oštar komentar / Petrov za RTL: 'Karamarko je ispao više čestit od Plenkovića koji već tjedan dana laže cijeloj Hrvatskoj'

'Laže hrvatskoj javnosti već tjedan dana i uopće ne pomišlja na ostavku što je po meni najmanja razina čestitosti', oštro je komentirao Božo Petrov

4.5.2017.
19:42
VOYO logo

Nemamo ništa protiv pozicije niti opozicije mjesta. Ono zbog čega smo ušli u politik jest boriti se protiv kriminala, protiv korupcije, boriti se za transparentnost. Na takav smo način funkcionirali sve ove četiri godine otkad smo se pojavili i nije nam ni zbog čega žao. Dapače, nastavit ćemo u istom tempu, započeo je tako Božo Petrov.

Kad govorimo o ovoj situaciji, jučer ste izdržali bez dizanja s fotelje, ali se to očito nije isplatilo, morali ste dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa nisam ja ništa morao. Smatram da je časno pred svim građanima RH pokazati da držite do dostojanstva institucije kad već Andrej Plenković ruši sve te institucije tjedan dana. 

Imali ste 79 potpisa, budimo realni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, ali 79 potpisa apsolutno ništa ne znači. 76 potpisa koji daju legitimet radu Vlade, to znači. Andrej Plenković već tjedan dana doslovno laže hrvatskoj javnosti. Prije tjedan dana je rekao kako ima parlamentarnu većinu, pa je dan nakon rekao kako možda ima parlamentarnu većinu. Danas je doslovno uvrijedio zdrav razum svakog građanina RH kada je rekao kako je ta parlamentarna većina uopće nebitna. Znači, ako mogu to pojasniti, Vlada i njeni predstavnici došli su u hrvatski sabor prije 5-6 mjeseci i tražili su potporu i legitimet od saborskih zastupnika za koje danas Plenković kaže kako su nebitni. 

Vi ste sad nakon sedam dana shvatili kakav je premijer Plenković ili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo u svakom trenutku do sada tijekom rasprave imali na stolu argumente. Dok god  su se poštivali argumenti. Do prve vrlo ozbiljne situacije koja se ticala Agrokora prije mjesec dana. U trenutku kada Plenković shvati što se sve događa s Agrokorom, kada je upoznat s apsolutno svime, kada zna da je njegov ministar financija radio u Agrokoru i trebao znati i on odluči štititi tog ministra - pa onda mi nemamo o čemu pričati. A sve ovo smo mi rekli Andreju Plenkoviću, tjedan dana prije sjednice Vlade, dva  dana pred sjednicu Vlade da bi on pokušao napraviti show i prikazati se liderom. Ali on se, nažalost, nije pokazao liderom jer on je sebe prikazao doslovno, ne dikatorom, nego osobom koja apsolutno na nikakav način ne poštuje niti slobodnu volju građana niti parlamentarnu demokraciju. Ne bih rekao da živimo u faraonsko doba i vrlo je jasno zašto postoji parlamentarna demokracija i ona je odraz volje svih građana RH. 

Zašto Plenkoviću prije mjesec dana niste rekli da Marić mora otići, jeste li razgovarali s njime o tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo razgovarali o Agrokoru, o svim potezima koji se trebaju napraviti u Agrokoru, a Zdravko Marić je u svemu tome bio izuzet. Meni je bilo potpuno logično da će Andrej Plenković u jednom trenutku, s obzirom na sve ono što se događa, zahvaliti se Zdravku Mariću. On to nije napravio. A kada smo zatražili da ode, on je odlučio Marića braniti. Meni je potpuno nelogično i znam da se u ovom trenutku puno toga vrti u hrvatskom Saboru, a vrtio se i Plenković 48 sati lobirajući. 

"Vrti se" ono što se događalo oko Agrokora i što se pokušalo sakriti. Da nije bilo Mosta, građani prošle godine ne bi znali za INA-Mol. Da nije bilo Mosta, ove godine ljudi ne bi znali ni za Agrokor i što se događa, a ja ću samo jednu stvar reći: tjedan dana prije nego što se Orešković izgubiti povjerenje u Saboru, posjetila su ga dva čovjeka. Gospodin Gregurić i gospodin Valentić objašnjavajući zbog čega on više ne može biti premijer. Ono što znam je da je prije tjedan dana također iz Banskih dvora izašao gospodin Valentić. dakle, jasni su mentori koji u ovom trenutku pokušavaju upravljati Hrvatskom i kojeg gosp. Plenković očito sluša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo vas je prevario Karamarko pa Plenković, tko je gori?

Ja bih rekao da je u ovom trenutku ipak malo više čestit Tomislav Karamarko koji je dao otkaz. U ovom trenutku Plenković govori, negira, govori da je Sabor kao najviše zakonodavno tijelo nebitan, izruguje se s hrvatskom javnošću i svime. Laže hrvatskoj javnosti već tjedan dana i uopće ne pomišlja na ostavku što je po meni najmanja razina čestitosti. To je ono što on ne radi nego stvarno laže hrvatskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali ste u obje varijante mogućnost da se dogovorite sa SDP-om. Je li vam sad žao?

U zadnjim izborima, SDPO nije bio u mogućnosti složiti Vladu s obzirom na broj glasova. S obzirom da nisu niti uputili pismo da uopće žele sastanak s nama, s njima se nije razgovaralo. A HDZ je bio taj koji je rekao 'Da, pristat ćemo na sve što hoćete, samo složite Vladu s nama'. Ono što je zanimljivo kod HDZ-a, oni prije formiranja Vlade kume, mole, kleče da se to napravi, odmah sljedeći dan traže nove partnere. Prije par mjeseci sam upozorio Plenkovića da znam da se HDZ sastaje, da su već odlučili da će rušiti Vladu s Mostom jer nije samo u pitanju Agrokor, u pitanju su i rezultati koje oni očekuju na lokalnim izborima. Opet su stavili stranački interes iznad državnog interesa i to je sve znao Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se sutra pozicionirati vaš Robert Podolnjak s obzirom na to da znamo da SDP traži da Željko Reiner ne može biti na čelu Sabora?

Jutros sam im rekao na sastanku predstavnika klubova da jasno u poslovniku stoji da, ukoliko nema predsjednika Sabora, se bira potpredsjednik iz parlamentarne većine. Sadašnji potpredsjednici Hrvatskog sabora jednako su legitimni, odnosno, jednako predstavljaju parlamentarnu većinu kao i ja. U tom trenutku bitno je stanje u kojem se trenutku biraju potpredsjednici i predsjednik Sabora. Tada je postojala parlamentarna većina, tada su bili izabrani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram da se Odbor za Ustav i politčki sustav treba sastati i donijeti odluku. To je odgovornost koja leži na njima nakon cijelog igrokaza i rušenja institucija koje je napravio Andrej Plenković. 

A inicijativa o raspuštanju Sabora koju ste poslali sinoć?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo to dali iz razloga što smatramo da je to najpoštenije prema svim građanima, dati da oni biraju i da ocijene sve ono što se događalo u hrvatskom političkom sustavu zadnjih mjesec dana jer zaista previše volim svoju domovinu da bi dopustio da se netko ruga s njom.  

Jeste li skupili potpise ili ste odustali od toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnici su imali mogućnost ocijeniti i predati također zahtjev da sudjeluju u raspuštanju Sabora. Hoće li to napraviti ili ne, to je njihov izbor. Ali ono što je tragično je da danas u spašavanju Zdravka Marića nisu sudjelovali samo klubovi bliski HDZ-u nego i neki drugi klubovi, neki drugi saborski zastupnici naizgled protivnici. To toliko govori o Plenkovićevom interesu da sačuva pošto-poto ugled ministra Marića. 

To govorite o trgovini koja se dogodila? To su teške optužbe, na koga mislite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi znate da su i našem saborskom zastupniku Runtiću pristupili predstavnici HDZ-a, nudili mu sve živo što on poželi da bi mogao glasovati za Zdravka Marića. 

HDZ to demantira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni to mogu demantirati, naravno da će demantirati. Apsolutno svaki put i kad su radili takva djela, odbili su.  Ali ja ću opet reći, znakovito je da gospodin Lacković cijelo vrijeme govori o tome kako neće podržati Zdravka Marića da bi sinoć došao u klupe i rekao 'Da, ja ću podržati Marića jer mi tamo netko govori za lokalne izbore da nešto nije u redu, to mi Most prigovara'. Dakle, on će ZATO podržati čovjeka koji se mora izuzimati s mjesta ministra financija idućih godinu dana. 

Radilo se samo o tome da Plenković očito, promatrajući sve ove poteze koje je napravio zadnjih mjesec dana, pokušava zaštititi i zataškati sve ono što je moglo isplivati u javnost s obzirom na Agrokor i sve što se oko toga događalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o Tomislavu Sauchi, zbog čega je tako glasovao?

Neka Andrej Plenković odgovori na to pitanje. On je progovorio, on je dao ocjenu gospodinu Sauchi. Prvo pitajte Plenkovića pa onda Sauchu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav nas sutra rasplet događaja očekuje?

Mislim da ne treba rušiti kvorum na bilo kakav način ukoliko će se poštivati odluka Odobra za ustav. A ako se ne bude poštivalo, onda je to još jednom negacija demokracije na što smo već navikli. Nadam se da građani neće podleći pod kulta vođe i cijelog ovog ludila iz razloga što će neki drugi saborski zastupnici pretrčati nakon drugog kruga lokalnih izbora. Sad im je malo problem, i HDZ-u i tim klubovima prikazati se da su skupa jer će im to štetiti na lokalnim izborima, ali zapravo HDZ-u treba samo ovo vrijeme od dvadesetak dana da bi poslije mogli "sklopiti stabilnu Vladu", a da to neće biti stabilna Vlada. To će biti Vlada predatorskih struja unutar tih političkih stranaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo