, produljena je za još dva tjedna, javlja BBC. Gotovo 1,3 milijarde ljudi je u izolaciji, jer pandemija u toj zemlji nije u potpunosti suzbijena. Ukupno je u toj zemlji zabilježeno više od 90.000 slučajeva zaraze i 2486 smrti, a trenutno je 53.946 aktivnih slučajeva.


Prijeti kolaps bolnicama u Sao Paolu

7.25 - Gradonačelnik Sao Paola, Bruno Covas, istaknuo je kako će bolnice ostati bez slobodnih kreveta u sljedeća dva tjedna, ako potražnja za bolničkim uslugama nastavi rasti ovim tempom. Dodao je kako su bolnice u tom gradu na 90 posto popunjenosti kapaciteta te da im prijeti ozbiljan kolaps, piše BBC.

Brazil je u nedjelju zabilježio 7.938 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj oboljelih premašio 241.000, a ukupno je preminulo više od 16.000 ljudi.


Smanjuje se broj mrtvih u europskim žarištima

7.20 - Europa s popuštanjem kriznih mjera broji sve manje preminulih od koronavirusa. Italija je tako u nedjelju zabilježila 145 novih smrtnih slučajeva, što je najmanji broj od 9. ožujka, dok je Španjolska po prvi put nakon dugo vremena zabilježila manje od 100 smrti, njih 87. I u Velikoj Britaniji je zabilježen najmanji broj preminulih od 24 ožujka - 170. No, nije sasvim izvjesno hoće li se brojke u narednim danima nastaviti smanjivati, piše BBC.


Japan završio u recesiji

7.15 - Zbog pandemije koronavirusa, japansko je gospodarstvo po prvi puta nakon pet godina završilo u recesiji. U prvom kvartalu ove godine BDP je pao za 3,4 posto, zbog pada osobne potrošnje, kapitalnih investicija i izvoza, prenosi BBC. "Gotovo je sigurno da će gospodarstvo pretrpjeti još veći pad u sljedećem kvartalu", prognozira Yuichi Kodama, glavni ekonomisti Istraživačkog instituta Meiji Yasuda.

Image
Foto: Profimedia

Viola Kam/SOPA Images/Sipa Press/Profimedia

Kina zabilježila sedam novih slučajeva zaraze

7.00 - Kina je izvijestila o sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom tijekom 17. svibnja, za razliku o pet slučajeva zaraze dan ranije. Dva slučaja zabilježena su u sjeveroistočnoj provinciji Jilin, koja je trenutačno pod djelomičnim mjerama karantene zbog izbijanja zaraze, tako da su ukupno od 7. svibnja u toj provinciji 33 osobe zaraženo koronavirusom.

Šangaj je prijavio jedan novi slučaj prijenosa bolesti na lokalnoj razini, prvi od kraja ožujka u tom financijskom središtu. Četiri nova slučaja zaraze u unutrašnjosti odnose se na putnike koji su kinesku regiju Unutarnju Mongoliju došli iz inozemstva.

Ukupno je do sada u unutrašnjosti Kine zabilježeno 82.954 slučajeva zaraze, dok je broj smrtnih slučajeva ostao nepromijenjen - 4.633. Također, zabilježeno je 18 novih asimptomatičnih prenositelja zaraze u odnosu na 12 dan ranije.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo