Za koga grade? / Broj samačkih kućanstava raste, a investitori i dalje grade obiteljske stanove. Može li država nešto ponuditi samcima?

Image
Foto: RTL

U Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva odgovaraju nam da su prepoznali problem visokih cijena stanova i cijena najma

1.10.2023.
21:32
RTL
VOYO logo

Hrvatsko tržište nekretnina devastirano je brojnim propustima. Agresivna apartmanizacija smanjuje stambeni fond. Odnosno, stambeni fond se nemilice prenamjenjuje u apartmane za dnevni najam što brojne podstanare stavlja u tešku situaciju da ne mogu pronaći cjelogodišnji ili višegodišnji smještaj, a takva situacija komplicira i rješavanje stambenog pitanja onima koji trajno žele riješiti stambeno pitanje.

I dok se, u kontekstu stanovanja, kao ranjive skupine spominju mladi, mahom studenti, te mlade obitelji s djecom, malo se govori o druge dvije kritične skupine, od kojih je jedna u ozbiljnom porastu. To su starije stanovništvo te samci u kućanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnje generacije umirovljenika u pravilu imaju nekretnine u svom vlasništvu, velikim dijelom zahvaljujući naslijeđu socijalističkog sustava u kojem je stambeno pitanje bilo nešto lakše riješiti nego danas. Međutim, buduće generacije umirovljenika, to jest današnje radno aktivno stanovništvo, neće biti te sreće. Problem dodatno komplicira činjenica da dobar postotak te skupine čine samci.

Popis stanovništva iz 2021., naime, ukazuje na rast broja samačkih kućanstava. RTL je nedavno objavio podatak da u Hrvatskoj imamo oko 360.000 samaca, što starijih, što udovaca i udovica, neoženjenih odnosno neudanih te razvedenih ljudi. Brojka je to koja se u zadnjih pedesetak godina udvostručila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč njoj, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da investitori u stambene zgrade u novogradnji trenutno planiraju izgradnju najviše trosobnih i četverosobnih stanova.

Za koga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo resorno ministarstvo je li uočilo ovu nelogičnost i druge probleme na tržištu nekretnina?

Image
SVAKI ČETVRTI KUPAC JE STRANAC /

Nekretnine u Hrvatskoj i dalje su jako tražene, iako cijene kvadrata drastično variraju - u rasponu od 1350 do 10.000 eura

Image
SVAKI ČETVRTI KUPAC JE STRANAC /

Nekretnine u Hrvatskoj i dalje su jako tražene, iako cijene kvadrata drastično variraju - u rasponu od 1350 do 10.000 eura

Svaki treći kupac nekretnine stranac

U Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva odgovaraju nam da su prepoznali problem visokih cijena stanova i cijena najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi tome su, kažu, višestruki.

"Činjenica je da su i druge države koje su ušle u euro područje bilježile rast cijena nekretnina u prvih deset godina. Ujedno, u odnosu na druge države, cijena nekretnina u Hrvatskoj je još uvijek povoljnija za strane investitore pa je tako svaki treći kupac nekretnine u Hrvatskoj stranac, pola od svih kupljenih nekretnina plaća se gotovinom, a i potražnja je još uvijek veća od ponude. U ovom trenutku, s obzirom na kretanje cijena stanova na tržištu, moramo sagledati rezultate svih tih modela stambenog zbrinjavanja", kažu u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njihov je prioritet i dalje zbrinjavanje mladih obitelji, navode.

Podsjetimo, država već zbrinjava mlade obitelji kroz Program poticane stanogradnje (POS), prema kojem je dosad izgrađeno gotovo 9000 stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i model subvencioniranja stambenih kredita za mlade putem kojeg je svoj dom dosad osiguralo preko 33.000 obitelji, kao i Program međuresorne suradnje s ciljem stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi, koji osigurava povoljnije uvjete najma za stanovnike na potpomognutim područjima i predviđa najam stanova po cijeni od 36 centi po m2 uz mogućnost kasnijeg otkupa po znatno povoljnijim uvjetima.

Usprkos tim mjerama, cijene stanova na tržištu i dalje su izrazito visoke. Kreće se stoga i u izradu Nacionalnog plana stambene politike, čiji bi prijedlog trebao ugledati svjetlo dana u prvom kvartalu sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene nekretnina otišle u bebo. Hoće li država gradnjom stanova doskočiti problemu? 'Obećanje je jedno, realizacija drugo'

Izrada analiza u tijeku

Nacionalni plan stambene politike, kažu u Ministarstvu, pobliže će definirati posebne ciljeve u području stanovanja te pristupačno stanovanje. Kroz taj plan bit će moguće, smatraju, ostvariti i ciljeve poput smanjenja iseljavanja, stambenog zbrinjavanja mladih, naseljavanja deficitarnim kadrom, povećanja radne mobilnosti, olakšavanja života starijim osobama (program 65+), ali i povećanja konkurentnosti domaćeg gospodarstva, izvrsnosti u arhitekturi, zelene i kružne stanogradnje, održive stanogradnje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrada predmetnih analiza je u tijeku, kažu u Ministarstvu, a već je oformljena i međuresorna radna skupina.

Međutim, po svemu dosad navedenom, čini se da će i toj skupini više u fokusu biti mlade obitelji, a ne sve druge skupine građana čiji se udio posljednjih godina rapidno povećava i kotrlja kao katastrofa na već ionako problematično tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo