dobro je znati / Britansko ministarstvo objavilo vodič za britanske turiste koji prekrše hrvatske zakone

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U priručniku se objašnjava hrvatski pravosudni sustav te prava koja imaju pritvorenici i zatvorenici, ali i uvjeti hrvatskih zatvora

27.7.2018.
17:10
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova (Foreign & Commonwealth Office) izdalo je informativni priručnik za svoje građane koji dolaze u Hrvatsku, a nađu se u situaciji u kojoj su prekršili hrvatski zakon. U priručniku se objašnjava hrvatski pravosudni sustav te prava koja imaju pritvorenici i zatvorenici, ali i uvjeti hrvatskih zatvora.

Na početku priručnika ističu kako im je cilj da se pobrinu da se njihovi državljani tretiraju sukladno zakonima. Naglašavaju da nisu ovdje da bi ikoga osuđivali, no da ne mogu nikoga izvući iz zatvora, kao ni platiti kaznu ili položiti jamčevinu. Također se ne mogu miješati u sudski postupak, osigurati ranije suđenje ili istražiti kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravili su i popis odvjetnika na području Zagreba, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika koji govore engleski jezik.

Kao jedan od problema hrvatskih zatvora navode prenapučenost te zbog toga zatvorenici ne mogu očekivati da će biti sami u ćeliji. Dodaju i da toaleti i tuševi imaju osnovne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo detaljno je opisano kakav je postupak s optuženicima i zatvorenicima ako ih uhite, optuže i otpreme u pritvor, tj. zatvor na odsluživanje kazne.

"Kad je netko uhićen, na početku ga se vodi u policijsku postaju. Potom se izlazi pred suca koji razmatra dokaze i odlučuje hoće li se osoba pritvoriti. Vlasništvo zatvorenika se šalje u zatvor, ako u njemu ima mjesta. Nažalost nije neuobičajeno da se stvari izgube nakon uhićenja ili tijekom transfera u zatvor. Britansko veleposlanstvo i konzulati ne mogu se pobrinuti za tvoje vlasništvo i čuvati tvoje stvari. Policajac koji te je uhitio možda će htjeti uzeti izjavu od tebe. To mora biti u prisutnosti sudskog tumača za engleski jezik, a sve kako bi razumio što policajac govori. Ako te u nekom trenutku pitaju da potpišeš dokumente koje ne razumiješ, imaš pravo tražiti da se prevedu na engleski jezik. Ovo će produžiti postupak, ali ćeš tada biti siguran što potpisuješ", navode u priručniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priručniku piše kako se obavještava obitelj u UK te kakav je postupak ulaska kaznenog djela u krim-dosije u Hrvatskoj i Britaniji. Naglašavaju još jedan problem hrvatskog pravosuđa, a to je trajanje žalbenog postupka.

U jednom dijelu objašnjavaju i prehranu te navode kako specijalna prehrana može biti moguća na temelju liječničkog uvjerenja (dijabetes, visoki tlak). Dodaju i da u zatvoru ima i trgovina gdje možeš kupiti hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, na Zrću je nedavno ubijen mladi Britanac, a ubio ga je sunarodnjak u sukobu dviju dilerskih bandi. Krajem lipnja, 25-godišnji Douglas C. osumnjičen je za ubojstvo 26-godišnjeg Uga Wilsona. Ugo je izboden nožem ispred noćnog kluba na Zrću, a na licu mjesta je i umro. U istom sukobu ranjena su još dvojica britanskih turista, a osumnjičenik je pokušao pobjeći iz Hrvatske. Policija ga je uhitila na splitskom aerodromu kada se pokušao ukrcati na avion za London.

>> Donosimo nove detalje ubojstva mladog Britanca na Zrću: 'Sve je počelo u klubu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ubojica sa Zrća dobio 30 dana pritvora: Bio je potpuno miran i baš ni riječi nije izgovorio

Vodič britanskog Ministarstvo vanjskih poslova možete pročitati OVDJE, a popis odvjetnika koji govore engleski OVDJE. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo