Veza Bernardić-Petrov? / Božo Petrov za RTL Danas: 'Trebamo prijevremene izbore; Milanović je svoju šansu prokockao, Bernardić će imati priliku'

'Osobno nemam preferencija za predsjedničke izbore, ali bit će onako kako MOST odluči. Imat ćemo svog kandidata ako procijenimo da su nam ti izbori bitni'

5.12.2017.
18:38
VOYO logo

Je li na pomolu novi pokušaj koalicije između najjače oporbene stranke SDP-a i svima, osim Andreju Plenkoviću, uvijek poželjnog MOST-a? Hoće li nakon neuspjeha sa Zoranom Milanovićem - Božo Petrov pokušati ponovno?

Davor Bernardić otvoreno danas hvali MOST i jasno ih poziva na suradnju te poručuje da je SDP spreman za izbore. Čini se da ništa protiv nema ni SDP-ov koalicijski partner Krešo Beljak iz HSS-a. MOST tako ponovno postaje poželjna udavača na političkom tržištu. No, nakon Karamarka i Plenkovića je li Petrov spreman pokušati ponovno - sada s Bernardićem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MOST je izlaskom iz Vlade koja je nažalost prikrivala kriminal u Agrokoru, što su vrlo jasno naznačili, izašao iz vlasti. Oni bi ostali u vlasti da su u pitanju bili njihovi osobni interesi, to je jasno. Sa svakom strankom kojoj je interes Hrvatske na prvom mjestu mi možemo surađivati", kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

"Jedini način da se ova interesna skupina koja se naziva političkom strankom, mislim na HDZ, makne s vlasti, makne od ovoga svega što rade je da se sve relevantne opozicijske stranke udruže i izađu zajedno na izbore u jednom ili dva bloka, to je čisto matematičko mišljenje, čisto matematička logika", izjavio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom jasnom pozivu u RTL-u Danas razgovarali smo s predsjednik MOST-a Božom Petrovom.

Gospodine Petrov, čuli ste Davora Bernardića, što mu odgovarate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST je svima poželjan partner dok se sve svodi na riječi. Čim se krene na konkretna rješenja vidi se da i HDZ i SDP baš i nisu spremni mijenjati stvari u Hrvatskoj. Mogu uzeti za primjer: već smo dva puta predložili mogućnost da Državna revizija uđe u HNB, začudo tada ni HDZ ni SDP, a bili smo i u vlasti i u oporbi, nisu podržali takve zakone.

Kad bi to podržali, jeste li spremni na suradnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imat će svi dovoljno vremena pokazati žele li mijenjati Hrvatsku. Ne bavimo se kalkulacijama, radimo na svojim inicijativama i samo nas to interesira - kako iskoristiti iduće tri godine.

Konkretno, ako pristanu na vaše uvjete odnosno na promjene zakona koje pripremate jeste li spremni na suradnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko tko može i želi mijenjati Hrvatsku može nas se pridružiti. Ja samo ne vidim razlog zbog čega bi HDZ i SDP uvijek imali zagarantiran broj birača. Nadam se i vjerujem, MOST je pokrenuo procese, oni će biti samo intenzivniji. Neće biti tako jednostavno ni HDZ-u ni SDP-u na sljedećim izborima.

Je li vam Bernardić prihvatljiviji od Milanovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neću odgovarati na takav način. Zoran Milanović je svoju šansu prokockao svojim ponašanjem, a Davor Bernardić će imati prilike tijekom iduće tri godine, kao i neki drugi.

Želite li vi prijevremene izbore?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram da Hrvatska treba ići na prijevremene izbore, pogotovo zbog načina na koji je sklopljena većina, zbog cijele političke trgovine koja se dogodila u petom mjesecu, laganja građanima pred lokalne izbore da bi se ušićarili politički bodovi, poput slabijeg kreditiranja Agrokora u tom trenutku. Plenković nije htio priznati da ide s HNS-om, koji nas je tada ogovarao.

Biste li pristali na koaliciju i prije izbore s SDP-om ili bilo kojom drugom opcijom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST je uvijek pokazao da ide samostalno na izbore i smatram da je to korektno prema građanima. Svaka politička opcija mora izaći sama pred građane.

Nakon izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji budu htjeli pridružiti se MOST-u u mijenjanju Hrvatske imat će priliku.

Ako ne bude prijevremenih parlamentarnih izbora, prije nam slijede predsjednički izbori. Što kažete o radu Kolinde Grabar-Kitarović?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meni je samo žao što se predsjednica RH nije ranije uključila na način na koji se uključila prije mjesec dana, ali sada vidimo zatišje, pa ne znam što se događa. Volio bih da bude mnogo aktivnija, kao kada je upozorila na cijelu situaciju u Hrvatskoj. To se očekuje od predsjednika kad premijer ne radi svoj posao.

Biste li je podržali u novom mandatu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST će, ako bude procijenio da su izbori bitni, imati svog kandidata.

Jeste li vi zainteresirani za tu funkciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam bio, ali bih će onako kako MOST odluči.

Je li vam ta opcija prihvatljiva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako MOST odluči imati kandidata, mi ćemo izaći na te izbore. Osobno nemam takvih preferencija, ali bit će onako kako MOST odluči.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike