sanacija karepovca /

Brdo sramote: Smradu sa splitskog odlagališta otpada nazire se kraj?

Obišli smo splitsko brdo otpada i provjerili kako izgleda nakon 11 mjeseci intenzivnih radova

22.10.2018.
21:00
VOYO logo

Smradu sa splitskog odlagališta otpada nazire se kraj. Nakon što je prebačeno i zatrpano više o milijun kubika otpada, ostala je još jedna manja lokacija koja će se raditi kroz listopad, a već u studenom Splićani bi mogli lakše disati. Prva faza sanacije Karepovca napreduje brže od predviđenog roka, ali nakon toga slijede još dvije faze za koje tek treba nabaviti novac. 

Golemo brdo već je mjesecima pravo gradilište. Veći dio Karepovca je pokriven, a samo na jednom manjem dijelu predstoji onaj mirisom neugodni dio posla. Uskoro je i to gotovo, ali stanovnici u blizini odlagališta priznaju - već je bolje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lakše se diše već i što se tiče samog izgleda, vizualna slika je drukčija nego je bila i odmah nas to veseli jer prije gledati u ono i ovo - nije sve jednako", kazao je stanovnik Kile, Ivan Marušić.

Izvođač očekuje da će svi radovi u prvoj fazi sanacije vrijedni oko 80 milijuna kuna biti gotovi do ljeta. "Čeka nas dovršetak odlagališne kazete, oborinske kanale završiti, bazen za procijedne vode i spoj sa Stupama, to su završni radovi i mi smo onda blizu kraja", pojasnio je Arsen Zoran Tonšić, predstavnik izvođača radova.

Veliki radovi su na odlagališnoj kazeti, koja će imati kapacitet oko milijun kubika za pet godina tako da će odlaganje otpada biti ograničeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim da i drugi koji su punili ovo brdo sramote zadnjih pedeset godina, sve ostale općine i gradovi shvate koliko je posao ovdje napravljen i kad shvate i kad se sve pozavršava i krene razvrstavanje, onda ću biti maksimalno zadovoljan", kazao je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

Otpad se uz radove gomila i sada, i to iz 19 općina i gradova, zato je za Split bitan regionalni centar za otpad u Lećevici koji bi trebao biti otvoren do 2022. godine. Do tada bi nekadašnje ruglo grada, trebao postati zelena oaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo